Plus: Terugroepactie General Motors; Overname Monsanto door Bayer in laatste fase en Mastercard krijgt miljardenclaim
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Rocket Lawyer wil Nederland veroveren
De Amerikaanse digitale juridische dienstverlener Rocket Lawyer is begonnen aan zijn langverwachte invasie van continentaal Europa en Nederland staat daarbij bovenaan de prioriteitenlijst, zo meldt het FD. Het bedrijf gaat een joint venture aan met het Franse uitgeefconcern Editions Lefebvre Sarrut (ELS), het moederbedrijf van de Nederlandse juridische uitgeverij Sdu. Spanje en Nederland zijn na Frankrijk en Engeland – waar Rocket Lawyer al sinds 2012 zit – de volgende doelen. Rocket Lawyer werd groot door als een van de eersten online gratis juridische documentatie in begrijpelijke taal aan te bieden aan particulieren en ondernemers en hen te koppelen aan advocaten. Al snel meldde Google zich als miljoeneninvesteerder en inmiddels hebben bijna vijftien miljoen bedrijven en particulieren een account bij de website. De regelgeving voor de advocatuur vormt nog wel een obstakel aangezien Nederland niet tot de meest soepele regimes behoort.
2. Juncker laat zich gelden
In juni 2017 zouden torenhoge belkosten in andere EU-landen verleden tijd moeten zijn. Tenminste, daar ging iedereen van uit. Vorige week maandag kwam de Europese Commissie ineens met enkele uitzonderingen waardoor mensen die meer dan dertig dagen achtereen in het buitenland verblijven toch met extra kosten te maken zouden krijgen. De kritiek van zowel consumentenorganisaties als Europarlementariërs op die plannen was niet mis. Zij stelden dat Europa haar beloftes niet nakwam. Afgelopen vrijdag trok voorzitter van de Commissie Jean-Claude Juncker het voorstel dan ook hoogstpersoonlijk in omdat het 'niet goed genoeg' was. Die ingreep van Juncker is ongekend. In feite zet hij zijn eurocommissarissen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van een digitale markt in Europa in hun hemd, maar hij geeft daarmee ook openlijk kritiek op het ambtelijke apparaat van de Europese Commissie.
3. Getal van de dag: 4,3 miljoen
4. Beurzen in mineur
Maar niet alleen General Motors kende vrijdag een slechte dag. Wall Street beleefde vrijdag de slechtste beursdag sinds de nasleep van het Brexit-referendum eind juni en ook Europese aandelenmarkten zijn vrijdag met duidelijke verliezen het weekeinde ingegaan. In de VS stond het sentiment flink onder druk na uitlatingen van bestuurder Eric Rosengren van de Federal Reserve. Die zei dat de centrale bank een renteverhoging niet al te lang meer kan uitstellen. In Europa drukte vooral tegenvallende economische cijfers uit Duitsland de beurs. Daags nadat president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) had gezegd dat meer stimuleringsmaatregelen nu niet nodig zijn en voorspelde dat de economische groei in de eurolanden de komende twee jaar niet zal versnellen bleek de Duitse export in juli fors gekrompen. Eerder in de week bleek al dat de industrie in de grootste euro-economie in juli onder druk stond. Ook de beurzen in Azië openden vanmorgen flink lager wegens de bezorgdheid over een mogelijke renteverhoging in de VS.
5. Miljardenclaim voor Mastercard
In het Verenigd Koninkrijk is een miljardenclaim ingediend tegen Mastercard in verband met het in rekening brengen van te hoge kosten bij 46 miljoen Britse klanten. De claim is ingediend door advocatenkantoor Quinn Emanuel en is de eerste grote zaak onder een nieuwe wet die in 2015 in het Verenigd Koninkrijk werd ingevoerd. Bij deze zogenoemde classactions treedt een aantal gedupeerden samen op voor een veel grotere groep benadeelden en kan via die weg een schadevergoeding voor allemaal worden geregeld. Volgens de Guardian zouden de misdragingen plaats hebben gehad tussen 1992 en 2008 en is de claim van 16,5 miljard euro de grootste in de Britse geschiedenis. Volgens toezichthouder ACM kunnen ook in Nederland dit soort claims worden gestart. Indieners moeten dan aantonen dat een of meerdere consumenten schade hebben geleden. Nederlanders gebruiken echter veel minder vaak een creditcard voor betalingen dan de Britten.
6. Tweet van de dag: Forbes
Amancio Ortega – de Spaanse oprichter van modeketen Zara – is volgens Forbes een miljard meer waard dan Bill Gates en is daarmee de rijkste man ter wereld geworden.
Amancio Ortega just overtook Bill Gates as the richest person in the world: https://t.co/T2mjqSa3Wa pic.twitter.com/RSb2pBDwVY
— Forbes (@Forbes) September 8, 2016
7. Overleg Bayer en Monsanto in laatste fase
Nadat het Duitse chemiebedrijf Bayer vorige week met een verhoogd overnamebod van 56 miljard dollar voor de Amerikaanse zadenproducent Monsanto naar buiten kwam zijn de gesprekken tussen Bayer en Monsanto over een fusie in de laatste fase beland. Mogelijk kan op korte termijn een overeenkomst naar buiten worden gebracht, aldus Bloomberg. Naar verluidt komt de raad van toezicht van Bayer woensdag bijeen om over de deal te praten. Naast de uiteindelijke overnameprijs zou er ook nog worden gesproken over een hogere betaling van Bayer aan Monsanto mocht de deal niet doorgaan vanwege bezwaren van toezichthouders. Die betaling zou op het moment 1,5 miljard dollar bedragen. Mocht de deal wel plaatsvinden dan zal de fusie leiden tot 's werelds grootste producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw.
8. Manager van de dag: Petra Vijverberg
Petra Vijverberg volgt Janco van der Heiden op als directeur van Volkswagen Nederland. Vijverberg (40) werkt momenteel nog als managing director Parts, Accessories en Used Cars bij Pon. Van der Heiden krijgt een internationale functie bij Volkswagen, in de komende weken zal duidelijk worden welke functie dat zal zijn. Vijverberg start officieel op 1 oktober maar voert momenteel samen met Van der Heiden de gesprekken met Volkswagen over 2017. Zij is de derde vrouwelijke managing director van een automerk in Nederland. Bij Mazda is dat Geraldine Brouwers en de Italiaanse Christiana Alicata is de baas bij Fiat Chrysler Nederland.
9. Koffieautomaat: Bill Clinton
Terwijl Hillary Clinton na een herdenkingsbijeenkomst afgelopen zaterdag in elkaar zakte en volgens haar arts een longontsteking heeft opgelopen staat ook manlief Bill in de schijnwerpers. Hij gaf afgelopen week tijdens een speech aan dat Trump’s campagneslogan “Make America great again” een racistische slogan betreft. Maar de voormalig president van de VS gebruikte diezelfde uitspraak zelf verschillende keren tijdens zijn eigen campagne in 1992.
10. Quote du jour: Frank Underwood
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.