1. Nederlandsche Bank kritisch over plannen nieuw kabinet
Het kabinet Rutte IV dreigt met zijn miljardeninvesteringen bij te dragen aan ‘oververhitting’ van de economie. Ook kunnen de kabinetsplannen de inflatie verder aanjagen. Daarvoor heeft De Nederlandsche Bank gewaarschuwd bij de publicatie van de halfjaarlijkse economische ramingen, schrijft NRC. De bank houdt rekening met een stijging van de prijzen van 3 procent voor dit jaar, volgend jaar en 2023. Volgens de plannen geeft het nieuwe kabinet in 2025 bijna 28 miljard euro meer uit dan nu. DNB verwelkomt de ‘ambitieuze’ plannen op het terrein van klimaat en wonen, maar spreekt van een budgettaire impuls die de Nederlandse economie niet nodig heeft.
2. Elon Musk: ‘Ik betaal dit jaar 11 miljard aan belasting’
Tesla-oprichter Elon Musk betaalt dit jaar 11 miljard dollar aan belasting. Dat beweert hij zelf tenminste op Twitter. Het zou gaan om een van de hoogste belastingaanslagen die ooit aan een Amerikaan is opgelegd. Volgens de Telegraaf heeft Musk de laatste tijd voor zo’n 14 miljard aan aandelen Tesla verkocht. Eerder deze maand werd Musk – de rijkste man op aarde – door het tijdschrift Time uitgeroepen tot ‘person of the year’. De Amerikaanse senator Elisabeth Warren riep hem daarna op zijn belastingen te betalen.
For those wondering, I will pay over $11 billion in taxes this year
— Elon Musk (@elonmusk) December 20, 2021
3. Shell verhuist hoofdkantoor over tien dagen naar Londen
Olieconcern Shell blijft nog even koninklijk, maar raakt die titel over iets meer dan een maand kwijt. Dat komt omdat het bedrijf met ingang van het nieuwe jaar officieel Brits wordt. Het hoofdkantoor verhuist op 31 december van Den Haag naar Londen, meldt NU.nl. Inmiddels hebben zowel de aandeelhouders als de ondernemingsraad ingestemd met ‘de simplificatie’, zoals de verhuizing intern wordt genoemd. Shell hangt nog wel een verhuisboete boven het hoofd. Of die boete er komt moet de Tweede Kamer nog beslissen.
4. PostNL op oorlogssterkte, maar kans op vertraging
Pakjesbezorger PostNL houdt de capaciteit tot zeker half januari op oorlogssterkte. Toch kan het bedrijf niet uitsluiten dat mensen langer op hun bestelling moeten wachten. Volgens directeur pakketten Liesbeth Kaashoek staat vast dat er meer online besteld zal worden nu de niet-essentiële winkels dicht zijn. Maar hoeveel extra drukte dat oplevert is vooralsnog de vraag, ‘Dat winkels nu wel direct click-and-collect mogen aanbieden, zal schelen’, zegt Kaashoek tegen NU.nl. Sinds Black Friday draaien de sorteercentra van PostNL zeven dagen per week. Ook zijn er dagelijks vijftienhonderd extra bezorgers op pad.
5. Oracle doet overname van meer dan 28 miljard
Softwareconcern Oracle betaalt omgerekend 28,3 miljard dollar voor het Amerikaanse Cerner, een leverancier van softwarediensten aan ziekenhuizen en artsenpraktijken. Volgens zakenzender CNBC is het de grootste overname die Oracle ooit heeft gedaan. Het softwarebedrijf miste de afgelopen jaren een beetje de slag om de clouddiensten, het bij derden laten opslaan en analyseren van computergegevens. Die markt – inmiddels goed voor 160 miljard aan omzet per jaar – wordt nu beheerst door Amazon en Microsoft. Met de overname van Cerner hoopt Oracle toch verder te groeien op de cloudmarkt.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Nooit eerder zoveel fusies en overnames
Er is dit jaar al 5630 miljard dollar uitgegeven aan fusies en overnames, becijfert persbureau Bloomberg. Het bedrag is een nieuw record, het vorige dateerde nog uit 2007 toen 4420 miljard op de M&A-markt werd besteed. Veel bedrijven zitten op een berg met geld, onder andere door de aanhoudende hausse op de beurzen. Zakenbanken spelen daarop in door leningen te herfinancieren en bedrijven goedkoop geld te lenen als ze dat nodig hebben voor een overname.
7. Zoom-topic: Signify gaat licht leveren aan Amerikaanse wiettelers
Verlichtingsbedrijf Signify neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Fluence over van concurrent Osram voor 242 miljoen euro. Signify wil met de overname zijn positie op de Amerikaanse afzetmarkt versterken, schrijft het FD. Fluence levert vooral lampen aan de agrarische sector en boekte daarmee vorig jaar een omzet van 124 miljoen euro. Saillant detail: de grootste afnemers van Fluence zijn legale telers van cannabis.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates