'Logica leefde op te grote voet', Royal HaskoningDHV ontwerpt metrolijn/bunker in Tel Aviv, SNS Reaal geeft update en meer.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. 'Logica leefde op te grote voet'
Logica, dat afgelopen zomer in handen kwam van het Canadese CGI, was te intern gericht en heeft zich jarenlang vergeten mee te bewegen met marktontwikkelingen. Dat zegt Ron de Mos, de nieuwe bestuurder van CGI, tegen Het FD. 'Qua overhead leek het op wereldspelers als IBM, terwijl het model van mensen uurtje-factuurtje wegzetten niet heel ingewikkeld is. Logica ging uiteindelijk een beetje ten onder aan zijn eigen waterhoofd.' Nu steeds meer klanten hun IT-banen exporteren naar landen als India staat het verdienmodel van IT-bedrijven onder druk. Niet alleen bij CGI, ook Capgemini en Atos hebben hier last van. Op zich best logisch dus, dat juist deze bedrijven als eerste het luchtballonnetje van loonverlaging onder oudere werknemers opgooien. Ook De Mos hint op die ontwikkeling, hij noemt een scenario waarbij 80 procent van het salaris vast is en de rest wordt gekoppeld aan prestaties en bedrijfswinst. Lees ook: loonoffer of ontslag?
2. SNS Reaal zoekt deelneming private investeerders
In een kort bericht gaat SNS Reaal vanochtend in op 'de vele publicaties' over de bank. Het bedrijf zegt te zoeken naar scenario's om de kapitaalstructuur van het noodlijdende Property Finance te versterken en vereenvoudigen. "Al dan niet door afsplitsing van Property Finance activiteiten". Uit het persbericht: "De inspanning van SNS REAAL is gericht op een scenario waarin ook wordt deelgenomen door private investeerders. In dit scenario zal onder andere sprake zijn van een omvangrijke emissie van aandelen en worden transacties met betrekking tot uitstaande achtergestelde instrumenten voorzien. Op dit moment is nog niet duidelijk of dit scenario kan worden gerealiseerd. Er zijn nog geen beslissingen genomen." Lees ook het oordeel van MT-redacteur Arjan Zweers over de perikelen bij de bank: Payback time voor Sjoerd van Keulen.
3. 'Centrale banken hebben nog opties om economie te stimuleren'
De centrale banken in de rijke landen hebben het plafond van hun mogelijkheden nog niet bereikt. Er zijn nog steeds opties over om de economie te stimuleren. Dat zei Mark Carney, de aankomend president van de Britse centrale bank, afgelopen weekeinde op het World Economic Forum in Davos. 'In alle belangrijke economieën bestaan nog steeds mogelijkheden voor het monetair beleid', stelde Carney, maar uiteindelijk zijn er volgens hem ook politieke besluiten nodig om de economische problemen in Europa en de Verenigde Staten op te lossen. 'Centrale banken kunnen niet alle risico's wegnemen of zorgen voor alle omstandigheden die nodig zijn voor een duurzaam herstel.'
4. Toyota is weer grootste autofabrikant op aarde
Het Japanse bedrijf Toyota heeft de marktleiderspositie in 2012 weer overgenomen van het Amerikaanse General Motors (GM). Toyota verkocht vorig jaar wereldwijd 9,75 miljoen auto's, terwijl GM er 'maar' 9,29 miljoen wist te slijten. Een jaar eerder had Toyota erg veel last ondervonden van de tsunami in het noordoosten van het land. De nieuwe cijfers maken duidelijk dat Toyota zich inmiddels volledig heeft hersteld, aldus een bestuurder van het bedrijf. Op nummer drie van de grootste autofabrikanten staat Volkswagen, dat in 2012 in totaal 9,07 miljoen auto's aan de man wist te brengen. Ander autonieuws: autoverzekeraars willen in de toekomst de premie koppelen aan de populariteit van auto's onder dieven. Het zou betekenen dat eigenaren van BMW's, Volkswagens en Honda's tientallen euro's extra per jaar moeten gaan betalen.
5. Fonterra-ceo Theo Spierings verdedigt zich tegenover China
Theo Spierings, de baas van zuivelbedrijf Fonterra uit Nieuw-Zeeland, heeft China proberen gerust te stellen dat de melk die het bedrijf levert geen gezondheidsrisico's oplevert. China en Taiwan onderzoeken de producten van het grootste zuivelexportbedrijf ter wereld, nadat er kleine sporen van DCD, een toevoeging aan kunstmest, waren gevonden. De veiligheid van melk ligt gevoelig in China, sinds de melaminekwestie in 2008. Toen zorgde besmet melkpoeder voor minstens zes doden. "Ik zou erg verrast zijn als retailers onze producten van hun winkels zouden terugtrekken", zijn de geruststellende woorden van Spierings, die eind 2012 nog door ons werd uitgeroepen tot een van de succesvolste Nederlandse leiders in het buitenland.
6. RWE-ceo Peter Terium heeft last van (geen) kernenergie
En daar staat nóg een wereldmanager in de spotlights. Peter Terium, die ook voor onze lijst met succesvolste Nederlandse leiders in het buitenland werd geselecteerd, gaat de investeringen bij zijn bedrijf met 50 procent terugbrengen, zo vertelde hij aan Bloomberg. Op deze manier hoopt hij goed in te kunnen spelen op de energieveranderingen in Duitsland, waar na de Japanse kernenergieramp in 2011 is besloten om te stoppen met het gebruik van kernenergie. Een lastige ontwikkeling voor zijn bedrijf, want daardoor gaan de energiekosten omhoog en zullen Duitse bedrijven hun concurrentievoordeel deels verliezen ten opzichte van – bijvoorbeeld – Dow Chemical, dat volgens Terium lekker kan profiteren van de opkomst van schaliegas. Lees ook:
-
Dit zijn de 33 succesvolste Nederlandse leiders over de grens
-
Waarom Nederlanders internationaal slagen
7. Royal HaskoningDHV ontwerpt metrolijn/bunker in Tel Aviv
Het Nederlandse ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV werkt aan een ondergrondse metrolijn in Tel Aviv, waarbij de stations in oorlogstijd moeten kunnen dienen als als gigantische schuilkelders. De lijn wordt 22 kilometer lang en doorkruist een gebied van 2,5 miljoen inwoners. Als het project daadwerkelijk wordt uitgevoerd, zal de metrolijn het grootste bouwproject van Israël zijn. De metro is bedoeld om het bovengrondse verkeer te ontlasten, daarnaast moeten de tien ondergrondse stations, in geval van raketaanslagen bijvoorbeeld, beschutting kunnen bieden aan meer dan 2000 personen. Royal HaskoningDHV ontwerpt de metrolijn samen met een Canadese partner.
8. Kip Caravans gaat exporteren naar China
Een Nederlandse caravan met een Chinees erin, zie je het voor je? Dit beeld wordt binnenkort werkelijkheid, want het Nederlandse Kip Caravan staat op het punt een intentieverklaring te tekenen met Camping China, voor de export van caravans naar China. De eerste caravans worden al de komende weken per container vanuit Rotterdam naar China verscheept, zegt directeur en mede-eigenaar Henk Gunnink van Kip Caravans tegen Het FD. De aantallen zullen in eerste instantie laag zijn: Kip verwacht de eerste maanden 6 tot 10 exemplaren naar China te verschepen. Kip Caravans wil ook een showroom gaan openen in Beijing. Gunnink: 'Kamperen, caravans en campings zijn vrij nieuwe verschijnselen in China, maar sterk in opkomst.'
9. Easyjet-chairman Mike Rake treedt terug
Mike Rake, voorzitter van luchtvaartmaatschappij Easyjet, stopt ermee. Na drie jaar van publieke ruzies met oprichter Stelios heeft hij er genoeg van. Rake, die meerdere pogingen van Stelios om hem eruit te knikkeren heeft overleefd, zal in de zomer definitief zijn functie neerleggen. Stelios, die 37 procent van het bedrijf bezit, zou 'volgens bronnen' al bezig zijn geweest met een nieuwe poging om Rake de laan uit te sturen. Hij heeft Rake eerder bekritiseerd om de hoge bonussen en bestellingen van nieuwe vliegtuigen. Desondanks lukte het Rake trouwens wel om het aandeel van Easyjet de afgelopen jaren flink te laten toenemen in waarde.
10. Getal van de dag: 9 miljard dollar
Na een investering van 80 miljoen dollar, door investeringsbedrijf Blackrock, wordt het Amerikaanse bedrijf Twitter gewaardeerd op een bedrag van 9 miljard dollar. Blackrock heeft bestaande aandelen overgekocht van Twitter-medewerkers van het eerste uur, het bezit hierdoor iets minder dan één procent van het sociale netwerk. In december 2012 had Twitter meer dan 200 miljoen actieve gebruikers. Het bedrijf verwacht een omzet van 1 miljard dollar voor 2014, maar of er ook winst wordt gemaakt is onduidelijk. Vorige week lanceerde Twitter nog een aparte video-applicatie, Vine genaamd, waarmee korte videoclips van maximaal 6 seconden kunnen worden gedeeld op het sociale netwerk. De eerste pornoproblemen zijn al gesignaleerd. En vooruit, nog een extra getal van de dag: Zalando krijgt internationaal 50 procent van de bestellingen retour gestuurd. Best veel.
11. De koffieautomaat: de making of The Blues Brothers
Let op: er komt een link naar een hele lange tekst aan. Dit artikel gaat uitgebreid in op hoe de film The Blues Brothers tot stand kwam. Het leek zo'n leuk idee, maar de film werd een nachtmerrie voor producent Universal. Uiteindelijk werd het toch een grote hit, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Mocht je op maandagochtend niet zo'n zin hebben in een heel lang verhaal (want het is maandag…), dan verwijzen we je graag door naar het volgende artikel: 38 reasons why you should feel better about yourself. Werk ze!
Nieuws inhalen? Lees de 10 van vorige week
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.