Help je leverancier de crisis door: geef ‘m hier een pluim.
1. Shell biedt vrijwillige vertrekregeling aan
Shell trekt vanwege de crisis de broekriem toch strakker aan. Het olieconcern komt met een ‘selectieve’, vrijwillige vertrekregeling in de hoop zo op personeelskosten te besparen. Dat heeft topvrouw van Shell Nederland, Marjan van Loon, aan het personeel laten weten, meldt het ANP. Voorlopig kunnen alleen medewerkers met als thuisbasis Nederland, Canada een het Verenigd Koninkrijk van de regeling gebruikmaken. Wie bij productielocaties, zoals Shell Pernis en Shell Moerdijk werken, kan er geen beroep op doen.
Volgens Van Loon zijn verdere maatregelen, inclusief gedwongen ontslagen, niet uitgesloten. De hele organisatie zal volgens het statement de komende kritisch tegen het licht worden gehouden en ‘waar nodig anders ingericht’.
Shell is hard geraakt door de crisis, waardoor ook de oliemarkt klappen krijgt. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft het een verlies geleden van 24 miljoen dollar, tegenover een winst van 6 miljard in dezelfde periode in 2019.
2. Ondernemers zwaarder belasten, is dat wel zo verstandig?
Begin deze week presenteerde het ministerie van Financiën de resultaten van een grote studie naar verbeteringen voor het belastingstelsel. Het advies: verlaag de belasting op arbeid, en verhoog de taks op vermogen. In de huidige situatie is er namelijk een disbalans in de belastingdruk, waardoor inkomen uit ondernemen minder belast wordt dan inkomen uit arbeid. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over zzp’ers (in box 1), maar vooral over directeuren-grootaandeelhouders: het verschil tussen het toptarief dat werknemers betalen in de inkomstenbelasting en dga’s in box 2 (de ‘pretbox’) kan oplopen tot 11,6 procentpunt, meldt NRC.
Inkoppertje, zou je denken. VNO-NCW en MKB-Nederland zien het toch ietsje anders, zeker met het oog op de gevolgen van corona. In het FD waarschuwen zij dat met de voorgestelde wijzigingen de belastingdruk voor burgers en bedrijven in Nederland verder omhooggaat. En zet meer belasting op vermogen straks niet ook een rem op het groeipotentieel van de economie?
Arjo van Eijsden van EY maakt het nog simpeler: ‘Naast het voorstel om de belasting voor de directeur-eigenaar te verhogen, past evenzeer de suggestie om de belasting voor werknemers sterker te verlagen. Dat kan met een echte vlaktaks, met één tarief van bijvoorbeeld 35%.’
3. Crisis- en schuldexpert wordt VP van de Wereldbank
Crisisexpert Carmen Reinhart, wellicht bij jou bekend als mede-auteur van de klassieker This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly, wordt vicepresident en hoofdeconoom van de Wereldbank. Reinharts carrière heeft altijd in het teken gestaan van het begrijpen en overkomen van financiële crises in ontwikkelde en opkomende economieën, om zo groei en een hogere levensstandaard te realiseren. Daarmee zal ze van ‘onschatbare waarde’ zijn voor de Wereldbank in deze uitdagende tijden, aldus president van Wereldbankgroep David Malpass.
Over het herstel van de coronacrisis is Reinhart weinig optimistisch, aldus een interview met Bloomberg. Want deze keer is de crisis écht ‘different’. ‘Het is onwaarschijnlijk dat het herstel V-vormig zal zijn, en het is onwaarschijnlijk dat we terugkeren naar de wereld van voor de pandemie’
4. NS voorziet omzetverlies van 4,7 miljard
De NS gaat uit van een omzetverlies van 4,7 miljard euro voor de komende vijf jaar. Pas dan zouden er weer evenveel mensen als voor de coronacrisis met de trein reizen. Dat heeft de raad van bestuur deze week laten weten aan de 20.000 NS-medewerkers, zegt cfo Bert Groenewegen tegen NRC. In die periode moet 1,4 miljard bespaard worden. Momenteel verliest NS zo’n 6 miljoen euro aan reizigersopbrengsten per dag. De vervoerder, een staatsdeelneming, zegt zonder overheidssteun niet zullen overleven. ‘Ons uitgangspunt is kleiner worden zonder ontslagen. Dat vergt dat we gaan praten met werknemers over nieuwe functies of locaties.’
De vervoerder, een staatsdeelneming, zegt zonder overheidssteun niet zullen overleven. Groenewegen ziet overeenkomsten, maar vooral ook verschillen met KLM: ‘Wij hebben een open systeem, KLM heeft een gesloten systeem met reserveringen. Wij rijden door omdat de overheid het wil. En dat nationale trots-imago hebben wij niet, helaas.’
5. Directeur Joris van Dijk ruilt Madurodam in voor droombaan bij Feyenoord
Madurodam mag, in ‘anderhalvemeterstijl’, sinds deze week weer open. Maar algemeen directeur Joris van Dijk zwaait binnenkort af. En wel om per 1 juli te beginnen aan zijn droombaan: commercieel directeur van Feyenoord. In het AD blikt hij terug op 10 jaar Madurodam, hoe hij het familiepark van zijn stoffige imago afhielp (die koersverandering kostte na 58 jaar ‘best wat overredingskracht’, en ja, vertelt hij ook waarom er geen miniatuurversie van De Kuip in het park staat.
6. Must read: De terreur van compliance
Sinds de financiële crisis zijn banken overstelpt met strenge regels om een nieuwe crisis te voorkomen. Maar wie vol focust op compliance wil nog weleens uit het oog verliezen of zijn handelen wel zo moreel is, schrijft predikant Joost Röselaers, die in zijn tijd in de Londense City ook regelmatig met bankiers sparde, in het FD. ‘Men ging leven naar de regels van de wet en niet naar de geest van de wet.’ En dan kunnen regels en gedragscodes ook juist passief maken: zelf nadenken over de goede keuzes hoeft niet meer, want daar zijn de protocollen voor.
De huidige crisis biedt een kans om ons weer bewust te worden van ethiek. ‘De waarden die de kern zouden moeten vormen van ons gedrag, moeten (opnieuw) worden uitgesproken, beleefd en onthuld. Anders zijn we deze waarden zomaar weer vergeten.’
7. Koffieautomaat: Meer tuin? Yes, please
Afgelopen jaar is er een record verbroken: voor het eerst werd in een Nederlandse wijk (Grachtengordel-West in Amsterdam) voor een vierkante meter woonoppervlak meer dan 9000 euro betaald. Om precies te zijn: 9021 euro. Dat blijkt uit het onderzoek Wat is uw huis waard van Elsevier Weekblad en het Kadaster. Ook interessant: de afgelopen jaren worden de tuinen groter. Een gemiddeld huis dat nu wordt gebouwd, heeft een tuin van 236 vierkante meter. De tuinen zijn het grootst in Frederiksoord in de Drentse gemeente Westerveld: gemiddeld 948 vierkante meter. Mazzelaars.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.