1. Miljardenboete dreigt voor Apple
Apple hangt opnieuw een miljardenboete boven het hoofd omdat het misbruik zou maken van zijn machtspositie. Dat maakte de Europese Commissie bekend maandag. Apple weigert de chip die contactloos betalen vergemakkelijkt vrij te geven voor concurrenten. Andere betalingsbedrijven zijn daardoor genoodzaakt gebruik te maken van de minder snelle en minder veilige QR-code. Bedrijven die gebruik willen maken van Apple Pay moeten daarvoor betalen.
Apple ondermijnt eerlijke concurrentie, innovatie en keuzevrijheid voor consumenten, volgens de Europese Commissie. Als Apple inderdaad de concurrentieregels heeft geschonden, kan de boete oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf.
2. Pilotenbond sleept KLM voor rechter om vaccinatieplicht
De Vereniging voor Verkeersvliegers (VNV) sleept KLM voor de rechter, omdat de bond niet wil dat nieuwe piloten zich verplicht moeten laten vaccineren tegen corona. Dat schrijft NU.nl, na eerdere berichtgeving hierover van Luchtvaartnieuws.nl.
KLM voert de vaccinatieplicht in omdat sommige landen alleen gevaccineerde mensen toelaten, terwijl de vliegmaatschappij wil dat cabinepersoneel naar elke bestemming kan vliegen. De pilotenbond vindt dit onzin, omdat niet-gevaccineerd personeel op andere vluchten ingezet kan worden. Het kort geding is op 19 mei.
3. Lonen stijgen weer: gemiddeld 3,3 procent per jaar erbij in nieuwe cao’s
De lonen beginnen weer te stijgen: de gemiddelde loonstijging heeft vorige maand het hoogste punt bereikt sinds de financiële crisis van 2008. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van werkgeversorganisatie AWVN. Werkgevers en vakbonden spraken in april een gemiddelde stijging van 3,3 procent af in nieuwe cao’s.
De stijgingen komen door personeelstekorten en de inflatie, zegt Paul de Beer, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam. Maar ‘gezien de huidige situatie’ vindt hij de loonstijgingen nog steeds ‘gematigd’, schrijft NRC.
4. Voor het eerst sinds 2010 weer méér winkels
Het aantal fysieke winkels is vorig jaar toegenomen met 665 nieuwe zaken. Sinds 2010 steeg het aantal winkels niet meer, maar was er elk jaar sprake van een daling. Begin dit jaar waren er in ons land zo’n 83.800 zaken. Er kwamen vooral veel supermarkten en bakkers bij, winkels in de voedingssector dus. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Ten opzichte van 2020, het eerste jaar van de coronapandemie, ligt het aantal winkels in Nederland nog wel lager. Het aantal webwinkels is ook weer sterk toegenomen. Er waren in 2021 28 procent meer online winkels dan een jaar daarvoor.
5. Aandeelhouders KLM stemmen in met benoeming Marjan Rintel tot nieuwe ceo
Het is officieel: Marjan Rintel is vanaf 1 juli de nieuwe ceo van KLM. De aandeelhouders hebben voor de benoeming van Rintel gestemd. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij. Begin maart werd Rintel, die nu nog de leiding heeft over de NS, voorgedragen als de opvolger van Pieter Elbers. De topvrouw werkt sinds 2014 bij de NS, daarvoor werkte ze bij de luchtvaartmaatschappij. Het spoorbedrijf heeft nog geen nieuwe ceo gevonden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Hoe kan het zo fout gaan bij Schiphol?
Het was altijd dé modelluchthaven van Europa, maar die reputatie heeft afgelopen week een flinke deuk opgelopen. Een onverwachte staking, urenlange wachtrijen voor vertrekkende passagiers, een hoog ziekteverzuim, luchtvaartmaatschappijen die het dringende verzoek krijgen vluchten te schrappen: er gaat veel mis op de luchthaven. Hoe heeft het zover kunnen komen? Het FD doet zes observaties over de problemen van Schiphol.
7. Bij de koffieautomaat: Auto parkeren op kantoor wordt steeds lastiger door klimaatdoelen
Je auto vlak bij kantoor parkeren is straks misschien wel verleden tijd. Vanaf 2025 moeten bedrijven met meer dan honderd werknemers de uitstoot van hun woon-werk- en zakelijk verkeer terugdringen. De overheid wil met deze maatregel 1 megaton aan CO2-uitstoot besparen.
‘Dat zal soms met zure maatregelen gaan’, zegt Hugo Houppermans, directeur van stichting Anders Reizen, tegen RTL Z. ‘Je betaalt je parkeerplaats op kantoor zelf bijvoorbeeld. Of kunt helemaal niet parkeren.’
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates