1. ‘Nieuwe bestuurder om KLM in Air France te schuiven’
Een nieuwe crisis in de top van KLM dreigt. Volgens De Telegraaf wil moederbedrijf Air France-KLM een nieuwe bestuurder aanstellen bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Die moet KLM en Air France verder in elkaar schuiven.
Volgens meerdere bronnen zou het gaan om Pieter Bootsma, de man die onlangs de strijd om de KLM-troon verloor van Marjan Rintel. Als Bootsma inderdaad wordt aangesteld, dan is de vraag wat dat betekent voor de positie van Rintel, die op 1 juli begint. De ondernemingsraad van KLM wil dat Rintel opkomt voor het KLM-belang, net als de huidige topman Pieter Elbers.
2. Flexwerkers staan sterker dan ooit
De race naar de bodem is gestopt. De krapte op de arbeidsmarkt is dusdanig dat ook de laagstbetaalde werknemers eisen kunnen stellen, schrijft het Financieele Dagblad. Denk aan de koffersjouwers bij KLM, horecapersoneel en installatiemonteurs. Dat is terug te zien in recente cao-afspraken. Daarin gaat een groter deel van de salarissen naar de onderste schalen, onder meer door een bodembedrag af te spreken.
Werkgevers staan voor een dilemma. Ze moeten mensen in dienst nemen of de lonen opkrikken om personeel te behouden. Maar bij een volgende recessie zitten ze mogelijk in hun maag met al die dure vaste medewerkers.
3. Arbeidsmigrant is keihard nodig, aldus VNO-NCW
Nederland moet minder arbeidsmigranten aantrekken, schreef de Arbeidsinspectie onlangs in een rapport. Daar is voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversclub VNO-NCW het hartgrondig mee oneens. In een interview met De Telegraaf stelt ze dat arbeidsmigranten ‘keihard nodig’ zijn.
‘Anders worden er te weinig huizen gebouwd en zijn er straks geen handen meer aan het bed’, aldus Thijssen. ‘Ik vind het echt een gebrek aan leiderschap als we niet uitleggen dat meer arbeidsmigratie nodig is. Niemand durft hier zijn nek voor uit te steken. Maar dit gaat over de toekomst van Nederland.’
4. Toezichthouders minder objectief dan ze denken
Toezichthouders zoals AFM en DNB en commissarissen van grote bedrijven zijn zich onvoldoende bewust van hun eigen denkfouten. Dat stelt promovendus Tessa Coffeng in haar proefschrift ‘Denkfouten in toezicht‘, dat ze donderdagmiddag verdedigt in Utrecht. Bij misstanden wordt soms te laat ingegrepen, ook als er duidelijke signalen zijn dat er iets mis is.
Volgens Coffeng kan het toezicht verbeterd worden door een combinatie van gedragsregels, een divers team, betere tools, heldere afspraken en een evaluatie achteraf. ‘Toezichthouders zijn vaak bang aan autoriteit en gezag in te boeten’, zegt Coffeng tegen het FD. ‘Het is niet makkelijk je kwetsbaar op te stellen als je een hoge positie hebt. Lukt dat, dan zal je ook zien dat snelheid en zorgvuldigheid heel goed samen kunnen gaan.’
5. Alarmfase één bij Adidas
Adidas-topman Kasper Rorsted heeft donderdag heel wat uit te leggen aan de aandeelhouders op de jaarlijkse vergadering. Nieuwe coronalockdowns en een boycot in China drukken de resultaten van het merk met drie strepen. De omzet in China kelderde in het eerste kwartaal met maar liefst 35 procent. De druk op Rorsted neemt toe, schrijft het Duitse tijdschrift Manager Magazin. Als hij de China-strategie niet op de rit krijgt, is Adidas straks niet meer een van de grootste sportkledingmerken ter wereld.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Zo bouw je aan zakelijke relaties op afstand
Hoe bouw je relaties op met nieuwe klanten en partners als je elkaar alleen digitaal ontmoet? Dat is iets waar veel bedrijven mee worstelden tijdens de coronacrisis. Op afstand is het lastig inschatten of een partij betrouwbaar is. Harvard Business Review sprak met twee dozijn managers over hun ervaringen. Daaruit destilleert het magazine vier lessen: praat ook over persoonlijke dingen, maak gebruik van je netwerk, overweeg een proefperiode met een nieuwe partner en deel je expertise met partners die je vertrouwt.
7. Zoom-topic: Apple niet langer waardevolste beursbedrijf ter wereld
Techaandelen krijgen klappen op de beurs door de oplopende inflatie en stijgende rentes. Ook Apple ontspringt de dans niet. De koers van de iPhone-maker is sinds begin dit jaar met zo’n 20 procent gedaald. Woensdag verloor Apple zelfs de positie van waardevolste beursbedrijf ter wereld. Het Saoedische olieconcern Aramco profiteert van de stijgende olieprijzen en was woensdag bij het sluiten van de Amerikaanse beurs 2,42 biljoen dollar waard, iets meer dan Apple (2,37 biljoen dollar).
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates