1. Minister gaat verhuizing Schiphol naar Noordzee onderzoeken
Cora van Nieuwenhuizen, de minister van Infrastructuur en Waterstaat, gaat nogmaals kijken of een verplaatsing van Schiphol naar de Noordzee mogelijk is. De VVD-minister schrijft in een brief aan de Kamer dat ze komt met een ‘quick scan’, die mogelijk leidt tot een uitgebreidere studie en aanbevelingen in de volgend jaar te verschijnen Luchtvaartnota. Van Nieuwenhuizen stemt daarmee in met het verzoek van Kamerlid Jan Paternotte. Hij stelde in mei voor om eerder onderzoek naar de verplaatsing te hervatten. Zaterdag protesteerden enkele duizenden demonstranten in zes verschillende steden tegen de groei van de luchtvaart. Wellicht is ook voor hen een verplaatsing naar de Noordzee een goed alternatief.
2. KPMG verwacht toename overnames bij verzekeraars
Verzekeraars gaan wereldwijd in toenemende mate op zoek naar fusies, overnames en allianties om de noodzakelijke transformatie van de organisatie te realiseren, te kunnen innoveren en verder te kunnen groeien. Om winstgevend te blijven zullen verzekeraars steeds vaker in de markt zijn voor andere bedrijven, zo voorspelt advies- en accountantsbureau KPMG in een nieuw rapport. KPMG deed onder meer onderzoek onder tweehonderd bestuurders van verzekeringsmaatschappijen. Bijna driekwart van hen gaf aan in de komende drie jaar een overname te willen doen. De noodzaak de krachten te bundelen wordt in de verzekeringsbranche steeds groter. Traditionele maatschappijen krijgen steeds meer druk van nieuwe concurrenten en moeten inspelen op nieuwe behoeften van klanten.
3. Nieuwe cao voor grondpersoneel KLM
Eindelijk een doorbraak in de onderhandeling over een nieuwe cao voor de 14.500 man grondpersoneel van KLM. Zij krijgen er tot juni 2019 in totaal 2,5 procent loon bij én krijgen nieuwe collega’s. KLM en FNV waren al geruime tijd in onderhandeling over een nieuwe cao. Nu is er een principeakkoord bereikt over loonsverhoging: het grondpersoneel krijgt er vanaf november 1 procent loon bij en vanaf 1 februari nog eens 1,5 procent. Ook worden er meer mensen aangenomen om de veelbesproken werkdruk te verlichten.
4. New York Pizza trekt aan het kortste eind tegen NS
New York Pizza mag geen hamburgers gaan verkopen op Amsterdam Centraal, zo bepaalt de Amsterdamse kantonrechter. De fastfoodketen lag al een tijd overhoop met verhuurder NS Stations over de verkoop van burgers. De fastfoodketen wil graag hamburgers verkopen op het station, maar NS heeft nog andere huurders zoals Burger King en Smullers. En die verkopen ook hamburgers, dus dat mag New York Pizza van de NS niet doen. Ook de Amsterdamse kantonrechter vindt nu dat hamburgers niet passen bij een bedrijf dat pizza’s als hoofdproduct verkoopt.
5. Manager van de dag: Thom de Graaf
Thom de Graaf wordt de nieuwe vicepresident van de Raad van State. Hij volgt daarmee Piet Hein Donner op. De 61-jarige de Graaf studeerde rechten in Nijmegen en werkte daar als wetenschappelijk medewerker staatsrecht. Daarna was hij ambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, onder meer bij de directie politie. Hij was eerder vicepremier en minister voor Bestuurlijke Vernieuwing in het tweede kabinet-Balkenende. Begin 2007 werd De Graaf burgemeester van Nijmegen. In 2012 maakte hij de overstap als voorzitter van de HBO-raad, die later Vereniging Hogescholen ging heten. Al als burgemeester werd hij lid van de Eerste Kamer en sinds 2015 leidt hij aldaar de D66-fractie.
6. Tweet van de dag: Elastic
Elastic, een Nederlandse techstart-up die in 2012 in Amsterdam werd opgericht, trekt naar de beurs. Het is de tweede Nederlandse ‘unicorn’ in korte tijd die een miljardenwaardering haalt.
The IPOs keep coming: The search company Elastic is expected to aim for a valuation between about $1.5 billion and $3 billion once it hits Wall Street.https://t.co/U6GEIQJHd2
— Recode (@Recode) June 23, 2018
7. Koffieautomaat: Dirk Scheringa
Afgelopen november werd Dirk Scheringa gepresenteerd als het ideale uithangbord van ICO HeadStart, een bedrijf dat ondernemers wilde ondersteunen die een cryptocurrency willen lanceren, maar de liefde blijkt van korte duur. Scheringa werd voor de bühne gebombardeerd tot CEO, maar deed later een stap terug en kreeg een rol als adviseur. Nu is hij helemaal weg bij het cryptobedrijf. Martin Bylsma, COO bij ICO HeadStart, gaf tegen Quote aan: ‘Of Dirk nu helemaal de juiste kennis had, was een beetje de vraag ja. Wat ook niet meespeelde was zijn kennis van het Engels. In de cryptowereld is het vrij essentieel dat je dat beheerst. Alles gaat in het Engels hè.’
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.