1. ‘Keolis slachtofferde onschuldige directeur’
Openbaar vervoersbedrijf Keolis zou de mogelijk onschuldige directeur Richard Bruns hebben geslachtofferd voor de fraude met de OV-aanbesteding voor de regio IJssel-Vecht. Dat stelt Follow The Money op basis van inzage in vertrouwelijke documenten. Bruns was ondertekenaar van de frauduleuze side letters. Keolis wist na forensisch onderzoek echter dat er mogelijk geknoeid is met de handtekening. Keolis ontsloeg operationeel directeur Bruns zonder hem op de hoogte te stellen van dit onderzoek.
2. Netflix-oprichter: Nederlandse directheid is goed voor multiculturele organisatie
Naar aanleiding van het boek No Rules Rules publiceert de Volkskrant een uitvoerig interview met Netflix-oprichter Reed Hastings. Hierin vertelt hij hoe de Netflix-cultuur, waarin medewerkers de ruimte krijgen om grote (miljoenen)beslissingen te nemen, voordelig uitwerkt. Hastings vat de cultuur samen als ‘innovatie boven efficiëntie’. Daarnaast is er veel ruimte om direct kritiek te leveren op elkaars functioneren. Volgens de oprichter is het exporteren van deze bedrijfscultuur niet in elk land even makkelijk, maar in Nederland juist wel. ‘Als je, zoals wij, een grote multiculturele organisatie leidt, kun je het best dicht bij de Nederlandse directheid blijven. Ik begrijp dat medewerkers in Thailand het moeilijk vinden rechtstreeks kritiek te uiten. Maar we kunnen niet voor elk land een handleiding maken hoe onze mensen iets moeten interpreteren.’
3. Transavia wil vanaf Lelystad vliegen
Coronacrisis of niet: KLM-dochter Transavia en budgetvlieger WizzAir hebben nog steeds interesse om vluchten van Lelystad uit te voeren. Dat meldt De Telegraaf. Vliegveldeigenaar Schiphol heeft het plan om Lelystad eind volgend jaar te openen. Schiphol-topman Dick Benschop stelt dat er nog steeds een tekort aan slots is op Schiphol, omdat sommige partijen (zoals KLM) historische rechten hebben opgebouwd. Benschop stelt het kabinet voor de verkiezingen (maart 2021) een besluit moet nemen. ‘Lelystad Airport staat momenteel bij niemand hoog op de prioriteitenlijst, maar Benschop wil waarschijnlijk vermijden dat Lelystad uit beeld raakt en door de politiek wordt geschrapt’, aldus Corendon-topman Steven van der Heijden.
4. Salesforce promoveert naar Dow Jones
Vandaag neemt softwarebouwer Salesforce de plek van oliereus ExxonMobile in de Dow Jones-index in. Hiermee komt volgens De Telegraaf ook oprichter Marc Benioff meer in de schijnwerpers te staan. Benioff timmerde vanaf 1999 als eerste aan een toegankelijke webservice met abonnementsmodel, wat een stabiele inkomstenstroom genereert. Het bedrijf deed de laatste jaren veel overnames waardoor de jaaromzet richting de 20 miljard dollar gaat. Benioff is in sommige kringen populair wegens zijn progressieve politieke standpunten, anderzijds is er kritiek op de verwoede dataverzameling van Salesforce.
5. TikTok kan alleen verkopen met Chinese toestemming
Bytedance, het moederbedrijf van de populaire app TikTok, zou geen onderdelen kunnen afstoten zonder toestemming van de Chinese staat. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Goedkeuring zou nodig zijn, omdat de export van verschillende technologieën die in TikTok verwerkt zijn aan exportbeperkingen onderhavig zijn. Het gaat onder meer om spraak- en tekstherkenning op basis van kunstmatige intelligentie. Oracle en Microsoft zouden interesse in de Amerikaanse tak van TikTok hebben. President Trump wil dat TikTok in de VS verboden wordt, tenzij de Amerikaanse tak in Amerikaanse handen komt.
6. Must read: De opkomst en bijna ondergang van BinckBank
Het Financieele Dagblad publiceert een uitgebreide reconstructie van de opkomst van BinckBank, en de uiteindelijke verkoop aan het Deense SaxoBank. De krant schetst een beeld van een innovatieve uitdager, die na het vertrek van de oprichters, verzandt in compliancecultuur waarin medewerkers alleen hun eigen hachje proberen te beschermen. BinckBank kampt rond 2015 ook met een hoog personeelsverloop. De bedrijfsartsen van Human Capital Care zetten vraagtekens bij de werksfeer en zeggen het contract op. De or heeft stevige kritiek op het functioneren van ceo Vincent Germeyns, mede omdat hij medewerkers openlijk afvalt. Uiteindelijk moeten na de overname door Saxo veel medewerkers, waaronder CFO Evert Jan Kooistra, vertrekken bij de bank. Germeyns houdt een salarisverhoging over aan de stap.
7. Koffieautomaat: Elon Musk heeft meer dan 100 miljard
Hieperdepiep voor Elon Musk. De koers van Tesla gaat harder dan Max Verstappen over een leeg circuit en zodoende is het vermogen van Musk voor het eerst boven de 100 miljard dollar uitgekomen (84 miljard euro). Hiermee komt het aantal mensen dat een vermogen van minstens 100 miljard heeft op vier. Het kwartet bestaat verder uit Jeff Bezos (Amazon), Bill Gates (Microsoft) en Mark Zuckerberg (Facebook).
Nieuws inhalen? Lees de 7 van vrijdag.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.