1. Nieuwe miljoenenboete dreigt voor Chemours
Een nieuwe boete dreigt voor Chemours. De fabriek in Dordrecht stootte al 4.500 kilo van de stof chloordifluormethaan uit, terwijl de vergunning jaarlijks 3.500 kilo toestaat. Door te hoge uitstoot wacht een boete van maximaal 6,5 miljoen euro, meldt de provincie Zuid-Holland aan NU.nl. Chemours, voorheen DuPont, is het niet eens met de dwangsom en tekent bezwaar aan.
Lees ook: Strafbaarstelling van ecocide komt dichterbij: wat is het en wie worden straks aangeklaagd?
2. Pensioenen nauwelijks omhoog, maar aan geld geen gebrek
Een derde van de pensioenfondsen verhoogt de uitkeringen in 2024 niet, blijkt uit een inventarisatie door de Pensioenfederatie. De maatregel volgt niet vanwege een gebrek aan geld, maar omdat de fondsen slim gebruikmaken van hun referteperiode, stelt pensioenadvocaat Theo Gommer. Dat is de periode waarvoor statistische resultaten worden verzameld of berekend en waarnaar de gegevens verwijzen, legt BNR uit.
Angst lijkt de drijfveer, denkt Gommer. Dit jaar is een nieuw pensioenstelsel ingevoerd, waarnaar de sector in 2028 volledig moet overstappen. ‘Mocht er in 2027 of 2028 bijvoorbeeld nog een oorlog uitbreken, dan is de kans aanwezig dat de pensioenen dan niet verhoogd kunnen worden. Dan zakt al het vertrouwen in het nieuwe systeem in elkaar.’ Daarom houden de fondsen de hand op de knip, is zijn uitleg.
3. Airbnb schikt voor honderden miljoenen met Italiaanse fiscus, naar daar blijft het mogelijk niet bij
Na Booking schikt ook Airbnb voor tientallen miljoenen met de Italiaanse fiscus. Het huizenverhuurplatform maakt 576 miljoen euro over voor niet afgedragen btw. Eerder trof Booking al een schikking van 94 miljoen euro. Daarmee zijn de zaken na jarenlang getouwtrek afgerond.
Airbnb heeft tussen 2017 en 2021 geen belasting ingehouden over de opbrengsten voor gebruikers van het platform uit vakantieverhuur, aldus Italiaanse autoriteiten. Bij deze miljoenenschikking blijft het waarschijnlijk niet. Airbnb waarschuwt dat er nog geen schikking is over een belastinggeschil over de jaren 2022 en 2023.
4. Adobe hangt Nederlandse massaclaim boven het hoofd
Stichting Data Bescherming Nederland eist namens alle Nederlandse internetgebruikers een schadevergoeding van Adobe. Het softwarebedrijf overtreedt volgens de claimstichting de privacywetgeving door op grote schaal privacygevoelige informatie van Nederlanders te verzamelen. Iedereen die op het internet surft via de Chrome-browser of apps op de smartphone downloadt en gebruikt, is slachtoffer van de trackingsoftware van Adobe, aldus Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN).
5. Kleding Zara, Pull&Bear en Bershka als warme broodjes over de toonbank
Zara’s moederbedrijf Inditex lijkt bestand tegen prijsvechter Shein, de Chinese discounter die textiel tegen spotprijzen in de markt zet. De omzet groeide in de eerste negen maanden met 11 procent, tot 25,6 miljard euro. De nettowinst mag er ook zijn: 4,1 miljard euro tegenover 3,1 miljard dezelfde periode een jaar eerder.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Megawinsten Pfizer maken farmaceut meest winstgevende bedrijf van Nederland
Pfizer ziet zijn enorme winstcijfers verder oplopen. De Nederlandse Pfizer-dochter C.P. Pharmaceuticals International boekte in 2022 een winst van 19,9 miljard dollar, meldt NOS. Dat is een groei van ruim 6 procent. Het maakt het bedrijf tot de winstgevende onderneming van Nederland, volgens cijfers van Company.info.
Een fractie van de omzet wordt daadwerkelijk in Nederland gerealiseerd. Onder de Nederlandse tak hangen bedrijven in zo’n zestig landen. Dat is de meerderheid van de Pfizer-bedrijven buiten de Verenigde Staten. Winsten uit al die landen liepen vervolgens via Nederland.
7. Bij de koffieautomaat: Ex-topman BP loopt vertrekpremie van 37,6 miljoen euro mis
De voormalige BP-topman Bernard Looney loopt een vertrekpremie van 32,4 miljoen pond (37,6 miljoen euro) mis. De Britse oliereus weigert de betaling wegens een ‘ernstige fout’ die Looney beging. Hij moest in september ontslag nemen nadat hij met meerdere collega’s ‘persoonlijke relaties’ aangegaan was.
BP vroeg in 2022 al duidelijkheid over die relaties, maar noemt Looneys uitleg ‘onjuist en onvolledig’. ‘Mijnheer Looney heeft de bestuursraad bewust misleid’, aldus het oliebedrijf. Volgens het bestuur is er sprake van ernstig wangedrag.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates