1. Wouter Bos wordt nieuwe topman Menzis
Oud-minister Wouter Bos wordt bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis. Vanaf 1 mei volgt hij Ruben Wenselaar op, die Menzis sinds 2015 heeft geleid. Bos (58) is nu nog voorzitter van Invest-NL. Het investeringsfonds richt zich op projecten op het gebied van onder meer hernieuwbare energie en verduurzaming. Bos zat eerder jarenlang in de Tweede Kamer namens de PvdA. Van 2007 tot 2010 was hij minister van Financiën en vicepremier in het kabinet-Balkenende IV.
2. Nieuwe financiële opdoffer The Voice-producent
De Nederlandse productiedochter van de Britse mediagigant ITV zit in de hoek waar de bekende klappen vallen. Het The Voice-schandaal kost het bedrijf tientallen miljoenen euro’s, ook zijn de resultaten van de producent in 2020 gekelderd. De omzet maakte een duikvlucht van 292 miljoen in 2019, naar 163 miljoen euro, blijkt uit onderzoek door RTL Z. Dat is een daling van ruim 44 procent. Het bedrijfsresultaat kwam driekwart lager uit, op 21,5 miljoen euro. De nettowinst zakte bijna 78 procent, van 65,9 miljoen naar 14,8 miljoen euro.
3. Jongeren bereid te emigreren voor betere baan
Ongeveer een kwart van de Nederlandse jongeren vindt dat er in Nederland niet voldoende kansen zijn op een inhoudelijk of financieel interessante baan, blijkt uit een enquête die SNS Bank deed voor BNR Nieuwsradio. Maar liefst een derde overweegt zelfs naar het buitenland te vertrekken, als daar iets beters te vinden is. ‘Het is een hoog percentage, het gaat om honderdduizenden jongvolwassenen. Ik ben niet helemaal verrast, maar ik schrik er wel van’, zegt directievoorzitter Angela Eijlander van SNS Bank.
4. Medewerkers VDL Nedcar demonstreren vóór boskap
De werknemers van VDL Nedcar in Born demonstreren vandaag voor de kap van het naburige Sterrebos. Het bos moet wijken zodat de fabriek uitgebreid kan worden. Gebeurt dat niet, dan komt de werkgelegenheid in gevaar, stellen ze. De actie wordt gesteund door CNV Vakmensen, FNV Metaal en vakbond De Unie, meldt Trouw. Het bos wordt momenteel bezet door actievoerders die tegen kap zijn.
5. Maakbedrijven dreigen dupe te worden van woningbouwplannen
Ondernemers op bedrijventerreinen voelen zich in de verdrukking komen door grote woningbouwambities in sommige gemeenten, blijkt uit een rondgang van het FD. Gemeenten zoals Amsterdam en Zaanstad kijken door het gebrek aan ruimte nadrukkelijk naar bestaande bedrijventerreinen. Voor de krant reden voor een waarschuwing: ‘Er moet ruimte blijven voor maakbedrijven en ambachtelijke ondernemingen in de steden, want ze leveren veel banen voor praktisch geschoolden’. Gemeenten willen bedrijven niet wegjagen, maar voorzien wel dat niet alle bedrijven goed in te passen zijn in gemengde woon-werkgebieden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Spotify wil desinformatie bestrijden, koers omhoog
Spotify is van plan om desinformatie over het coronavirus te bestrijden. Het muziekplatform heeft aangekondigd dat het luisteraars van podcasts over corona zal gaan doorverwijzen naar een ‘covid-19 hub’, met daarop uit betrouwbare bronnen de nieuwste informatie en inzichten over de pandemie. Nadat artiesten als Neil Young en Joni Mitchell hun muziek weghaalden van Spotify vanwege de verspreiding van desinformatie, heeft de muziekdienst erkend dat ze ‘niet transparant is geweest’ over wat wel en niet toegestaan is op het platform. De marktwaarde van Spotify daalde na de protestactie aanvankelijk met 2 miljard dollar, maar de beurskoers is inmiddels weer gestegen. Spotify was vooraf nog zo gewaarschuwd voor het besluit niet te modereren bij podcasts, schrijft de Volkskrant in een analyse.
7. Zoom-topic: Nederlandse huishoudens spaarden minder
Op 31 december 2021 stond er in totaal ruim 407 miljard euro aan spaargeld op onze gezamenlijke spaarrekeningen. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Ook in december nam de hoeveelheid spaargeld verder toe, terwijl het saldo normaliter slinkt in december. Het afgelopen jaar werd er echter minder gespaard dan in 2020: 17,3 miljard euro tegenover recordbedrag 21,7 miljard euro aan spaargeld in het eerste coronajaar. Niet alleen de aanhoudend lage rente en stijgende aandelenkoersen remden de groeiende inleg van geld op de bankrekeningen, vanaf de versoepeling van de contactbeperkende maatregelen in de loop van 2021 steeg tevens de consumptie. Later in het jaar nam ook het reëel beschikbaar inkomen af door stijgende prijzen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates