1. Ralph Hamers moet getuigen in witwasaffaire
Voormalig ING-topman Ralph Hamers moet getuigen in de witwasaffaire. In 2018 kreeg ING een boete van 775 miljoen euro wegens nalatigheid bij een witwasaffaire. Hamers werd onlangs opgeroepen door het gerechtshof in Den Haag om uitleg te geven over het tekortgeschoten antiwitwasbeleid. Dit gebeurde in een artikel 12-procedure die gedupeerden voeren om vervolging van Hamers af te dwingen. Hamers poogde de rechters te laten wraken, maar het hof ging daar niet in mee. Diverse partijen, waaronder financieel activist Pieter Lakeman, willen dat de voormalig ING-topman alsnog vervolgd wordt.
2. Zo verviervoudigde Philips de productie van beademingsapparatuur
De Telegraaf interviewt Roy Jakobs die vlak voor de coronacrisis bij Philips werd benoemd als hoogste man in de divisie Connected Care, het bedrijfsonderdeel dat beademingsapparatuur maakt. Het Nederlandse bedrijf besloot in allerijl de productie van beademingsapparaten te verviervoudigen. Jakobs gaat in op de uitdagingen die deze opschaling met zich meebracht, het nationalistische beleid van landen en de kritiek van de Amerikaans overheid op het zich ‘zelfverrijkende’ Philips. ‘We moesten hele nieuwe productielijnen opstarten, precies op het moment dat alles dicht ging. Normaal verschepen we deze apparaten per boot, maar daar was nu geen tijd voor. Tegelijkertijd werd nauwelijks nog gevlogen. Dus moesten we met KLM vliegtuigen regelen, die daarvoor Boeing 747’s heeft omgebouwd.’
3. Ken Robinson overleden
De Britse creativiteitsgoeroe Ken Robinson is op 70-jarige leeftijd overleden aan kanker. Robinson vloog de wereld over en adviseerde diverse regeringen. Volgens de Brit was er te weinig aandacht voor creativiteit van talenten. ‘Er is zoveel creativiteit en talent bij kinderen, maar zodra we onze school of universiteit afronden is er al veel verloren gegaan. Ons onderwijssysteem is te eenzijdig en lineair. Ik ken talloze volwassen mensen die geen idee hebben wat hun talent of passie is. Doodzonde’, aldus Robinson in 2009 op een seminar waar MT.nl bij was.
4. Accountants verwachten dat veel NOW-steun moet worden terugbetaald
Bedrijven hebben bij de NOW-aanvraag waarschijnlijk onbewust fouten gemaakt waardoor ze een groot deel van de coronasteun moeten terugbetalen. Dat stellen accountants in Het Financieele Dagblad. Met name grote concerns zouden omtrent dochterbedrijven en werkmaatschappijen fouten hebben gemaakt door complexe regels. Bedrijven krijgen 80 procent van het bedrag voorgeschoten en het overige deel moet later komen. ‘Maar bij bijna elke aanvrager die ik spreek moet juist een deel van het voorschot worden terugbetaald, tienduizenden tot honderdduizenden euro’s’, aldus Grant Thornton-accountant Christiaan Buizer.
5. Miljardenproject Shell heeft moeite om te herstarten
Shell heeft moeite om zijn prestigeproject Prelude, een grote drijvende gasfabriek nabij Australië, weer aan de gang te krijgen, schrijft The Wall Street Journal. Het miljarden kostende project ligt al sinds februari stil wegens technische problemen. Het herstarten van de productie is lastig, mede door de afstandsregels die wegens het coronavirus in acht genomen moeten worden. De productie van ‘s wereld grootste drijvende offshore productie-locatie zou zo’n 15 miljard dollar hebben gekost. Naar verluidt schreef Shell onlangs 4 miljard af op het project. Het project werd geïnitieerd toen de olieprijs nog ruim boven de 100 dollar per vat stond, inmiddels is dat zo’n 44 dollar.
6. TikTok stapt naar rechter om Trump-decreet
ByteDance, de eigenaar van TikTok, stapt naar de rechter om het decreet van Donald Trump aan te vechten. De Amerikaanse president verbiedt Amerikaanse bedrijven en personen zaken te doen met ByteDance. Trump ziet het Chinese bedrijf als bedreiging voor de nationale veiligheid. Bytedance zou dit standpunt willen aanvechten. De juridische actie zou los staan van de verkoop van de app TikTok. Er zouden overnamegesprekken gevoerd worden met onder meer Microsoft en Oracle.
7. Must read: Flexschoonmaker annex journalist fileert platformeconomie
Een ijzersterk essay van journalist Ron van Gelderen in de Volkskrant. Van Gelderen kon door mentale problemen tijdelijk niet als journalist werken. Hij besloot zich in te schrijven bij schoonmaakplatform Helpling. Zijn ervaringen zijn ontluisterend. Onbeschofte klanten die niet begrijpen dat achter de app-bestelling een mens schuilt, klanten die idiote dingen verlangen, een grote onzekerheid op klussen en een inkomen dat de facto onder het minimumloon ligt. ‘Het is, zo valt me in wanneer ik een keukenvloer dweil, nogal wonderlijk dat relatief veel mensen al vijftien jaar mokken over het verdedigbare topinkomen van een getalenteerde enkeling als Matthijs van Nieuwkerk, en tegelijkertijd veelal zwijgen over de discutabele salarisverschillen tussen grote groepen werknemers.’
8. Koffieautomaat: De Bijenkorf eerder open na coronasluiting
De Amsterdamse vestiging van De Bijenkorf is zaterdag toch weer open gegaan. Eerder in de week werd de winkel een sluiting van tien dagen opgelegd, omdat meerdere medewerkers positief waren getest. Na drie dagen sluiting ging de vestiging toch weer open, onder meer met vervangend personeel uit andere vestigingen. Medewerkers die tussen 8 en 18 augustus in de winkel hebben gewerkt zitten uit voorzorg tien dagen in quarantaine.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van vrijdag.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.