Plus: Unilever sluit deal met voedselbanken, 'FBI onderzoekt Sony-hack' en ICT-samenwerking tussen ABN Amro en IBM.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Bezorgrecord voor PostNL
Met de feestdagen op komst zijn het drukke tijden voor pakketbezorgers: volgens de NOS bezorgt PostNL vandaag voor het eerst meer dan 1 miljoen pakketjes in Nederland. Het bedrijf verwacht deze grens van 1 miljoen pakketjes de komende weken nog een paar keer te overschrijden. Het totaal aantal pakketjes dat de komende dagen wordt bezorgd zal nog hoger uitvallen, omdat de aantallen van DHL en UPS niet zijn meegerekend. De pakjes komen onder andere van Bol.com, dat gisteren een record van 200.000 bestellingen dacht te gaan halen. Op het drukste moment verwachtte de webwinkel 8 bestellingen per seconde. Kijk ook hoe Amazon zijn bestellingen laat afhandelen door robots:
2. 'FBI onderzoekt cyberaanval op Sony'
De FBI is een onderzoek gestart naar de cyberaanval op Sony vorige week, waardoor verschillende nieuwe films zijn uitgelekt. De Amerikaanse federale recherche heeft bedrijven in de VS maandag ook gewaarschuwd dat internetcriminelen malware gebruiken om bedrijven aan te vallen. De FBI legt uit welke techniek er is gebruikt bij een recente aanval, maar noemt het slachtoffer van de aanval niet. Volgens ingewijden gaat het om Sony. Bij de aanval zijn veel belangrijke bestanden gewist of overschreven. Sony Pictures is ook een onderzoek begonnen. Dat richt zich onder meer op de mogelijke betrokkenheid van Noord-Korea. De aanval zou mogelijk te maken hebben met de lancering van de film 'The Interview'. Dat is een comedy over een plan van de CIA om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. De FBI heeft andere Amerikaanse bedrijven ondertussen gewaarschuwd voor cyberaanvallen van hackers.
3. 'Meer ontslagen bij KPN'
Telecombedrijf KPN gaat hard ingrijpen bij de zakelijke tak van het bedrijf. Dat meldde RTL Z gisteren op gezag van bronnen. Om hoeveel banen het gaat is onduidelijk, wel weet RTL Z dat dit bovenop de aangekondigde 500 ontslagen komt die eerder bij de zakelijke dienstverlening van het bedrijf werden aangekondigd. De reorganisatie is nodig om dat er jaar-op-jaar minder geld binnenkomt. Bij KPN Zakelijk zit nog maar net een nieuwe directeur, de Deen Jesper Eriksen. Hij is er slechts tijdelijk en heeft één opdracht meegekregen: meer geld verdienen.
4. Unilever sluit overeenkomst voedselbanken
Unilever heeft een driejarige overeenkomst getekend voor een samenwerking met de Europese federatie van voedselbanken (FEBA). De twee gaan strijden tegen voedselverspilling en honger in Europa. Dat maakte het was- en voedingsmiddelenconcern maandag bekend. Volgens Unilever dreigt voor bijna een kwart van de bevolking in de Europese Unie, meer dan 120 miljoen mensen, armoede of sociaal isolement. 17 procent zit onder de armoedegrens. Tegelijkertijd wordt er jaarlijks meer dan 100 miljoen ton aan voedsel weggegooid. Unilever gaat verbeteringen doorvoeren bij de levering van producten aan voedselbanken en zet personeel in als vrijwilligers. Daarnaast stort de Unilever Foundation jaarlijks 100.000 euro op de rekening van de FEBA, onder meer voor de oprichting van voedselbanken in Oost- en Zuid-Europa.
5. Miljardendeal tussen ABN Amro en IBM
IBM gaat de komende tien jaar wereldwijd de IT-infrastructuur van ABN Amro beheren in de zogeheten 'cloud'. Met de maandag aangekondigde overeenkomst zijn miljarden dollars gemoeid, aldus het technologieconcern. ABN Amro wil met de overstap naar de cloud kostenbesparingen realiseren en zijn dienstverlening verbeteren. De bank kondigde twee weken geleden aan dat er 650 tot 1000 banen verdwijnen omdat filialen gesloten worden door dalende bezoekersaantallen. Meer en meer klanten handelen hun bankzaken via internet af. ING kondigde vorige week een omvangrijke ontslagronde aan om dezelfde reden. Lees ook:
6. Mogelijk acties bij technische groothandel
Werknemers in de technische groothandel dreigen actie te gaan voeren voor een betere cao. Vakbond FNV Handel heeft de werkgevers in de branche een ultimatum gestuurd tot woensdag 18.00 uur om te reageren. Doen zij dan niet, dan volgt donderdag een landelijke stakingsdag in Den Haag, aldus de vakbond gisteren. De achterban van de werkgevers in de technische groothandel (WTG) ging uiteindelijk niet akkoord met het bereikte onderhandelingsresultaat van 15 september. Daarin werd afgesproken dat werknemers in twee jaar een totale structurele loonsverhoging krijgen van 3,75 procent plus een eenmalige verhoging van 1,6 procent in 2014. Daarnaast wordt de levenslooptoeslag kostenneutraal omgezet naar loon; dit komt neer op circa 1 procent structureel erbij.
7. 'Google Glass krijgt update'
Er is een nieuwe versie van Googles inmiddels bekende (en beruchte) bril 'Glass' onderweg. Dat meldt althans de Wall Street Journal (betaalmuur) op gezag van bronnen. Het nieuwe model krijgt een chip van Intel. De deal tussen Google en Intel zou ook betekenen dat de chipmaker de bril gaat promoten bij ziekenhuizen en bouwbedrijven. Een logisch zet, aangezien Glass in het openbaar steeds vaker als niet-welkom wordt gezien, terwijl ziekenhuizen, bouwbedrijven maar ook hulpdiensten zoals de brandweer er handig gebruik van kunnen maken. Google zou daarnaast werken aan een programma genaamd 'Glass at Work' om software te maken die handig kan zijn voor de verschillende sectoren.
8. Grote veranderingen bij energiebedrijf Eon
Het Duitse energiebedrijf Eon gaat vol inzetten op duurzame energie. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. De fossiele tak wordt daarom afgesplitst. Welke gevolgen dit gaat hebben voor de Nederlandse vestigingen van het bedrijf is nog onbekend. In ons land staat een nieuwe kolencentrale van het bedrijf (op de Maasvlakte) en negen gascentrales. Bij de Nederlandse afdeling van Eon werken 900 mensen.
9. Getal van de dag: 8,1
Gisteren was het in Amerika Cyber Monday, de inmiddels ook al traditionele maandag na Thanksgiving en Black Friday (de koopjesdagen in de fysieke winkels) waarop online winkels producten scherp afprijzen. Internetverkopen stegen dit jaar met 8,1 procent tijdens Cyber Monday, terwijl die groei vorig jaar nog op 17,5 procent lag. Black Friday verliep ook al niet zo succesvol verlopen als gehoopt: consumenten gaven voor 11 procent minder uit aan producten dan vorig jaar. Daar komt nog bij dat er 6 miljoen minder mensen zijn gaan winkelen. RTL Nieuws-correspondent Erik Mouthaan over de reden op Twitter:
Verkopen op 'black friday' vielen tegen, en dat met 4% economische groei en dalende werkloosheid.Reden: lage inkomens http://t.co/nQUvKoI77T
— ErikMouthaan (@erikmouthaanRTL) 30 november 2014
Want: 60% van banen verloren gegaan in recessie waren middenklasse-banen. Wat terugkwam: 58% minimumloon https://t.co/X1XSZzxAPV
— ErikMouthaan (@erikmouthaanRTL) 30 november 2014
10. Koffieautomaat: De cheetah
Onderzoekers van MIT hebben een robot ontwikkeld, genaamd cheetah. Het apparaat kan een snelheid behalen van 16 km per uur en obstakels ontwijken. Het project wordt gefinancierd door DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse leger. Bekijk de video en je ziet hoe indrukwekkend het eigenlijk echt is.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.