Plus: Michiel Herkemij alweer weg bij Vion, opluchting na ECB-besluit en Air France schrapt nog eens 800 banen.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Olieprijs stijgt na dood Saudische koning
Het overlijden van de koning van Saudi-Arabië zorgt vanochtend voor een stijging van de olieprijs. Beleggers speculeren mogelijk op een verandering van het beleid in de grootste olieproducent binnen oliekartel OPEC, al schrijft Bloomberg dat een nieuwe koning waarschijnlijk vast zal houden aan het huidige beleid. Saudi-Arabië was eind vorig jaar de drijvende kracht achter het besluit binnen de OPEC om de olieproductie ondanks de dalende prijs voorlopig niet te verlagen. Na dat besluit ging de olieprijs nog verder omlaag. De prijs van een vat Brent, de graadmeter voor olie uit het Midden-Oosten en Europa, steeg vrijdagochtend met ruim 2 procent naar 49,65 dollar. Amerikaanse olie werd ook 2 procent duurder en kostte 47,23 dollar per vat. De prijzen staan daarmee overigens nog altijd min of meer op de laagste niveaus sinds begin 2009.
2. V&D geeft geen baangaranties
Vakbond CNV wil zich niet neerleggen bij het salarisoffer dat V&D maandag voor zijn personeel aankondigde. De bond beraadt zich op stappen tegen de warenhuisketen. Volgens onderhandelaar Martijn den Heijer van CNV Dienstenbond moet hierbij niet worden gedacht aan een staking, maar meer aan een gang naar de rechter. De bond kan de medewerkers hierin bijstaan. Donderdag hadden de bonden een gesprek met de directie van V&D. Ondanks de storm van protest en kritiek is die niet van plan om ook maar iets van de rigoureuze maatregelen voor haar personeel terug te nemen, zegt Den Heijer. Ook wil het concern volgens hem geen enkele garantie geven over werkzekerheid. V&D wil snijden in de kosten om beter te kunnen concurreren met nieuwe aanbieders en de groeiende onlinemarkt. Alle circa 5.000 werknemers moeten daarom salaris inleveren, zo werd eerder deze week bekend. Lees ook:
3. Air France schrapt nog eens 800 banen
Air France wil nog eens circa 800 banen schrappen via een vrijwillige vertrekregeling voor grond- en cabinepersoneel. Daarnaast worden plannen voor uitbreiding van de vloot en capaciteit neerwaarts herzien. Dat maakte de Franse zustermaatschappij van KLM donderdag bekend. Op welke termijn Air France de extra reorganisatie denkt te kunnen afronden, kon een woordvoerster desgevraagd nog niet zeggen. Daarover moet eerst worden overlegd met de vakbonden, zei zij. De maatregelen worden genomen in het kader van de afronding van het in 2012 aangekondigde kostenbesparingsprogramma Transform 2015, en als antwoord op de verslechtering van de marktcondities in de afgelopen maanden. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een nieuw programma (Perform 2020) om de concurrentiepositie te verbeteren. Bij de presentatie van de jaarcijfers volgende maand komt Air France-KLM met meer informatie over dat nieuwe besparingsplan.
4. Opluchting overheerst na besluit ECB
De Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen stonden donderdag flink in de plus. Beleggers reageerden positief op de groter dan verwachte steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB gaat vanaf maart behalve bedrijfsleningen ook staatsobligaties opkopen bij banken. In totaal wordt daar, in ieder geval tot september 2016, maandelijks 60 miljard euro aan gespendeerd. Het totaalbedrag komt daarmee op ruim 1100 miljard euro. Het programma kan worden verlengd, als de inflatie nog niet is verbeterd in de richting van het beoogde doel van 2 procent. Niet iedereen is even enthousiast, zo zouden meerdere beleidsmakers bij de ECB tegenstander zijn van het programma, waaronder de Nederlander Klaas Knot.
5. Michiel Herkemij alweer weg bij Vion
Een jaar na zijn aantreden als topman, vertrekt Michiel Herkemij alweer bij vleesproducent Vion Food. Dat maakt het bedrijf bekend in een persbericht. Herkemij en de raad van commissarissen zouden 'in onderling overleg' hebben vastgesteld dat het 'tijd is voor ander leiderschap in de onderneming'. Herkemij wordt in het persbericht gecomplimenteerd voor de turn-around die hij heeft bewerkstelligd, waardoor het bedrijf 'voor het eerst sinds lange tijd weer een stijging van het bedrijfsresultaat heeft laten zien'.
6. Weer ontslagen bij The Greenery
Er verdwijnen dit jaar tussen de 60 en 65 arbeidsplaatsen bij The Greenery. Vorig jaar schrapte het handelshuis in groenten en fruit al 350 banen bij een reorganisatie. Dit keer gaan de meeste banen verloren op het hoofdkantoor in Barendrecht. Ook dit jaar verwacht de onderneming ‘moeilijke en sterk wisselvallige marktomstandigheden’, nadat het in 2013 al een verlies leed van 21 miljoen euro.
7. Drogisterijketen Dirx verkocht
De Nederlandse drogisterijketen Dirx wordt verkocht aan A.S. Watson, het bedrijf dat al eigenaar is van de ketens Kruidvat en Trekpleister. Dirx heeft 50 winkels die voornamelijk in de Randstad zijn te vinden, meestal bij een supermarkt van Dirk van den Broek. Volgens de directeur van de keten is Dirx, dat onderdeel is van supermarktketen Dirk van den Broek, te klein om zelfstandig te blijven bestaan.
8. Overijssel tegen privatisering Urenco
De provincie Overijssel is tegen een mogelijke privatisering van uraniumverrijker Urenco. Dat meldde het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel gisteren. De Nederlandse staat heeft een belang van 33 procent in het bedrijf, er wordt momenteel onderzocht of dit aandeel kan worden verkocht. GroenLinks in Overijssel vreest dat Urenco in handen komt van een Russische koper.
9. Getal van de dag: 117
Apple-ceo Tim Cook heeft in 2014 een salarisverhoging gekregen van 117 procent. Zijn totale pakket aan beloningen kwam vorig jaar uit op 9,2 miljoen dollar. Daarin zit een vast bedrag van 1,75 miljoen dollar verwerkt.
10. Koffieautomaat: Economische vrouw
Het weekblad The Economist krijgt de eerste vrouwelijke hoofdredacteur in zijn geschiedenis. De 47-jarige Zanny Minton Beddoes is aangesteld om het 172 jaar oude blad te gaan leiden. Beddoes volgt John Micklethwait op, die hoofd van Bloomberg News is geworden. Ze werkt al sinds 1994 voor The Economist, daarvoor was ze twee jaar econoom bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). The Economist werd in 1843 opgericht door de Schotse hoedenmaker James Wilson.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.