1. Noodlijdende Hudson’s Bay krijgt miljoeneninvestering
Hudson’s Bay heeft een nieuwe geldschieter aan boord gehaald. Het investeringsvehikel Catalyst Capital Group heeft een belang van tien procent genomen in het bedrijf, in ruil voor een kapitaalinjectie van 127 miljoen euro. Ondanks of misschien wel dankzij de investering lijkt een vertrek uit Nederland op korte termijn onafwendbaar, schrijft De Ondernemer. Het noodlijdende warenhuisconcern wil zich terugtrekken uit ons land vanwege tegenvallende winkelomzetten, maar zit vast aan jarenlange huurcontracten. “Eerst moeten claims afgehandeld worden”, zegt hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Cor Molenaar, wijzend op de afkoopsommen voor vastgoed en personeel, die vaak vastzitten aan peperdure contracten. Meer geld steken in Nederland lijkt Molenaar onwaarschijnlijk. “Op het moment dat de afkoopsom lager is dan de verliezen die ze lijden, gaan ze weg”
2. Nepdatingsites moeten miljoenen terugbetalen
Zo’n 37.000 consumenten die met nepprofielen zijn misleid op datingsites krijgen hun geld terug. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) afgesproken met het bedrijf achter deze websites, The Right Link, dat hiervoor ruim 9 miljoen euro heeft gereserveerd. Consumenten betaalden veel geld om in contact te komen met de persoon van het profiel. Maar dit was helemaal niet mogelijk omdat de websites met nepprofielen werkten. Consumenten werden hierover onvoldoende geïnformeerd. Zij wisten niet dat zij tegen betaling chatten met ‘chatoperators’. “Gebruikers werden op deze websites met nepprofielen verleid tot lange gesprekken”, legt bestuurslid Cadeautje Hijman van den Bergh van ACM uit. “Niet met de persoon van hun keuze, maar met een chatoperator. Het kwam nooit tot een ontmoeting.”
3. Frauderende FloraHolland-medewerker twee jaar achter tralies
De Royal FloraHolland-werknemer die werd verdacht van het verduisteren van 4,3 miljoen euro, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De 28-jarige man was negen maanden lang in dienst bij de financiële afdeling, waar hij bedragen over wist te maken naar zijn eigen bankrekening. Dat geld stuurde hij door naar andere rekeningen, om er vervolgens mee te gaan gokken. Zo maakte hij zich ook schuldig aan het witwassen van het geld. Aan het voorwaardelijke deel van de celstraf zijn bijzondere voorwaarden verbonden, zoals een behandelverplichting voor gokverslaving en een verbod op deelname aan kansspelen.
4. Deense miljonairs betalen rente over spaargeld
Rijke spaarders bij de Jyske Bank moeten vanaf december rente betalen om geld te stallen, signaleert RTL Z. Wie meer dan 7,5 miljoen Deense kroon (ongeveer een miljoen euro) heeft gespaard bij die bank, moet met ingang van de laatste maand van dit jaar rente betalen. Hoeveel precies, verschilt per klant. De bank wil met spaarders in gesprek om met hen een individuele regeling te treffen. Lukt dat niet, dan geldt een tarief van -0,6 procent. Iemand met omgerekend een miljoen euro op de bank, zou in dat geval jaarlijks het equivalent van 6.000 euro aan rente moeten betalen. Tot nu toe heeft nog geen enkele Nederlandse bank het aangedurfd om de spaarrente te verlagen.
5. Simone Huis in ‘t Veld nieuwe topvrouw Euronext
Maurice van Tilburg stopt als ceo van Euronext Amsterdam en wordt per 1 oktober opgevolgd door Simone Huis in ’t Veld, de huidige country coo van Deutsche Bank. Van Tilburg stond vierenhalf jaar aan het roer van de Amsterdamse beurs, maar heeft besloten ‘na deze intensieve periode een pauze te nemen om me te oriënteren op een volgende stap.’ Opvolger Huis in ‘t Veld begon haar loopbaan als hr-manager bij Rabobank. In 2005 maakte ze de overstap naar ABN Amro in de functie van hr business partner en change manager, om vanaf 2010 aan de slag te gaan bij Deutsche Bank.
6. Must read: de 16 beste business-boeken door Inc.com
Inc.com heeft de 16 beste business-boeken op een rijtje gezet. Van een aantal boeken over vooringenomenheid tegenover vrouwen tot een nieuw verslag van de financiële crisis tot nieuwe inzichten in de waarschijnlijke impact van kunstmatige intelligentie, deze 16 boeken zijn must reads voor 2019. Want wie leest, die blijft!
7. Koffieautomaat: A’dam wil af van noodlijdende afvalverwerker
De gemeente Amsterdam overweegt om de noodlijdende afvalverwerker AEB geheel of gedeeltelijk te verkopen. Het is een van de opties die de gemeente heeft om een oplossing te vinden voor de financiële problemen bij AEB. Begin juli werden vier van de zes ovens waarin afval wordt verbrand uitgezet. Na jarenlange bezuinigingen op onderhoud kon de veiligheid van het personeel niet meer worden gegarandeerd. AEB kwam daarop acuut in financiële nood. Amsterdam heeft alle aandelen van AEB in bezit. Voor de problemen ontstonden bij AEB had de gemeente al een lening van 108 miljoen euro uitstaan bij AEB.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.