De business uit het nieuws: Scapino en Manfield verdwijnen, Grontmij desinvesteert en vergrijzing bedreigt Nederlandse credit rating.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Scapino en Manfield verdwijnen
De beursgenoteerde eigenaar van winkelketens Scapino, Manfield, Dolcis en Kwantum, de Macintosh Retail Group, gaat 110 winkels sluiten. Hiervan zijn er zo'n 80 in de Nederlandse winkelcentra gevestigd. Welke vestigingen het betreft is nog niet bekend. In totaal snijdt het concern 65 miljoen aan omzet weg, maar denkt dat te kunnen opvangen door online te groeien. Voor de reorganisatie is een eenmalige last van 136 miljoen genomen. Het personeel zal grotendeels door natuurlijk verloop wegvallen. Het lichtpuntje in deze kaalslag: Macintosh verwacht dat de markt in 2015 weer aantrekt.
- Lees ook: Waarom Macintosh winkels sluit: 'Deden we altijd al'
- Plus: De toegevoegde waarde van fysieke winkels
-
En: Uitgewinkeld, is de retail nog te redden?
2. Dijsselbloem van start
Jeroen Dijsselbloem is nu toch echt voorzitter van de Eurogroep. Gisteren werd de enig overgebleven kandidaat gekozen door de andere ministers van financien van de eurolanden. Dijsselbloem hoopt zich in zijn rol als coordinator van het politiek beleid rondom de gezamenlijke munt vooral te gaan richten op de middellange termijn. De euro moet nog verder worden gestabiliseerd en ingebed in Europa. Alleen Spanje stemde tegen de benoeming van de Nederlander. Zouden ze in Madrid de column van Eline Ronner hebben gelezen waarin duidelijk wordt dat Dijsselbloem toch echt een lichtgewicht is?
3. Grontmij slankt af en denkt aan winstgevendheid
Advies- en ingenieursbureau Grontmij gaat zich nog verder op haar kernactiviteiten concentreren in een poging de verliezen – 56 miljoen in 2011 – om te buigen in winst. Daartoe worden de Franse activiteiten op het gebied van monitoring afgestoten. Het zal gaan om een 'beperkte veiling' waar ceo Michiel Jaski een goede, maar niet nader te noemen prijs voor het onderdeel, denkt te krijgen. De nu al zelfstandig opererende unit zet met 1000 mensen 110 miljoen euro om. Jaski wil groei vinden door zich met Grontmij te richten op management en advies en dan in het bijzonder in de sectoren van de light rail, energie, wegen, duurzame gebouwen en water.
4. Vergrijzing gevaar voor kredietstatus
Een waarschuwing tegen de financiële gevolgen van de vergrijzing komt nu eens uit bijzondere hoek. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt dat als overheden van ontwikkelde landen geen maatregelen nemen om het verouderen van de bevolking op te vangen de rating in 2050 wel vier of treden lager kan zijn. Nederland heeft nu nog de hoogste AAA- waardering. Momenteel is 14 procent 65-plusser. In 2050 is dat gemiddeld 34 procent. De zorg voor deze groep mensen doet de staatschulden exploderen met 120 procent van het BBP. Bij een dergelijke schuldomvang past een veel hoger risicoprofiel en dus een veel hogere rente. Waarschuwt Fitch.
5. Consumenten hervinden een pietsie vertrouwen
Uitgerekend op Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar, komt het CBS met het nieuws dat het consumentenvertrouwen – ietsiepietsie – is gestegen. De indicator steeg met vier punten om te blijven steken op -35. Wat niet heel florissant is, maar gelet op het feit dat de economische crisis voor een niet onbelangrijk deel een vertrouwenscrisis is, is het toch goed nieuws.
- Lees ook: Zo win jet het vertrouwen als leider
6. Japanners in Hollandse wind
Het Japanse Mitsubishi gaat samen met Eneco een windmolenpark voor de Hollandse kust bouwen. De Japanners investeren tussen de 200 en 250 miljoen en krijgen daarvoor de helft van de aandelen van het nog te bouwen off shore park Luchterduinen. Het is een middelgroot windpark dat 129 Mw moet opleveren. Mitsubishi is de partner die topman Jeroen de Haas nodig had om de risico's van het project te spreiden. Slechts twee weken geleden trok het Japanse industriele conglomeraat ook al de beurs voor Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland. Mitsubishi wil ook participeren in het aanleggen van een aantal kabels tussen windmolenparken in zee en het vaste land.
- Lees ook: "Leiderschap draait om vertrouwen", een interview met Eneco ceo Jeroen de Haas, over leiderschap en duurzaamheid
7. Obama blijkt liberaal en inspireert de wereld
Barack Obama sprak honderduizenden toegestroomde Amerikanen toe. En opeens was hij daar weer: de meesterspeecher die inspireert en doorkijkjes biedt naar een betere toekomst. In dit geval vooral voor homo's die gelijke rechten gaan krijgen, het klimaat dat een prioriteit wordt en vooral de transitie naar duurzame energiebronnen kregen een belangrijke plek. Analisten noemden zijn toespraak (klik voor de uitgeschreven versie) al 'historisch'.
-
Lees ook: Speechen als Obama, zo doe je dat
8. Fyra-bouwer krijgt ultimatum
Dat wat de Nederlanders niet lijken te durven, doen de zuiderburen wel. De Belgische NS, de NMBS, zette de Italiaanse bouwer van de Fyra-treinstellen voor het blok. De hogesnelheidstrein Fyra die Amsterdam en Brussel naadloos moest verbinden, rijdt mogelijk maanden niet door technische problemen en afbrokkelende bodemplaten. Bouwer AnsaldoBreda krijgt exact drie maanden om alle gebreken te herstellen. Het is een juridisch noodzakelijke stap om onder het contract uit te kunnen. In Nederland komt er eind deze maand 'een plan', zo beloofde verantwoordelijk staatssecretaris Mansveld. Ondertussen pleiten CDA en D66 al voor een parlementaire enquete naar het miljardendebacle.
9. Getal van de dag: 132.000, 20.000, 202 en 5,1 miljoen
Toegegeven het zijn de #$%^&& van de financiele sector die een belangrijk deel van de schuld dragen aan de huidige economische misere. Maar ook daar wordt een prijs betaald. Sinds 2008 gingen er alleen al in de Britse financiele sector 132.000 banen verloren. Op het hoogtepunt waren het er een miljoen. En het eind van de leegloop is niet in zicht. Naar verwachting verliezen nog eens 18.000 mensen hun baan in het eerste kwartaal van dit jaar. En ook in Spanje gaat het er wild aan toe. De werknemers van de drie genationaliseerde banken gaan staken. Zij protesteren tegen de 20.000 ontslagen die er voor dit jaar gepland staan. Wereldwijd zijn er eind dit jaar 202 miljoen mensen werkloos. Een stijging van 5,1 miljoen mensen.
10. De koffieautomaat: De werknemers willen wel…
Maar ja, het management is de boosdoener. Uit een onderzoek van Mindjet komt naar voren dat 60 procent van de Nederlandse werknemers actief zoekt naar mogelijkheden om het bedrijf waar ze werken door de crisis te helpen. Dat die betrokken werknemers niet zorgen voor de turn around komt volgens henzelf door het hebben van teveel werk (22%), niet de juiste middelen (19%) en inefficiente communicatie (17%). En dat zijn in hoofdzaak redenen die hun oorsprong vinden in de manier waarop het management de zaak aanstuurt. Dus als u wilt weten wat er rond de koffieautomaat wordt besproken. Het gaat over u.