1. Rabobank verliest verdedigingslinie tegen Oad
Vrijdag maakten de curatoren in het Oad-faillissement bekend dat zij hun claim op de Rabobank overdragen aan de familie Ter Haar, de voormalige eigenaren van het reisimperium. In het najaar van 2015 wees de rechtbank Midden-Nederland de miljoenenvordering van de familie Ter Haar, voor de rol van de bank in het faillissement van Oad, nog af. Dit omdat alleen de curatoren van het reisbedrijf hiertoe gemachtigd zijn. Een inhoudelijk oordeel bleef daardoor uit. Met het onderbrengen van de curatorenvordering bij die van de familie Ter Haar valt deze verdedigingslinie nu weg voor de Rabobank, met mogelijk grote gevolgen. Oad was de grootste zelfstandige touroperator van Nederland. Het bedrijf werd in 2013 failliet verklaard waarna diverse bedrijfsonderdelen onder nieuwe eigenaren een doorstart wisten te maken.
2. Royal Canin staakt productie
Diervoedingfabrikant Royal Canin heeft zijn productie uit voorzorg gestaakt nadat ook zij vorige week slachtoffer werd van gijzelvirus Petya. Royal Canin was één van de vele bedrijven die dinsdag werd getroffen door de cyberaanval. Onder andere containergigant APM Maersk, TNT en medicijnfabrikant MSD werden aangevallen. Het virus ‘NonPetya’ besmette vorige week in totaal duizenden systemen in meer dan zestig landen. Containeroverslagbedrijf APM Terminals, dochterbedrijf van Deens moederbedrijf Maersk, liet gisteren weten zijn tweede terminal weer in bedrijf te hebben genomen. Dit nadat het laden en lossen van schepen aan zijn twee terminals in Rotterdam door de cyberaanval volledig tot stilstand was gekomen.
3. Verkoopcijfers Volkswagen Frankrijk gemanipuleerd
De Franse divisie van Volkswagen heeft verkoopcijfers naar boven toe aangepast om beter voor de dag te komen, aldus Der Spiegel. Door te sjoemelen met de verkoopcijfers kon het aantal verkochte auto’s per jaar worden opgeschroefd. In totaal zou de verstrekte informatie over 800.000 auto’s niet kloppen. Naar verluidt begon de fraude in 2010 en ging het om auto’s van de merken Volkswagen, Audi, Skoda en Seat. VW-topman Matthias Müller zou het interne rapport op 24 april onder ogen hebben gekregen. Vervolgens moest het hoofd van de Franse tak van Volkswagen, Jacques Rivoal, het veld ruimen, maar precieze reden daarvan was tot nu toe niet duidelijk.
4. Opmerkelijke schikkingen in corruptieaffaire Volkswagen-importeur Pon
Afgelopen weekend maakte Follow the Money bekend dat zij de hand wist te leggen op een vertrouwelijk document. Daaruit blijkt de omvang van de schikkingen in de corruptie-affaire rondom Volkswagen-importeur Pon. Pon speelt de hoofdrol in een omvangrijke corruptiezaak waarbij overheidsdienaren werden omgekocht. De steekpenningen zouden over een periode van tien jaar meer dan 100.000 euro bedragen. De straffen blijken nu opmerkelijk mild. Zeker omdat het delict ‘ambtelijke omkoping’ bijzonder ernstig is. VVD-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Ton Hooijmaijers kreeg er twee jaar geleden 2,5 jaar cel voor, aldus FTM. Voormalige verkoopdirecteur Berend Veenendaal moet uiteindelijk 3000 euro betalen om strafvervolging te ontlopen. Zijn ondergeschikte, Ray Uiterwaal, hoeft zich in ruil voor een werkstraf van zestig uur niet publiekelijk te verantwoorden voor de strafrechter.
5. Manager van de dag: Edwin Navez
Edwin Navez is benoemd tot cfo en coo van de Philipp Plein Group, het modemerk van de Duitse ontwerper Philipp Plein. Navez werkte eerder in management functies bij Gianni Versace en Michael Kors Europe. Het label van de 39-jarige Plein werd in 1998 opgericht in Zwitserland en brengt sinds 2004 kleding op de markt. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in het Zwitserse Lugano. Philipp Plein heeft wereld wereldwijd 120 winkels, inclusief vlaggenschipwinkels in Milaan, Parijs, New York, Londen, Los Angeles en Hongkong. Het luxemerk verwacht dit jaar 300 miljoen euro om te zetten.
6. Tweet van de dag: The Donald
Het botert niet helemaal tussen CNN en president Donald Trump. Zo ook te zien aan de presidentiële Tweets.
#FraudNewsCNN #FNN pic.twitter.com/WYUnHjjUjg
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 2, 2017
7. Koffieautomaat: Fyre
Het bleek een harde les voor de millenials met iets te veel te besteden. De tickets voor festival Fyre liepen in de tienduizenden euro’s, maar wat het festival van de eeuw moest worden eindigde in een fiasco.
Zo werden de festivalgangers begin dit jaar lekker gemaakt:
Maar toen de eerste bezoekers aankwamen, bleek het een grote chaos op het eiland. In plaats van te overnachten op luxe jachten stonden noodtenten klaar en de luxe maaltijden bestonden uit een boterham met kaas. Ook was er een tekort aan water en medische zorg.
Afgelopen weekend werd bekend dat Billy McFarland, een van de organisatoren van het mislukte Fyre Festival, is opgepakt.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.