1. Oud-commissaris KLM haalt keihard uit naar Fransen
Stevige woorden schuwt Hans Smits, vorige week afgetreden als president-commissaris van KLM, niet in zijn afscheidsinterview met Het Financieele Dagblad. Volgens Smits hebben onder meer bemoeienis van de Franse staat en jaloezie over de prestaties van KLM moederbedrijf Air France-KLM op achterstand gezet. ‘Ik heb ervaren dat de Fransen bij Air France-KLM meer denken in termen van machtsoptimalisatie in plaats van winstoptimalisatie’, aldus Smits. De Nederlander stelt dat de leiding ‘natuurlijke reacties’, zoals de jaloezie, niet heeft weten te pareren met goed leiderschap.
2. Warren Buffett niet bang voor Brexit
Een steuntje in de rug voor Britten die vrezen dat de Brexit tot een hopeloze puinhoop gaat leiden. ‘s Werelds bekendste belegger Warren Buffett laat in Financial Times weten dat hij ondanks de Brexit bereid is te investeren in het Verenigd Koninkrijk. Het Orakel van Oklahoma is op zoek naar buitenlandse investeringsmogelijkheden, omdat het in eigen land door de concurrentie van private equity steeds lastiger is om bedrijven tegen een aantrekkelijke prijs over te nemen.
3. ‘Private equity moet Vivat kunnen kopen’
Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Participatijmaatschappijen, wil dat private-equitypartijen een eerlijke kans krijgen om mee te bieden op verzekeraar Vivat. Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA lieten eerder via De Telegraaf weten weinig heil te zien in ‘avonturen met buitenlandse private-equitypartijen’. Jorritsma wijst erop dat opkoopfondsen eerder investeringen hebben gedaan in de Nederlandse financiële sector en dat de sector ‘zwaar gereguleerd’ is. Het verkoopproces van Vivat is momenteel in volle gang. Volgens Jorritsma zijn er geen aanwijzingen dat private equity in dit proces gediscrimineerd wordt.
4. Apple gooit apps tegen smartphoneverslaving uit App Store
Apple heeft het afgelopen jaar 11 van de 17 populairste apps die verantwoord smartphonegebruik proberen te stimuleren verwijderd uit de App Store. Volgens de iPhone-maker zijn de applicaties niet verwijderd, omdat ze concurreren met Apple’s Schermtijd. The New York Times schrijft dat voor sommige bouwers van anti-verslavingapps nu een faillissement dreigt. Twee bedrijven, die apps maken waarmee ouders het smartphonegebruik van hun kinderen kunnen monitoren, hebben een klacht ingediend bij de Europese Unie wegens machtsmisbruik.
5. Top Bayer krijgt geen decharge, wel steun commissarissen
In navolging van de ING-top is het bestuur van Bayer geen decharge verleend door haar aandeelhouders. Zo’n 55% van de aandeelhouders stemde tegen decharge voor CEO Werner Baumann en zijn collega-bestuurders. Het Duitse chemieconcern heeft sinds de overname van Monsanto ongeveer 35 miljard euro aan beurswaarde verloren. Bayer is verwikkeld in veel rechtszaken omtrent Roundup, de belangrijkste onkruidverdelger van Monsanto. Het product zou kankerverwekkend zijn. Volgens De Telegraaf vragen beleggers zich af of het bestuur het risico dat Roundup voor het bedrijf vorm goed heeft ingeschat. De Raad van Commissarissen – die van 66% van de aandeelhouders decharge kreeg – steunt het bestuur volledig.
6. Must-read: Hoe Amazon medewerkers automatisch in de gaten houdt (en soms ontslaat)
Kritiek op de werkomstandigheden in de distributiecentra van Amazon is niet nieuw. In het verleden doken verhalen op over medewerkers die geïntimideerd werden door bewakers of uitgeputte werknemers die staand in slaap vielen. The Verge meldt op basis van juridische documentatie dat distributiemedewerkers regelmatig worden ontslagen wegens gebrekkige productiviteit. De documenten geven ook inzicht in de wijze waarop de internetgigant productiviteit meet. Geautomatiseerde systemen meten de productiviteit van iedere werknemer en produceren – zonder tussenkomst van een leidinggevende – waarschuwingen wanneer de productiviteit te laag is. Het systeem zou ondermeer monitoren hoe lang mensen niet met hun primaire taken, zoals het scannen van pakketten, bezig zijn. Sommige medewerkers zouden toiletpauzes overslaan om de doelstellingen te behalen.
7. Koffieautomaat: Elon Musk mag alleen onder begeleiding twitteren
Elon Musk ligt regelmatig overhoop met toezichthouder SEC over zijn socialmediagedrag. De beurswaakhond greep vorige zomer voor het eerst in toen Musk twitterde dat hij overwoog Tesla voor $420 per aandeel van de beurs te halen, met de toevoeging dat de benodigde financiering rond was. Er volgde een schikking die zowel Tesla als Musk persoonlijk een boete van $20 miljoen opleverde. Daarnaast trad Musk terug als bestuursvoorzitter van de autobouwer. Begin dit jaar ging Musk weer in de fout toen hij via Twitter te rooskleurige productiecijfers de wereld inslingerde. Dus hebben de SEC en de Tesla-topman het op een nieuw akkoordje gegooid. Wil Musk twitteren over de financiële prestaties, mogelijk overnames en productiecijfers van zijn bedrijf, dan moet hij eerst langs de bedrijfsadvocaat.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van vrijdag.
Leiders zijn op de hoogte
Schrijf je net als 50.000+ mede-managers in voor de dagelijks MT nieuwsbrief. MT selecteert de beste verhalen over management en leiderschap uit binnen- en buitenland en vertelt de lessen van zittend en aanstormend toptalent uit de praktijk.