1. Volksbank wilde nog een kopstuk lozen
Risicodirecteur Jeroen Dijst zou afgelopen zomer tegelijkertijd met CFO Pieter Veuger zijn biezen hebben moeten pakken bij de Volksbank. De rvc zag echter op het allerlaatste moment af van het hoogst ongebruikelijke besluit om de twee sleutelfiguren in de raad van bestuur tegelijkertijd te ontslaan, blijkt uit vertrouwelijke stukken die het FD heeft ingezien. De ruzie in de top blijkt zo steeds omvangrijker. Van de 5 rvc-leden zitten er ondertussen nog maar twee op hun plek.
2. PwC verdachte in corruptiezaak SVH
Het Openbaar Ministerie heeft een schikking getroffen met drie dochterbedrijven van SHV, het bedrijf van de familie Fentener van Vlissingen. De dochters moeten ruim 41 miljoen euro overmaken voor omkoping, valsheid in geschrift en overtreding van handelssancties in het Midden-Oosten. ‘Het is echt bij indirecte dochterbedrijven gebeurd, niet bij SHV. Dat daar geen misverstanden over bestaan. Dit past zó niet bij wie wij zijn, bij onze cultuur’, citeert het FD SHV-topman Jeroen Drost. De corruptiezaak krijgt mogelijk ook een staartje voor PwC. De accountant is door justitie aangemerkt als verdachte in het onderzoek naar inmiddels gesloten SHV-dochter Econosto MidEast. PwC zegt in een reactie in 2017/2018 een intern onderzoek te hebben gedaan en diverse maatregelen te hebben genomen om interne procedures te verbeteren.
3. Toch geen ontslaggolf door verhoging minimumloon
De verhoging van het minimum jeugdloon in 2017 zou leiden tot een ontslaggolf, voorspelde ooit het Centraal Plan Bureau. Het CPB veegt die voorspelling nu, na eigen onderzoek, van tafel. Het minimumloon steeg in 2017 met ruim 18 procent voor 22- en 21-jarigen en met 15 procent voor 20-jarigen. ‘We zien dat de verhoging in de eerste anderhalf jaar geen negatief effect heeft gehad op het aantal banen voor deze groep, en zelfs een klein positief effect had op het aantal gewerkte uren.’ Tegelijkertijd profiteerden jongeren flink van de maatregel: veel werkgevers maken niet meer dan een minimumloon over aan jongeren.
4. Nederlander wordt hoogste baas SAS
De Scandinavische luchtvaartonderneming SAS krijgt met Anko van der Werff een nieuwe CEO. De 45-jarige Nederlander is per juli de opvolger van Rickard Gustafson. Van der Werff wordt ingevlogen vanuit Colombia, waar hij nu nog bestuursvoorzitter is bij luchtvaartmaatschappij Avianca Holdings. Volgens SAS is Van der Werff gekozen uit een breed veld van getalenteerde topkandidaten uit de wereldwijde luchtvaartsector. Zo was voormalig British Airways-topman Alex Cruz ook een kandidaat.
5. Nog eens 800 miljoen groeigeld Messagebird
Het afgelopen najaar haalde het Nederlandse Messagebird al een slordige 200 miljoen dollar op voor verdere groei. Het was een van de grootste investeringen ooit in een Nederlands softwarebedrijf. Dat bedrag is nu verpulverd: de chatdienst heeft liefst 800 miljoen dollar opgehaald. 600 miljoen daarvan wordt gebruikt om de Amerikaanse e-maildienst Sparkpost in te lijven. Messagebird was vooralsnog mondjesmaat actief in de VS. De acquisitie is een belangrijke stap in het opbouwen van een wereldwijd omnichannel platform voor klantcommunicatie. Via het platform van het bedrijf konden bedrijven al met klanten communiceren via sms, chat, WhatsApp, Instagram en Telegram. Nu komt daar e-mail dus bij. Vis rept in een persbericht van een ‘logische stap naar de VS’, maar het bericht komt toch als een donderslag bij heldere hemel. Eerder liet Vis weten de Amerikaanse markt té concurrerend te vinden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: De beste bedrijven voor ontwikkeling van je carrière
Accountant KPMG, IT-consultant Capgemini en onderzoeksorganisatie TNO zijn de beste bedrijven waar professionals hun carrière kunnen ontwikkelen, aldus de LinkedIn Top 25 Companies in Nederland. Het kersverse overzicht is samengesteld op basis van een combinatie van factoren die essentieel zijn voor carrièreontwikkeling. Daarbij is gekeken naar cruciale pijlers zoals de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen of te leren, doorgroeimogelijkheden, bedrijfsstabiliteit (hoe lang blijven medewerkers in dienst), hoe vaak (voormalig) medewerkers benaderd worden door recruiters en de mate van verbondenheid met het bedrijf en de cultuur. Ook genderdiversiteit en diversiteit in opleidingsniveau zijn meegenomen in de analyse.
7. Zoom-topic: Half miljoen euro schadevergoeding voor vrouwonvriendelijke cultuur
De Amsterdamse beurshandelaar Optiver moet van de rechter een half miljoen euro schadevergoeding overmaken aan een vrouwelijk personeelslid. De Britse dame wilde niet langer werken voor het bedrijf vanwege “seksuele intimidatie en discriminatie”. In haar verdediging repte ze onder meer over ongewenste betastingen, geluiden en rechtstreeks intimiderend gedrag. Ze hekelt onder meer dat er geen duidelijke klachtenprocedure was bij het bedrijf en stelt dat ze een promotie is misgelopen vanwege haar kritiek. Dat laatste achtte de rechtbank niet bewezen. Van de geëiste twee miljoen ontvangt ze een kwart.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates