1. Luxe niet zaligmakend voor De Bijenkorf: tientallen banen geschrapt
‘Nederlanders hebben ook veel meer behoefte gekregen aan wellbeing en luxe. Dat zien we ook terug in bezoekersaantallen en omzetcijfers’, zei De Bijenkorf-CEO Giovanni Colauto vorige week tegen BNR. Prachtig, maar het is niet allemaal zonneschijn bij het Nederlandse warenhuis dat sinds enkele jaren inzet op luxe. De Bijenkorf heeft tientallen mensen ontslagen en schrapte de dure lichtshow Turn on The Lights, zo blijkt uit een intern document dat in handen is van Het Financieele Dagblad. Het afblazen van de lichtshow werd aanvankelijk verdedigd door te wijzen op ‘aangescherpte veiligheidsregels vanuit de gemeente Amsterdam’. Die ontkent dit en noemt het een ‘rare actie’ van De Bijenkorf. Hierop bond het warenhuis enigszins in en stelde het niet de juiste vergunning te hebben.
2. Bram Schot vertrekt bij Audi
Bram Schot vertrekt per 1 april 2020 als CEO van Audi. Hij wordt opgevolgd door Markus Duesmann die momenteel in het bestuur van BMW zit. Schot werd in juni 2018 de hoogste man bij de Duitse autobouwer nadat voorganger Rupert Stadler werd gearresteerd wegens zijn rol in het dieselschandaal. Volgens Herbert Dies, voorzitter van de raad van toezicht, heeft Schot het bedrijf in een moeilijke tijd geleid en enkele belangrijke veranderingen in gang gezet. De 58-jarige Nederlander krijgt ook lovende woorden van Peter Mosch, de voorzitter van de ondernemingsraad. Schot was volgens hem de juiste man op het juiste moment. ‘Hij begon een culturele transformatie richting minder hiërarchie, heldere waarden en meer openheid.’
3. CEO Tata Steel: locatie IJmuiden moet in kosten snijden
De Duitse CEO Henrik Adam windt er geen doekjes om. IJmuiden mocht bij Tata Steel gelden als referentiepunt voor prestatie in Europa, maar dat is verleden tijd. ‘We zijn de positie kwijt.’ Het onderdeel presteert volgens Adam al enkele jaren ondermaats. Een kostenbesparingsoperatie van €175 miljoen, inclusief baanverlies, staat op de agenda. Komende week gaat de Duitser in gesprek met werknemersvertegenwoordigingen in het bedrijf. De centrale ondernemingsraad heeft te kennen gegeven zich te ‘verzetten als de leiding van Tata Steel Europe met plannen komt die ten koste gaan van banen bij Tata Steel in Nederland’.
4. KPN wint Amerikaanse octrooizaak
Een Amerikaanse federale rechter heeft KPN grotendeels het gelijk gesteld in een hoger beroep in een patentzaak. Het patent gaat om een techniek die de kwaliteit van de doorgifte van 3G en 4G verbetert, schrijft De Telegraaf. In 2018 stelde een lagere Amerikaanse rechter dat KPN’s idee te abstract zou zijn om te kunnen patenteren. De federale rechter meende dat drie van de vier claims concreet genoeg zijn voor een patent. Een KPN-woordvoerder geeft aan dat er nu gekeken moet worden of er ‘sprake is van inbreuk op dat octrooi’. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot claims van KPN. In de hogerberoepszaak werden Gemalto, het Chinese TCL en het Duitse Telit Wireless gedaagd. Onder meer Kyocera, BlackBerry en NEC, die eerder waren gedaagd, zijn licenties aangegaan met KPN.
5. Saudi Aramco tegen lagere waardering naar de beurs
Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco gaat tegen een waardering van 1,5 biljoen euro naar de beurs. Een stuk lager dan de 1,8 biljoen waar kroonprins Mohammed bin Salman op mikte. Er wordt in eerste instantie 1,5 procent van de onderneming naar de beurs gebracht. Om één van de drie miljard uit te geven aandelen te bemachtigen moet 30 tot 32 real (ruim 7 euro) worden neergeteld. Mocht het bedrijf tegen de bovenkant van deze bandbreedte naar de beurs gaan dan is het groter dan de beursgang van Alibaba in 2014. De Chinese internetgigant haalde destijds 25 miljard dollar op.
6. Must read: Zo wist de familie Wessels meermaals aan het bouwbedrijf te verdienen
Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de familie Wessels, deed onlangs een verhoogd bod op het bouwbedrijf VolkersWessels. Hierdoor lijkt een beursexit vrijwel een zekerheid. NRC Handelsblad reconstrueert hoe de familie Wessels meermaals aan het bedrijf wist te verdienen. In 2003 haalde de familie het bedrijf van de beurs, om vier jaar later een deel aan investeerder CVC te verkopen. Terwijl de bouw in 2013 in een diepe crisis verkeerde werd het bedrijf teruggekocht om het in 2017 weer naar de beurs te brengen. Deze aan- en verkopen belichamen volgens de krant het moderne ondernemen, waarbij de handel in bedrijven lucratiever is dan daadwerkelijk ondernemen. De bedrijfshandel leverde de familie volgens NRC 1,4 miljard euro op.
7. Koffieautomaat: Snuffelaars kosten Britse retailketens miljarden
Een opmerkelijke berichtje in Het Financieele Dagblad. Britse retailketens zouden jaarlijks 18 miljard pond verliezen aan online ketens. Consumenten komen naar de winkel om producten te zien, passen en voelen. Vervolgens bestellen ze hun producten online. Dat concludeert banenwebsite RetailChoice op basis van een enquete onder tweeduizend consumenten. Meubelen, luchtjes en sieraden worden het vaakst in een fysieke winkel gekocht, terwijl elektronica en gereedschap het meest online worden gekocht.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van vrijdag.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.