1. Na Shell gaat Milieudefensie achter 30 andere bedrijven aan
Milieudefensie eist van dertig grote bedrijven binnen drie maanden concrete klimaatplannen. De actiegroep wil van onder meer ABN AMRO, pensioenfonds ABP, Ahold, FrieslandCampina en KLM concrete plannen horen hoe ze in 2030 hun CO2-uitstoot met minimaal 45 procent hebben verminderd. Doen ze dat niet, dan overweegt Milieudefensie juridische stappen, meldt NOS. De organisatie voelt zich in zijn streven geruggesteund door het winnen van de zaak tegen Shell in mei vorig jaar.
2. Kabinet versoepelt lockdownmaatregelen
Het kabinet gaat de lockdownmaatregelen versoepelen. Vanaf zaterdag kunnen mensen op afspraak weer in niet-essentiële winkels terecht en mogen ze naar de kapper. Haagse bronnen melden tegenover NOS dat het kabinet in grote lijnen overeenstemming heeft bereikt over die versoepelingen van de coronamaatregelen. Het hoger onderwijs en het mbo gaan ook weer open. Ook sportscholen mogen de deuren weer openen. De horeca en culturele sector komen er slechter vanaf: zij blijven dicht.
3. Tata Steel-topman wil omwonenden fabriek snel beterschap tonen
Topman Hans van den Berg van Tata Steel Nederland is gedreven om overlast voor de omgeving te verminderen. Dat zegt hij in gesprek met BNR Nieuwsradio. ‘Emissies moeten afnemen, minder stof, minder stank, minder lawaai, dat is cruciaal.’ Tata Steel ontving op gegeven moment vierduizend klachten per jaar. ‘Er wonen zo’n 2500 mensen in Wijk aan Zee. Dus dan is het heel veel. Hoewel het inmiddels weer is gedaald, was dat geen houdbare situatie.’ Van den Berg omschrijft de relatie tussen Tata Steel en de omgeving als ‘goed’, maar hij vraagt zich af achteraf of er niet eerder ingegrepen had moeten worden op de klachten. ‘Hadden we de betekenis van die klachten niet eerder kunnen zien?’ Dat was wel handig geweest, Hans.
4. Verzekeraars moeten coronaschade HEMA-ondernemers vergoeden
Verzekeraars AIG en NN moeten een deel van de coronaschade van ruim 200 franchisenemers van HEMA vergoeden. Dat meldt RTL Nieuws. In totaal hebben de ondernemers, die maandenlang hun warenhuizen moesten sluiten, recht op bijna 6 miljoen euro. De ondernemers sloten een brandverzekering af bij verzekeraars AIG en NN, met daarin ook ook andere schadeposten. Zoals: ‘Bedrijfsschade door besmettelijke ziekten (…) waarbij op last van een overheidsinstantie (…) het filiaal dient te worden gesloten’. Na de Rotterdamse voorzieningenrechter (en een hoger beroep van de verzekeraars) concludeerde ook het gerechtshof in Den Haag dat verzekeraars over de brug moeten komen met een vergoeding.
5. Bedrijfsleven wil wet om zelf fraude aan te kunnen pakken
Maak het bij wet mogelijk dat bedrijven uit verschillende sectoren gegevens over fraudeurs of wanbetalers kunnen uitwisselen. Daarvoor hebben vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven gepleit tijdens een Hoorzitting in de Tweede Kamer van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid, meldt het FD. Volgens voorzichtige schattingen kosten sjoemelaars en wanbetalers de samenleving jaarlijks zo’n 4 miljard euro aan schade. De Autoriteit Persoonsgegevens is huiverig en vreest voor ‘zwarte lijsten’ waar burgers onterecht op komen te staan.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: ASML-topman: ‘Enorme vraag chips zwaar onderschat’
Het mondiale chiptekort krijgt extra aandacht vanwege de coronacrisis, maar dat tekort is er al veel langer. Dat zegt ceo Peter Wennink van chipmachinefabrikant ASML, in gesprek met NU.nl. We stoppen in steeds meer dingen chips en we hebben ons verslikt in die hoeveelheid dingen, legt hij uit. Het tekort zal dan nog wel even aanhouden. ‘Er zijn nu 40 miljard dingen die via internet met elkaar verbonden zijn. In 2030 zullen dat 350 miljard dingen zijn’, zegt Wennink.
7. Zoom-topic: Webshoppers stuwen indirect de dieselprijs naar recordhoogte
De dieselprijs heeft met 1,77 euro per liter een nieuw recordniveau bereikt. Een belangrijke drijver: af en aan rijdende bestelbusjes door een groeispurt in online bestellingen. Dat zegt directeur Paul van Selms van UnitedConsumers, dat dagelijks de landelijke adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen doorkrijgt.’Hoe gek het ook klinkt in deze tijd, de economie lijkt nog goed te draaien’, zegt Van Selms.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates