1. Run op groeifonds
Bedrijven en kennisinstituten hebben voor zo’n 34 miljard euro aan plannen ingediend in de tweede ronde van het Nationaal Groeifonds. Het fonds is bedoeld om toekomstige economische groei te stimuleren en bestaat sinds eind vorig jaar. Er is nog 16 miljard euro beschikbaar. Demissionair minister Stef Blok tegen BNR. ‘Bij de oprichting van het fonds is aangegeven dat het om baanbrekende en vernieuwende projecten moet gaan met het oog op duurzaamheid en de energietransitie.’ Hij geeft aan dat keuzes bewust op afstand van de politiek worden gemaakt en dat er mensen teleurgesteld gaan worden. Ingediende voorstellen gaan onder meer over kringlooplandbouw, infrastructuur voor waterstof en zorg.
2. Multinationals: alleen nog vliegen als het noodzakelijk is
We gaan een stuk minder vliegen. En alleen nog als het nodig is. Dat is de rode lijn van de antwoorden die 20 Nederlandse multinationals gaven op de vraag van NRC of ze na de coronacrisis zakelijke vliegreizen gaan beperken. Maar de vraag blijft: wanneer is een vliegreis noodzakelijk? Veel bedrijven worstelen daar nog mee. ABN Amro is al verder. Vliegen voor periodiek kantoorbezoek in het buitenland beschouwt de bank niet langer als noodzakelijk, behalve als op dat kantoor van alles aan de hand is. Met het hele team vliegen voor een training: niet noodzakelijk. Vliegen voor een belangrijke afspraak met een klant? Noodzakelijk. De ondervraagde bedrijven (die niet allemaal een percentage konden noemen) verwachten tussen de 25 en 50 procent minder te gaan vliegen.
3. We mogen de helft van de tijd weer naar kantoor
Het advies om thuis te werken vervalt. Maar nog niet volledig, wat eerder vorige week de verwachting was. Vanaf 26 juni mogen werknemers de helft van hun werktijd weer naar kantoor komen. En dan alleen als het mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden. Het is overigens niet de verwachting dat de kantoren meteen weer vol gaan stromen. Door de anderhalvemeter-eis hebben de kantoren beperkte capaciteit. Daarnaast willen veel bedrijven de voordelen van thuiswerken behouden. Grote banken als ING, ABN Amro en Rabobank zijn bijvoorbeeld van plan om hun personeel de helft van de tijd thuis te laten werken. Deutsche Bank maakt onderscheid in leeftijdsgroepen: de bank verwacht de jonge zakenbankiers weer fulltime op kantoor.
4. EU legt zich in stilte neer bij verlies in Starbucks-zaak
De Europese Commissie heeft zich in alle stilte neergelegd bij het verlies in de zaak over de verboden staatssteun die Nederland aan Starbucks zou hebben gegeven. Dat heeft RTL Z ontdekt. Eerder beschuldigde de Commissie Nederland van het geven van bijna 26 miljoen euro aan illegale belastingkorting aan de Amerikaanse koffieketen. Maar de op een na hoogste rechter van Europa oordeelde in 2019 dat de Commissie daarvoor te weinig bewijs had aangeleverd. De Commissie had destijds twee maanden de tijd om in hoger beroep te gaan, maar heeft dat toen niet gedaan, is nu pas gebleken. Waarom ze dat niet heeft gedaan is onduidelijk. Nederland heeft ondertussen het ingevorderde bedrag weer terugbetaald aan Starbucks.
5. Pensioenfonds ABP verdubbelt belang in Shell
Terwijl pensioenbeleggingen in de fossiele sector met steeds meer maatschappelijke weerstand te maken krijgen, heeft ABP het belang in Shell de laatste maanden van 2020 juist meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit een vergelijking door de NOS. Een groeiend aantal ABP-pensioendeelnemers laat zich kritisch uit over de beleggingen in de fossiele sector. Overigens had het ambtenaren-pensioenfonds het eerste half jaar van 2020 juist nog ruim 40 procent van haar Shell-aandelen van de hand gedaan. Maar dat is meer dan te niet gedaan door de aankoop in het laatste kwartaal. ABP vindt dat het per kwartaal kijken naar de beleggingen van het bedrijf geen goed beeld geeft. ‘We hebben ook heel veel steenkool verkocht. Het is net waar je op inzoomt”, zegt een woordvoerder.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Nederlandse topvrouw bij Huawei: ‘Er is niets bewezen.’
De hoogst geplaatste westerling bij Huawei is een Nederlander: de 47-jarige Afke Schaart. Ze werkt op het hoofdkantoor in Shenzen. Op haar visitekaartje staat: vice president Global Government Affairs & Chief Global Impact. Oftewel: zij is als westerling degene die de wereld uitlegt dat Huawei geen kwaadwillend bedrijf is. ‘Ik heb een neus voor bedrijven die het moeilijk hebben in de publieke opinie’, zegt ze in een interview met het FD. Eerder werkte ze onder meer voor Shell en Microsoft. De beschuldigen dat de Chinese overheid via de technologie van Huawei in het westen zou spioneren speelden bij haar geen rol om de baan aan te nemen. ‘Nee, want er is niets bewezen. Ik dacht vooral: fantastisch, naar Shenzen, een digitale hub’.
7. Zoom-topic: Bijna 70 procent checkt werkmail op vrije dagen
Meer dan een kwart van de werknemers wil dat het onmogelijk wordt gemaakt om buiten werktijd zakelijke e-mails te checken.
Bijvoorbeeld door servers uit te schakelen. Dat komt naar voren uit onderzoek onder ruim duizend Nederlandse werknemers. Daaruit blijkt ook dat de meeste werknemers (bijna 70 procent) op hun vrije dag nog hun werkmail checken. Een kwart zegt dat ze dit doen omdat hun baas dit van ze verwacht, maar een groter deel doet het dus uit eigen initiatief. In de Tweede Kamer is vorig jaar overigens een wetsvoorstel ingediend om werknemers officieel het recht te geven om onbereikbaar te zijn.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates