1. Kabinet: ‘Ook coronasteun voor ondernemers met waterschade’
Bedrijven in Limburg die de afgelopen dagen hun deuren moesten sluiten vanwege de overstromingen mogen een beroep doen op de NOW- en TVL-regelingen. Dat heeft demissionair premier Rutte bekendgemaakt, meldt onder andere NU.nl. De steunregelingen zijn oorspronkelijk bedoeld om bedrijven te helpen die hun omzet zagen instorten door de coronacrisis. ‘We maken geen onderscheid in omzetverlies. Dus die regelingen zijn ook van toepassing op de ernstige situatie in Limburg,’ aldus Rutte. ‘Het kabinet houdt de situatie in de gaten en bekijkt of er meer nodig is.’
2. Italiaanse farmaceut bestraft voor exorbitante prijsverhoging
De Autoriteit Consument en Markt legt een boete van bijna 20 miljoen euro op aan de Italiaanse medicijnfabrikant Leadiant. Het bedrijf maakt een medicijn tegen een zeldzame stofwisselingsziekte. In Nederland wordt het middel door zo’n 60 mensen gebruikt, schrijft NRC. Het medicijn koste in 2008 nog 46 euro per verpakking, inmiddels is dat bijna 300 keer zoveel: 14.000 euro per verpakking. De verschillende prijsverhogingen door Leadiant hebben tot grote publieke verontwaardiging geleid, vooral omdat het om een ‘oud’ medicijn gaat, waaraan niets is veranderd. De ACM vindt dat er sprake is van machtsmisbruik. De Italianen hebben al aangekondigd de boete aan te zullen vechten.
3. Zzp’ers komen coronacrisis beter door dan verwacht
De verwachting was dat ze flink zouden moeten interen op hun reserves en dat er een hoop nieuwe armen zouden ontstaan. Maar zzp’ers komen een stuk beter door de coronacrisis dan verwacht, blijkt uit cijfers van het CBS. De financiële buffers van zzp’ers zijn door de pandemie nauwelijks gekrompen: 40 procent van hen kan het hoofd zelfs een jaar of langer boven water houden zonder inkomen. Slechts een minderheid, 20 procent, houdt het maximaal drie maanden vol als er geen geld binnen komt. Maar dat was eigenlijk ook al zo voor de coronacrisis, zegt Margreet Drijvers, directeur van het Platform Zelfstandige ondernemers op BNR Nieuwsradio.
4. Europese Commissie opnieuw akkoord met steun aan KLM
De Europese Commissie heeft de staatssteun van 3,4 miljard euro aan KLM opnieuw goedgekeurd, dit keer met een betere onderbouwing. Dat meldt onder andere de Telegraaf. Eerder oordeelde een Europese rechter nog dat de steunoperatie niet door de beugel kon. Het hof in Luxemburg vond dat de Commissie onvoldoende onderbouwd had waarom voor die steun de concurrentieregels opzij werden geschoven. De zaak was aangespannen door de Ierse concurrent Ryanair, die alle steun aan andere luchtvaartmaatschappijen oneerlijk vindt. De budgetvlieger haalt nu bakzeil, maar zei in een eerste reactie de staatssteun aan te blijven vechten.
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
5. Ben en Jerry’s stopt ijsverkoop in bezette gebieden
Unilever-dochter Ben & Jerry’s stopt eind volgend jaar met de verkoop van ijs op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Daaronder valt ook Oost-Jeruzalem. Volgens Ben & Jerry’s is de verkoop in strijd met de waarden van het bedrijf. De aankondiging is volgens de NOS een van de meest in het oog springende acties van een groot internationaal bedrijf tegen Israël. Dat land bouwt huizen in gebieden die zijn veroverd in de oorlog tegen de Palestijnen in 1967. De Israëlische minister van buitenlandse zaken noemt de beslissing van de Amerikaanse ijsmaker antisemitisch.
6. Must read: ‘Nederland op weg naar financiële crisis’
Nederland is een van de zes landen waar een financiële crisis op de loer ligt, waarschuwt de Japanse zakenbank Nomura. Alleen in Zweden, Taiwan, Duitsland, Japan en de Verenigde Staten is de kans daarop de komende drie jaar nog groter. Nomura baseert zijn conclusie op een rekenmodel dat de bank heeft ontwikkeld, zo schrijft het FD. Dat model voorspelde volgens de Japanners tweederde van alle crises in ontwikkelde en opkomende landen van de afgelopen dertig jaar. Vooral de situatie op de Nederlandse huizenmarkt zorgt ervoor dat de alarmbellen afgaan.
7. Zoom-topic: Parkeergarages vol met blik niet meer van deze tijd
De nadruk op schoner vervoer en het steeds verder weren van de auto uit de binnenstad hebben parkeerbedrijf Q-park aan het denken gezet. Q-Park, marktleider in Nederland, gaat zijn garages de komende jaren omkatten tot ‘knooppunten voor duurzame mobiliteit’. Dat zegt directeur Michiel Tenge in het Financieele Dagblad. Je kunt er straks niet alleen je auto opladen, je kunt er ook elektrische deelauto’s of e-scooters en e-bikes huren. Ook worden parkeergarages in de toekomst mogelijk gebruikt voor de overslag van vracht. Of dat laatste werkt gaat Q-park samen met twee regionale vervoerders van levensmiddelen uittesten in Maastricht.