1. Oud-topman Van Gansewinkel richt investeringsfonds op
De oud-ceo van Van Gansewinkel wil een investeringsfonds opzetten dat de komende jaren honderden miljoenen moet gaan investeren in Nederlandse projecten voor hergebruik van grondstoffen. Ruud Sondag wil met het nieuwe investeringsfonds geld steken in initiatieven om afval grootschalig te verwerken tot hoogwaardige producten. Het initiatief, Circular One, heeft de afgelopen maanden geprobeerd om het fonds onder de aandacht te brengen van pensioenfondsen, banken, verzekeraars en familiefondsen. ING zou volgens Sondag willen participeren, maar wacht op meer namen van deelnemers aan het fonds. Pensioenfondsen zijn vooralsnog terughoudend maar zien tevens potentie.
2. Advocaat en bestuurder Peter Wakkie gearresteerd
De Nederlandse advocaat, oud-Ahold bestuurder en voormalig commissaris van ABN Amro Peter Wakkie is gisteren gearresteerd op het vliegveld van Madrid. Volgens de Spaanse onlinekrant El Confidencial in verband met de betaling van miljoenen euro’s smeergeld aan familieleden van Russische ministers. De advocaat, die ook bekendheid genoot als advocaat van Ajax en daarmee lijnrecht tegenover Johan Cruijf en oud-spelers kwam te staan, wordt ervan verdacht een onderzoek naar het smeergeld te belemmeren. Die omkoping verliep via Zed Worldwide, een technologiebedrijf dat apps voor telefoons maakt dat onderdeel is van de Nederlandse holding Zed+. Een van de eigenaren van dat bedrijf, de Rus Michail Fridman, zou daar verantwoordelijk voor zijn. Het kantoor van Wakkie, Spinath+Wakkie, noemt de verdenkingen onzin.
3. Inval bij Damen Shipyards
De FIOD heeft afgelopen vrijdag een inval gedaan bij scheepsbouwer Damen Shipyards in Gorinchem. Het gaat het om een onderzoek naar buitenlandse corruptie. Bij de internationale scheepsbouwer is volgens een woordvoerster van het Functioneel Parket van het OM administratie meegenomen. Damen Shipyards wordt in ieder geval verdacht van het betalen van steekpenningen. Eigenaar en bijna-miljardair Kommer Damen is nummer 22 van de Quote 500 met een geschat vermogen van 800 miljoen euro. Hij kreeg de dag voordat de Fiod binnenviel nog een erepenning van de gemeente Gorinchem. Frappant detail: Donald Trump was in 1990 voor 2 maanden eigenaar van de Amels scheepswerf, een divisie van scheepsbouwer Damen.
4. Miljardenfusie in brillenbranche
Italiaanse brillenmaker Luxottica en de Franse producent van brillenglazen Essilor gaan fuseren. Door de fusie ontstaat een brillengigant met een marktwaarde van zo’n 46 miljard euro. Luxottica is eigenaar van grote merken als Ray-Ban en Oakley. Essilor is vooral bekend via het glazenmerk Varilux. De twee bedrijven zijn goed voor een gecombineerde omzet van ruim 15 miljard euro en hebben bij elkaar meer dan 140.000 mensen op de loonlijst. Leonardo Del Vecchio, de 81-jarige oprichter en topman van Luxxotica, wordt via zijn investeringsbedrijf Delfin de grootste aandeelhouder van het fusiebedrijf. Met de fusie krijgt het aan de Amsterdamse beurs genoteerde Grandvision, het moederbedrijf van onder meer brillenketen Pearle, een grote concurrent.
5. Manager van de dag: Stefan Heesakkers
Financieel directeur Stefan Heesakkers van detacheerder DPA stapt op. Een zakelijk verschil van inzicht over het te voeren beleid is volgens de detacheerder reden voor zijn vertrek. Heesakkers trad in 2012 in dienst van DPA als cfo. Hij zal de jaarcijfers van 2016 afronden en terugtreden als bestuurder bij de algemene vergadering van aandeelhouders op 20 april. Heesakkers werkte eerder als beleggingsanalist bij HAL Capital Management en als consultant en partner bij corporate-financebureau SpringFinance. In 2012 benaderde DPA hem voor advies over pensioenen. Die rol werd geleidelijk verder uitgebreid tot die van finance director. Over de opvolging werd niets medegedeeld.
6. Tweet van de dag: Cyberdreiging
Uit onderzoek door PwC blijkt dat Nederlandse ceo’s zich relatief veel zorgen maken over terrorisme, cybercrime en sociale instabiliteit. Ongeveer acht op de tien topmensen maken zich daar in Nederland druk om, tegenover de helft tot twee derde wereldwijd.
85% van de Nederlandse CEO’s maakt zich zorgen over cyberdreigingen. Wereldwijd is dit 61% https://t.co/ETMhrczmym #PwC #CEOsurvey pic.twitter.com/4vS9TIAkzM
— PwC Nederland (@PwC_Nederland) January 16, 2017
7. Koffieautomaat: Airbus
Tom Enders, de Duitse ceo van Airbus Group, gaf gisteren aan dat het bedrijf van plan is om haar prototype van een autonoom opererend vliegend voertuig tegen het einde van dit jaar zal gaan testen. Het voertuig moet verticaal gaan opstijgen en landen en zou in 2021 operationeel moeten zijn. Ook gaf de topman aan dat het bedrijf bezig is met het idee van een vliegende taxi, die via je smartphone te bestellen is voor een korte vlucht in stedelijk gebied.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.