Plus: Delta Lloyd blundert bij investering, Roompot in Franse handen en Britse bedrijven investeren minder.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Zeepreus Procter & Gamble gooit Facebookstrategie om
Facebook vraagt veel geld voor targeted advertising. Het sociale netwerk weet zoveel van haar gebruikers dat het zegt dat het precies weet wie behoefte heeft aan een product. Op die manier voorkomen adverteerders dat ze betalen voor advertenties die weinig effect sorteren. Facebook gaat echter een tikkie te ver wat Procter & Gamble betreft. Het bedrijf bereikt nu te weinig nieuwe klanten. P&G gaat overigens niet minder adverteren op Facebook, maar wel wat minder specifiek, schrijft The Wall Street Journal. Dat schieten met hagel is ook nog goedkoper.
2. Opnieuw staking EasyJet piloten in Nederland
Donderdagochtend hebben de EasyJet-piloten op Schiphol voor de derde keer in korte tijd het werk neergelegd. De staking duurt van 5:00 tot 10:00 uur. Maar omdat het allemaal retourvluchten zijn, zullen ook een aantal vluchten later deze dag naar Amsterdam niet doorgaan. De piloten en de Britse prijsvechter kunnen het maar niet eens worden over een nieuwe cao. Met name de volgens de vliegers veel te zware werkroosters zijn een discussiepunt.
3. Gezonde rijke Amerikaan bezorgt Delta Lloyd tegenvaller
Het goed inschatten van de levensverwachting van verzekerden is core business voor verzekeraars. Extra gênant is het dat juist Delta Lloyd veel geld verliest omdat de levensverwachting van Amerikanen te laag is ingeschat. Hoe het zit? In de VS kun je een levensverzekering doorverkopen aan een belegger. De belegger koopt dan de levensverzekering voortijdig af, betaalt de premie en strijkt vervolgens de uitkering om als de persoon overlijdt. Delta Lloyd heeft hierin fors geïnvesteerd, maar lijdt nu verlies omdat de oorspronkelijke verzekerden, rijke Amerikanen, veel ouder blijven te worden dan gedacht. Meer op NRC.nl.
4. Franse investeerder koop Roompot
Roompot Vakanties, bekend van de bungalowparken en campings aan de kust en de sponsoring van een wielerploeg, komt in handen van de Franse investeringsmaatschappij PAI. Hoeveel de Fransen voor Roompot hebben betaald, is niet bekend. Het bruto bedrijfsresultaat bedroeg vorig jaar circa 50 miljoen euro. De overnamesom zal waarschijnlijk iets meer dan een half miljard euro bedragen. De verwachting is dat PAI de resterende campings van Roompot om zal bouwen tot bungalowparken, want die leveren meer op.
5. Britse bedrijven investeren minder in mensen en kapitaalgoederen
De Bank of England, de Britse centrale bank, constateert dat bedrijven hun investeringen terugschroeven. Ook worden er minder mensen aangenomen. En dat allemaal vanwege de Brexit. Economen gepolst door Bloomberg gaan nu toch echt in meerderheid uit van een milde 'Brecessie' in het Verenigd Koninkrijk.
6. WOZ-waarde huizen voor het eerst sinds 2010 weer gestegen
De WOZ-waarde, dat is de waardering van koopwoningen voor de Wet onroerende zaken waarop de hoogte van gemeentelijke belastingen wordt vastgesteld, is fors gestegen in Nederland meldt het CBS. We wisten natuurlijk al dat de crisis op de huizenmarkt voorbij is, maar het is toch een mijlpaal. De WOZ-waarde lag op 1 januari 1,5 procent hoger dan vorig jaar. Een gemiddelde woning wordt gewaardeerd op 209.000 euro. Dat is overigens nog fors lager dan de 242.000 euro van voor de crisis. In Amsterdam steeg de WOZ-waarde met 9 procent het hardst.
7. 20 miljoen voor plaatsjesdatabase Bynder
De Nederlandse startup Bynder heeft 20 miljoen euro kapitaal ontvangen van Insight Venture Partners uit de Verenigde Staten, zo meldt het Financieele Dagblad donderdag. Het geld is bedoeld om de activiteiten van het bedrijf in Amerika uit te breiden. Bynder is een soort plaatjesdatabase voor bedrijven waar die hun logo's e.d. centraal kunnen opslaan en, dat is belangrijker, waarbij rekening is gehouden met de merkrechten die een bedrijf bezit. Zo kan worden verkomen dat een lokale vestiging een logo, foto of een reclamevideo gebruikt in een land waar het geen rechten bezit.
8. Manager van de dag: Olav Padberg
Olav Padberg wordt binnenkort als vierde lid opgenomen in de Raad van Bestuur van Ballast Nedam meldt Management Scope. De jurist wordt verangwoordelijk voor het HR-beleid en Juridische Zaken bij het bouwbedrijf. De RvB bestaat straks naast Padberg uit Cenk Duzyol (CEO), Serkan Altuntop (CFO) en Sander Lefevre.
9. Getal van de dag: 6250 dollar
6250 dollar per maand, dat is de huurprijs die Kate Downing betaalde voor een woning in Palo Alto, in het hart van Silicon Valley. Saillant detail, Downing was werkzaam voor de afdeling planologie van de gemeente. Een gemeente die ze nu, zo schrijft ze in een open brief die je hier kunt lezen, gaat verlaten. Waarom? Omdat het met haar salaris niet mogelijk is een woning te bemachtigen waar ze met een gezin kan wonen. Hun huidige woning delen ze namelijk met een ander stel. In haar brief waarschuwt Downing dat zelfs software-ingenieurs de huizenprijzen in Palo Alto niet meer op kunnen hoesten. En dat is wrang, want aan die software-ingenieurs heeft de stad zijn welvaart juist te danken.
10. Koffieautomaat: Forza Italia wil verbieden dat kinderen veganistisch te eten krijgen
Pasta zonder kaas? Het zou verboden moeten worden. Of liever, een veganistisch dieet moet voor kinderen worden verboden. Dat bepleit Forza Italia, de partij opgericht door voormalig premier Berlusconi, meldt de BBC. De aanleiding is een aantal ziekenhuisopnames van ondervoedde kinderen van veganistische ouders. Als het wetsvoorstel het haalt, kunnen ouders een gevangenisstraf krijgen als ze hun kinderen alle dierlijke producten ontzeggen. De discussie in Italië doet denken aan de controverse in Nederland rond een moeder die haar zoontje slechts rauw voedsel liet eten. Tom werd bekend door de documentaire Rauw van Anneloek Sollart.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.