Plus: Leegloop in subtop van KLM, Wegener gaat 300 banen schrappen en de verkoop van ING Vysya Bank kan nog mislukken.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. SBM Offshore schrapt 1.200 banen
SBM Offshore schrapt 1.200 banen en wil daarmee jaarlijks 40 miljoen dollar besparen. Het gaat om 600 vaste banen en 600 inhuurkrachten. Deze operatie kost 25 miljoen euro, het grootste deel van deze kosten zal in 2014 vallen. De reorganisatie omvat ook de verhuizing van het hoofdkantoor van Schiedam naar Amsterdam in het derde kwartaal van 2015. De reorganisatie volgt op een belangrijke stap van SBM Offshore vorige maand, waarbij het een schikking van 190 miljoen euro trof met het Openbaar Ministerie voor een omkopingskwestie in Brazilië, Angola en Equatoriaal Guinee. Dat was een hele slimme zet om dat fraudehoofdstuk af te sluiten.
2. Leegloop in subtop KLM
Het vertrek van KLM's e-commerce baas Martijn van der Zee, waar we gisteren melding van maakten, staat niet op zichzelf. Er is een leegloop aan de gang in de subtop van KLM, meldt het FD. Behalve Van der Zee zijn de afgelopen maanden nog meer mensen vertrokken: marketingdirecteur Marjan Rintel en Jeroen Visser, die verantwoordelijk is voor de financiën van de allianties van Air France-KLM. Erik Varwijk, verantwoordelijk voor de vracht, zou ook op het punt staan KLM te verlaten, zeggen bronnen tegen de krant. Volgens die bronnen haken de Nederlanders bij KLM gefrustreerd af vanwege een moeizame werkrelatie met de Fransen, die zich nauwelijks iets aantrekken van de KLM-inbreng.
3. KPMG investeert 24 miljoen euro in verbetering
KPMG trekt de komende drie jaar 24 miljoen euro extra uit om de kwaliteit van zijn controle- en advieswerkzaamheden te verbeteren. Het geplaagde accountantskantoor gaat investeren in training en opleiding en het aantrekken van honderd nieuwe medewerkers. Dat maakte KPMG woensdag bekend bij de presentatie van de cijfers over het boekjaar 2013/2014. Dat jaar was volgens topman Jan Hommen 'zonder twijfel één van de moeizaamste jaren uit de bijna honderdjarige historie van KPMG. Er waren gewoonweg te veel incidenten'. Hommen is eerder dit jaar binnengehaald als puinruimer en is sinds oktober officieel ceo, met naast zich een vernieuwd bestuur. KPMG heeft een periode achter de rug waarin het werd geplaagd door affaires. Zo moest het een hoge boete betalen in een schikking met het Openbaar Ministerie omdat accountants hun klant Ballast Nedam hadden geholpen bij het omkopen van ambtenaren in het buitenland.
4. Wegener gaat 300 banen schrappen
Krantenconcern Wegener, dat wordt overgenomen door het Belgische De Persgroep, gaat naar verwachting rond de 300 banen schrappen bij zijn regionale kranten. Dat heeft Bernard van Iren van vakbond FNV Kiem woensdag gezegd. 'Dit zijn de getallen die ik voorbij heb horen komen bij de gesprekken over een sociaal plan. Waar, hoe en wanneer is nog onbekend', aldus de vakbondsbestuurder. Volgens Van Iren zijn gedwongen ontslagen niet nodig, omdat De Persgroep een financieel gezond bedrijf is: 'Bij De Persgroep gaat het niet slecht, ze draaien met dikke zwarte cijfers'. De toekomstplannen voor Wegener worden donderdag bekendgemaakt.
5. Airbus overweegt einde A380
Airbus staakt mogelijk de productie van de A380, nadat het dit jaar niet is gelukt om kopers te vinden voor de superjumbo. De Europese vliegtuigmaker erkende woensdag dat het zich heeft verkeken op de markt voor het toestel. 2014 is het eerste jaar waarin het Airbus niet is gelukt een nieuwe koper te vinden voor de A380. Het heeft wel een toezegging van een leasemaatschappij voor de aanschaf van twintig vliegtuigen, maar het is allerminst zeker of die order doorgaat. Onlangs annuleerde het Japanse Skymark Airlines een bestelling van zes vliegtuigen, waardoor het orderboek van de A380 flinterdun blijft. De ontwikkelingskosten van de A380, die ondertussen zeven jaar in productie is, bedroegen circa 25 miljard dollar. Airbus zal naar verluidt quitte spelen op het toestel in de jaren 2015 tot en met 2017. Voor 2018 en daarna is dat evenmin zeker. Daarmee dreigt de A380 een kostbare misstap te worden voor het concern.
6. TomTom benoemt Peter Overmann
TomTom benoemt Peter Overmann tot vice president technology strategy. Hij moet de technologische innovatie bij het bedrijf aanjagen. Overmann is mede-bedenker van het computersysteem WolframAlpha, dat de spraaksturing in Apple’s Siri en Microsoft’s Bing verzorgt. Overmann komt van Deutsche Telekom, waar hij verantwoordelijk was voor products & innovation.
7. Blokkade dreigt voor verkoop ING Vysya Bank
De verkoop van ING's Indiase onderdeel ING Vysya Bank aan de Indiase Kotak Mahindra Bank voor 2,4 miljard dollar is op zich rond, maar de nieuwe eigenaar Uday Kotak krijgt tegenwind uit eigen gelederen. Zijn personeel mort en wil meer baan- en loonzekerheid. Als die uitblijft, dreigt het personeel te gaan staken. Ook dreigt het de deal met ING te torpederen. 'We zullen proberen die overname te blokkeren zolang niet aan onze eisen tegemoet gekomen is', zei een vakbondsvertegenwoordiger tegen Bloomberg.
8. Amazon-personeel niet betaald tijdens security check
Amazon-magazijnmedewerkers hoeven niet betaald te krijgen voor de tijd die ze kwijt zijn aan veiligheidschecks na hun werktijd. Dat heeft het Amerikaanse Supreme Court bepaald. Amazon-personeel had een rechtszaak aangespannen om de tijd dat ze hun veiligheidscheck ondergaan, wat tot 25 minuten kan duren, onderdeel te laten zijn van de werktijd, maar daar ging de rechter niet in mee. Dat kan Amazon tot 100 miljoen dollar aan claims schelen. Het besluit van de rechter zet tevens een streep door mogelijke toekomstige claims van magazijnpersoneel bij andere bedrijven. Amazon landde een maand geleden in Nederland. De webwinkel opende zijn .nl account en begon met de verkoop van e-books. Lees verder:
- Amazon-directeur: 'Al honderdduizenden Kindle-klanten in Nederland'
-
Wat te doen als Amazon naar Nederland komt?
9. Getal van de dag: 5 miljoen
Vijf miljoen euro per maand krijgt de Zweedse autobouwer Saab van zijn Indiase branchegenoot Mahindra als beide tot een deal komen waarbij Mahindra Saab overneemt. Dat geld zou slechts overbruggingsfinanciering zijn om de lopende kosten te dekken, blijkt uit het verslag van de bewindvoerder van Saab, dat sinds augustus dit jaar in surseance verkeert . De bewindvoeder wil de naam van Mahindra niet noemen, maar uit meerdere bronnen blijkt dat de Indiërs de onderhandelingspartner zijn. Na het debacle waarbij Saab in 2010 door Spyker werd gekocht en eind 2011 failliet ging, maakten de Zweden een doorstart met Chinees geld onder de naam National Electric Vehicle Sweden (NEVS), maar ook dat ging dus dit jaar fout. Sinds mei ligt de productie stil.
10. Koffieautomaat: Geen medelijden met salaris Sony-ceo
We hoeven geen medelijden te hebben met Sony-ceo Kazuo Hirai, maar een beetje sneu is het wel dat er maar liefst negen toppers bij Sony méér verdienen dan hij. Dat blijkt uit interne documenten van Sony die hackers hebben gepubliceerd, meldt Bloomberg. Michael Lynton, die aan het hoofd staat van Sony's filmstudio bijvoorbeeld, verdiende vorig jaar 1,5 miljoen dollar, en dat is het dubbele van zijn baas Hirai. Wie de hackers zijn is onbekend, maar het is misschien niet toevallig dat Noord-Korea boos is op Sony. Later deze maand brengt Sony de film The Interview uit, waarin de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un komt te overlijden. Noord-Korea heeft dat al bestempeld als een 'oorlogsdaad' en stelt iedereen die er iets mee te maken heeft 'genadeloos te straffen'. Als dat dreigement ten uitvoer wordt gebracht, ja: dan moeten we wel medelijden hebben met de Sony-chef. Bekijk de trailer van de gewraakte film:
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.