1. Oud-topman Volkswagen betaalt 10 miljoen schadevergoeding
Voormalig Volkswagen-ceo Martin Winterkorn maakt 10 miljoen euro over aan de autobouwer. Dat meldt Business Insider op basis van een conceptdocument dat de nieuwssite heeft ingezien. Winterkorn heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor de sjoemelsoftwareaffaire, waardoor de dieselauto’s van Volkswagen schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De rvc zou nog wel zijn zegen over de schadevergoeding moeten uitspreken, evenals de aandeelhouders. De hoofdrolspelers houden vooralsnog hun lippen stijf op elkaar.
2. Meerderheid Nestlé-producten ongezond, vindt Nestlé
Het management van Nestlé heeft een duidelijke conclusie getrokken: ‘Hoe hard we ook innoveren, sommige van onze producten zullen nooit gezond worden.’ Dat stelt de voedselproducent onomwonden vast in een een interne presentatie, die Financial Times inzag. Volgens de Zwitserse multinational voldoet slechts 37 procent van zijn aanbod aan het minimum om een product gezond te mogen noemen. Volgens het concern gaat een gezond dieet over de balans vinden tussen gezondheid en genot. ‘Dit betekent dat er ook met mate minder gezonde voeding geconsumeerd kan worden.’
3. Coolblue deelt aandelen uit aan medewerkers
Alle medewerkers die minstens een jaar in dienst zijn van Coolblue hebben aandelen ontvangen. Een bedankje voor hun werk in coronajaar 2020, meldt het FD. Meer dan 3000 medewerkers kregen een belang, in totaal 0,18 procent van de aandelen. Het kost het bedrijf 2,6 miljoen euro. Het bedrijf zou daarmee een slordige 1,4 miljard euro waard zijn. De omzet van Coolblue spoot het afgelopen jaar met 34 procent omhoog naar 2 miljard euro. Het bruto bedrijfsresultaat groeide met 66 miljoen tot 114 miljoen euro.
4. BUX strikt ex-ABN en -Catawiki directeuren
De snel groeiende mobiele broker BUX heeft zijn leiderschapsteam versterkt om de internationale uitbreiding verder te versnellen. Mark Lamers, voormalig managing director Financial Institutions Group Advisory bij ABN, wordt CFO. Erin Stewart, voorheen vice president of people bij Catawiki, wordt de nieuwe head of people & culture. Beiden starten per 1 juni, meldt BUX. De benoemingen volgen op de recent aangekondigde financieringsronde van 67 miljoen euro en de aanstelling van Yorick Naeff als ceo.
5. Tweede helft 2021 piek faillissementen
Corona of geen corona: de werkloosheid in Nederland daalt al maanden razendsnel, het aantal faillissementen ligt historisch laag en mensen die hun baan verliezen, vinden vrij rap weer iets nieuws. Tot nu dan, want volgens de OESO komt daar in de tweede helft van het jaar verandering in. De verwachting dat het kabinet de financiële steun aan bedrijven zal afbouwen vanaf september, zal onherroepelijk gevolgen hebben. Het aantal werklozen en faillissementen zal groeien en pieken in de tweede helft van dit jaar, is de niet al te gedurfde voorspelling. Exacte cijfers worden echter niet gegeven.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: ‘Shell komt niet onder vonnis uit’
Peentjes zweten voor Shell. Volgens oud-rechter en voorzitter van de Ondernemingskamer Huib Willems is de kans nihil dat het olieconcern onder het bevel van de rechtbank uitkomt, zegt hij tegen De Financiële Telegraaf. De rechterlijke eis: 45 procent minder CO2-uitstoot in 2030. De bijzonder hoogleraar corporate litigation aan de Rijksuniversiteit Groningen en commissaris bij VodafoneZiggo vindt dat het vonnis goed is onderbouwd. Wat Willems wel verstrekkend vindt, is de resultaatsverplichting die de rechter heeft opgelegd voor de uitstoot die zijn producten bij klanten veroorzaakt. ‘Als Shell dat niet haalt, dan is ze verantwoordelijk voor de schade. Dan moet Shell betalen. Dat kon wel eens een 1 met heel veel nullen worden.’
7. Zoom-topic: Certificaat voor bedrijven die loonkloof willen dichten
Mannen verdienen nog altijd gemiddeld veertien procent meer dan vrouwen. En dat hebben bedrijven vaak niet in de gaten. Aldus Koen Bel, onderzoeker bij Erasmus Q-Intelligence. Het onderdeel van de Erasmus Universiteit biedt werkgevers aan eventuele loonverschillen tussen de seksen te onderzoeken en deelt daar certificaten voor uit, meldt RTL Nieuws. Ook als de zaakjes niet op orde zijn. Organisaties met een loonkloof van meer dan 5 procent krijgen het stempel ‘Awareness’ (bewustzijn), omdat ze het initiatief hebben genomen voor het onderzoek. Bij een kleiner loonverschil krijgt de werkgever het predicaat ‘Progress’. Als er geen significante verschillen zijn tussen de beloning van mannen en vrouwen krijgen organisaties het oordeel ‘Excellence’.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates