Plus: Philips wil Lumileds verkopen; Binck krijgt forse boete en Apple doet graag zaken met rappers.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Shell sluit nieuwe ontslagen niet uit
Ceo Ben van Beurden laat in een interview aan de Britse krant The Telegraph weten dat een nieuwe ontslagronde bij Shell zeker niet is uitgesloten. Het oliebedrijf schrapte onlangs 2200 banen in verband met de megaovername van het Britse BG. Die ontslagen kwamen bovenop de 2800 die oorspronkelijk gepland waren. Vanwege de val van de olieprijzen vloeiden nog eens 7500 medewerkers af. Op de vraag of er nieuwe ontslagen zouden kunnen vallen gaf Van Beurden als antwoord: "Dat zou kunnen, absoluut."
2. FrieslandCampina gaat Pakistan veroveren
Zuivelcoöperatie Koninklijke FrieslandCampina heeft in samenwerking met de International Finance Corporation (IFC) van de Wereldbank en de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO een overeenkomst gesloten voor het verwerven van een 51 procent belang in Engro Foods Limited, het op een na grootste zuivelbedrijf van Pakistan. Afhankelijk van de uiteindelijke overeenkomst zal de aankoop van het belang naar verwachting 420 miljoen euro bedragen, aldus FrieslandCampina. Pakistan is het op twee na grootste melk producerende land ter wereld, met een productie van 38 miljard liter op jaarbasis.
3. Philips op zoek naar koper Lumileds
Philips gaat een nieuwe poging ondernemen om zijn LED-lampendivisie af te stoten, aldus The Sunday Times op basis van ingewijden. Lumileds, zoals de divisie heet, zou nog voor het einde van het jaar verkocht moeten kunnen worden. Onder de geïnteresseerden is onder meer investeerder Bain Capital. Een verkoop aan het Chinese bedrijf Go Scale Capital ketste eerder af op bezwaren van de Amerikaanse overheid. De federale instantie die de nationale veiligheid van de VS moet garanderen wanneer buitenlandse investeerders bedrijven willen overnemen, wilde daarmee voorkomen dat kennis van het bedrijf, die ook bij defensie wordt gebruikt, in handen van Chinezen zou vallen. Philips ging na de mislukte deal ter waarde van 2,9 miljard dollar op zoek naar andere mogelijke kopers. De verkoop van het 8800 werknemers tellende Lumileds staat los van de beursgang van de veel grotere lichtdivisie Philips Lighting eind mei.
4. Binck krijgt boete
BinckBank heeft een boete van 750.000 euro opgelegd gekregen door de Autoriteit Financiële Markten vanwege misleidende reclame voor Alex Vermogensbeheer. Binck had hier al een voorziening voor getroffen in de jaarrekening van 2015. De onderneming bestudeert nu de inhoud van het boetebesluit om het eventueel later nog aan te vechten. In 2014 ontstond de nodige commotie over de Alex-spotjes. Daarin schermde Binck met mooie historische rendementen, terwijl het automatische handelssysteem van de vermogensbeheerder in de tweede helft van dat jaar tegen flinke verliezen aankeek op een moment dat de andere koersen stijgende waren.
5. Apple doet graag zaken met rappers
Apple zou in gesprek zijn om de muziekdienst Tidal, dat in handen is van rapper Jay Z, over te nemen. Apple zou de Spotify-concurrent mogelijk willen integreren in zijn eigen concurrerende muziekdienst Apple Music, dat gebaseerd is op de streaming service Beats. Beats maakte onderdeel uit van de overname van koptelefoonmaker Beats Electronics van rapper Dr Dre, waar Apple in 2014 nog 3 miljard dollar voor over had. Tidal werd ruim een jaar geleden gekocht door Jay Z, die 56 miljoen dollar betaalde voor de overname van het Zweedse Aspiro. Jay Z heeft verschillende grote artiesten, waaronder Madonna en wijlen Prince, aandelen in de muziekdienst gegeven.
6. Verduurzaming in de textielsector
Zo'n vijftig bedrijven uit de Nederlandse textiel- en kledingsector zetten vandaag in Den Haag hun handtekening onder het convenant Duurzame Kleding en Textiel. Bekende bedrijven als de Bijenkorf, Wehkamp, Zeeman en Hema behoren tot de ondertekenaars. In het convenant staan afspraken over het verduurzamen van productieprocessen en een belofte om zich in te zetten voor verbeteringen in de internationale textielketen. De Schone Kleren Campagne besloot het convenant niet te ondertekenen. De organisatie is teleurgesteld over het gebrek aan concrete doelen, zoals het daadwerkelijk verhogen van lonen van kledingarbeiders en vakbondsvrijheid. Ook de afwezigheid van structurele lokale controle baart zorgen. Genoemde bezwaren worden gedeeld door de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), die eerder bij de onderhandelingen afhaakte.
7. Baker Tilly Berk omzeilde Nederlandse fiscus
Medewerkers van belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk hebben jarenlang dubieuze belastingconstructies voor Nederlandse ondernemers opgezet via onder meer Cyprus en de Britse Maagdeneilanden. In ten minste een van de gevallen was daarbij volgens onderzoek van de Volkskrant sprake van belastingontduiking. Het OM blijkt ook onderzoek te doen naar Baker Tilly Berk vanwege belastingfraude. Baker Tilly Berk behoort tot een groep middelgrote accountants- en advieskantoren, de zogenoemde 'Next Six', die vooral actief is in het mkb. Het belastingadvieskantoor heeft in Nederland 17 vestigingen met ruim 700 medewerkers en is onderdeel van Baker Tilly International, dat in 141 landen actief is.
Update 09:44: de zaak tegen de voormalige ceo van Baker Tilly Berk en zijn partner is door het Nederlandse OM geseponeerd vanwege een gebrek aan bewijs zo meldt De Volkskrant maandagochtend.
8. Manager van de dag: Peter `t Jong
Peter `t Jong is benoemd tot ceo van Atos in de Benelux & The Nordics. De nieuwe topman is al vanaf 2001 in verschillende functies verbonden aan Atos, in zijn laatste rol als Executive Vice President Managed Services in Duitsland. Hij volgt Rob Pols op die vrijdag aankondigde per direct te vertrekken. Het vertrek komt nadat er veel commotie ontstond over het plan Fit for the Future. Dat houdt in dat van het personeel een vrijwillig loonoffer van 10 procent wordt gevraagd om te besteden aan bijscholing. Die vraag leidde tot veel weerstand bij het personeel. Volgens een brief aan het personeel zal de nieuwe topman het beleid aangaande Fit for the Future voortzetten. Onbekend is nog hoeveel van de in totaal 4000 personeelsleden vrijwillig loon willen inleveren. Atos heeft een jaaromzet van 12 miljard euro.
9. Getal van de dag: 10,8
Een pond kost nu zo'n 1,327 dollar, oftewel 10,8 procent minder dan op de dag van het Brexit referendum. Dat geeft een flinke stimulans aan de export, dat op zijn beurt weer de beurskoers van de Britse hoofdindex stimuleert. Terwijl een recessie op de loer ligt en de politieke chaos elke dag groter wordt, bereikte de belangrijke beursindex, de FTSE 100, afgelopen week het hoogste punt van het jaar. De index steeg met maar liefst 8 procent de afgelopen weken. De FTSE 250, met de Britse midkapbedrijven die veel meer in eigen land handelen geeft een heel ander beeld. Die index verloor de afgelopen twee weken ruim 4 procent. Omdat de middelgrote bedrijven veel meer afhankelijk zijn van de Britse economie profiteren zij niet of minder van het goedkopere pond.
10. Koffieautomaat: Vliegen wordt gezelliger
Wat is er nu lekkerder dan een vers getapt biertje? Een vers getapt biertje op kilometers hoogte natuurlijk! Na jaren proberen heeft Heineken in samenwerking met KLM het eindelijk voor elkaar gekregen om de eerste biertap voor in het vliegtuig te ontwikkelen. KLM heeft een half jaar het exclusieve gebruiksrecht. Tot nu toe kon bier overal worden getapt behalve in de lucht. Omdat de luchtdruk in een vliegtuig lager is werkt een traditionele biertap niet, maar daar hebben ze nu een oplossing voor. KLM zet de vliegende biertap de komende tijd op willekeurige intercontinentale vluchten in, onder meer tijdens de Olympische Spelen richting Rio de Janeiro.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.