1. ING en Ralph Hamers gaan vrijuit
De omstreden salarisverhoging in 2018 voor toenmalig ING-topman Ralph Hamers kon door de beugel, oordeelt Tuchtrecht Banken. De raad van commissarissen van de bank wilde de beloning van Hamers met 50 procent ophogen. Dit terwijl er een omvangrijke witwaszaak speelde waarvoor ING uiteindelijk een megaboete kreeg van 775 miljoen euro.
De salarisverhoging was onhandig, maar volgens de tuchtcommissie niet in strijd met de gedragsregels van de Bankierseed. Uiteindelijk zag de bank ervan af na grote druk vanuit de politiek en samenleving.
2. Robinhood ontslaat 800 werknemers via Zoom
Het zijn roerige maanden voor Robinhood, de Amerikaanse beleggingsapp die tijdens de coronapandemie razendsnel groeide. Te snel, zo blijkt nu. Na een eerste bezuinigingsronde in april werd vorige week nog eens 23 procent van het personeel ontslagen, zo’n 800 werknemers. Dat ging er niet bepaald vriendelijk aan toe, zeggen ingewijden tegen Business Insider.
Ceo Vlad Tenev kondigde het nieuws aan in een Zoom-call van tien minuten met alle medewerkers. Daarna moesten werknemers in spanning afwachten of ze hun baan behielden. Wie ontslagen werd, zou bericht krijgen via e-mail en Slack. Een kwartier lang drukte iedereen verwoed op refresh. ‘Het hele bedrijf stond even stil op dat moment’, aldus een anonieme werknemer.
3. PostNL verhoogt de prijzen van pakketbezorging
Dure brandstof voor busjes, een hoge elektriciteitsrekening van distributiecentra en een vast contract voor alle postbezorgers. De kosten bij PostNL lopen razendsnel op. Het postbedrijf verhoogt daarom de prijzen van pakketbezorging.
Voor grote webwinkels waar PostNL jaarcontracten mee heeft afgesloten geldt dat mogelijk pas vanaf 2023. Retaildeskundige Cor Molenaar denkt dat de duurdere bezorging mogelijk het einde betekent van het ‘gratis’ bezorgen en terugsturen van webwinkelaankopen, zegt hij tegen het AD.
4. Wall Street trekt klimaatwetenschappers aan
Klimaatwetenschappers zijn gewild op Wall Street. JPMorgan, BlackRock en Vanguard hebben er al eentje gestrikt, meldt Business Insider. Die zijn afkomstig van non-profitorganisaties, universiteiten of de overheid. De financiële instellingen hebben beloofd om minder geld te pompen in niet-duurzame initiatieven. De wetenschappers moeten helpen om de CO2-voetafdruk in kaart te brengen.
5. Nieuwe zakelijke klanten Eneco krijgen groene stroom
Zakelijke klanten die een nieuw contract afsluiten bij Eneco kunnen voortaan alleen nog maar groene stroom afnemen. Directeur zakelijk Dick Velings verwacht veel impact door de beslissing. ‘De 5 procent van onze klanten die nog fossiele elektriciteit gebruikt, is wel goed voor 40 procent van het totale volume aan stroom die Eneco levert’, zegt hij tegen Change.inc.
‘Dat zijn de 1000 à 1500 grotere bedrijven in bijvoorbeeld de industrie, retail en dienstverlening, met een forse stroombehoefte.’ Het energiebedrijf verwacht dat in 2026 alle zakelijke klanten van de vervuilende stroom af zijn.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: de opkomst van de b2b-influencer
Influencers op Instagram, TikTok en YouTube? Die zijn er al jaren. Hun focus ligt meestal op beauty, mode, reizen en eten. Bedrijven betalen flinke bedragen om de achterban van bekende influencers te bereiken.
In de b2b-wereld is iets vergelijkbaars gaande, signaleert Bloomberg. Neem Bernard Marr, een zakelijke influencer met meer dan 2 miljoen volgers op sociale media. Hij maakt video’s over de toekomst van technologie en managementstrategie. Grote namen als IBM, Microsoft en Alphabet werken met hem samen. Marr haalt daar inmiddels de helpt van zijn inkomsten uit.
7. Bij de koffieautomaat: leidinggevenden Qantas gevraagd om koffers te sjouwen
Ideetje voor KLM en Schiphol? De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft leidinggevenden gevraagd om drie maanden fulltime te helpen bij de bagageafhandeling, schrijft de BBC. Zo wil het bedrijf het personeelstekort oplossen. Daardoor moet Qantas noodgedwongen vluchten schrappen.
Qantas is op zoek naar minstens honderd vrijwilligers die in ploegendienst kunnen helpen op de luchthavens van Sydney en Melbourne. Tot de taken behoren het in- en uitladen van bagage en het besturen van de voertuigen die de bagage van en naar de vliegtuigen brengen. Kandidaten moeten in staat zijn om koffers met een gewicht tot 32 kilogram af te handelen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates