1. MBA-opleidingen blijven in trek
Nederlandse aanbieders van MBA-opleidingen vreesden dat het aantal inschrijvingen fors zou dalen in coronatijd, maar het tegendeel blijkt waar. Zowel Maastricht, Amsterdam als Rotterdam zagen het aantal inschrijvingen toenemen, meldt FD. Alleen Nyenrode noteert een kleine daling. De programma’s zijn deels digitaal en deels fysiek, zodat studenten ook aan hun netwerk kunnen bouwen. Studenten die aan het woord komen geven aan nu juist meer tijd over te hebben door verminderde reistijd naar werk of afgenomen werklast. Toch houden ze in Maastricht op termijn rekening met een daling, omdat overheden de economie nog overeind houden met steunmaatregelen.
2. Ceo AkzoNobel wil meer verbeteringen doorvoeren
Onder de Belgische ceo Thierry Vanlancker verkocht AkzoNobel de chemietak voor 10 miljard en werd het personeelsbestand met 10 procent ingekrompen. Volgens Vanlancker had de verfmaker ‘een buikje’. Inmiddels is daar fors wat vanaf, maar een sixpack is het nog niet. Om verdere verbeteringen door te voeren wil hij meer grondstoffen inkopen bij dezelfde leveranciers en fabrieken efficiënter benutten. Vanlancker spreekt ook over de cultuurverschillen tussen Nederland en België. ‘Als een Vlaming zegt: denk er nog eens over na, dan bedoelt hij: doe het absoluut niet. Maar ik heb meegemaakt dat een Nederlandse manager er echt over nadacht en het toch deed.’
3. Zo poogt Beter Bed-Baas John Kruijssen het bedrijf te repareren
De problemen bij slaapgigant Beter Bed bezorgden topman John Kruijssen slapeloze nachten. In NRC Handelsblad vertelt hij wat hij aantrof toen hij in 2018 werd aangesteld. Het bedrijf leek te floreren, maar de Spaanse en Duitse divisies waren verlieslatend. Kruijssen liep veel rond op de werkvloer en vernam dat er in Nederland veel frustraties waren over de verlieslatende Duitse activiteiten. ‘Het heeft geen zin de boeken in te duiken. Je moet van mensen op de vloer horen wat er speelt.’ Uiteindelijk werden de buitenlandse takken verkocht. ‘Kijk… iedereen kan heel stoer gaan zitten praten. Maar de dag dat je besluit 50 procent van je business af te snijden, dat is best wel een dingetje.
4. De dilemma’s van Big Oil
De Telegraaf publiceert een interessante longread over de dilemma’s waar grote oliebedrijven voor staan. Kiezen ze nu voor investeringen in duurzame alternatieven of hopen ze op een herstel van de olieprijs? Sommige bedrijven krijgen staatssteun in het maken van de transitie, anderen niet. Daarnaast is het mogelijk dat, wanneer alle oliebedrijven hun productie terugschroeven, de olieprijs weer stijgt. Wereldwijd schrapten grote oliebedrijven de afgelopen tijd tienduizenden banen.
5. Werkgeversvoorman vindt tijdelijk loonoffer optie
Voorman Raymond Puts van werkgeversvereniging AWVN berijdt in Het Financieele Dagblad enkele stokpaardjes. Zo pleit hij voor flexibelere arbeidsvoorwaarden. Volgens hem moeten bedrijven wendbaarder kunnen opereren om te overleven. Wat wendbaarheid is kan verschillen. ‘Dat kan in de loonsom zitten, maar ook in de arbeidstijden of de functie-indeling, of een combinatie van die drie. Als bedrijven maar beter kunnen mee-ademen met de vraag. Een tijdelijk loonoffer is misschien beter dan 5% van het personeel ontslaan.
6. Must read: Zo ziet Nederland eruit bij langdurig thuiswerken
Een dalende verkoop van formele kleding, een toenemende productiviteit, een opdrogende forensenstroom en een stijgende verkoop van kookboeken. De Volkskrant kijkt naar enkele (mogelijke) gevolgen van langdurig thuiswerken in Nederland. Op het gebied van leidinggevenden zullen er verschillen zijn tussen managers die op afstand leiding kunnen geven en degenen die graag de controle houden. ‘Mensen met een inspirerende leidinggevende voelen zich gezien. Hun leidinggevende is open over zichzelf, moedigt aan, erkent de moeilijkheden en biedt maatwerk aan teamleden’, zegt Godelieve Meeuwissen die een boek schreef over leidinggeven op afstand.
7. Koffieautomaat: Airbnb 30 miljard waar bij beursgang
Airbnb hoopt in december met een beursgang 3 miljard dollar op te halen. De waarde van het bedrijf zou hiermee op meer dan 30 miljard dollar (25,6 miljard euro) kunnen uitkomen. In april werd de vakantieverhuursite nog gewaardeerd op 21 miljard dollar toen het 2 miljard ophaalde. Het bedrijf herstelt snel na een stevige coronadip. In juli werden er voor het eerst sinds maart weer eens 1 miljoen boekingen in een etmaal genoteerd.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.