1. CBS: Krapte arbeidsmarkt neemt toe en blijft
Heel veel vacatures, weinig of geen geschikte sollicitanten. En dat blijft voorlopig nog wel even zo. De spanning op de arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal van 2021 opnieuw gestegen. De hoeveelheid werklozen daalde en het aantal vacatures steeg. Ook kwamen er meer banen bij. Tegenover 387.000 vacatures stonden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 370.000 werklozen, dat komt neer op 105 vacatures per 100 werklozen. In het vorige kwartaal waren dat er nog 93 per 100. Opvallend: de salarissen worden in veel kraptesectoren amper verhoogd. Er is wel een kleine stijging van 0,4 procent de CAO-lonen, weet CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Volgens het FD zet de krapte de rem op verdere groei.
2. Nederland gaat weer open, thuiswerkadvies verdwijnt!
‘Het land gaat weer open. Corona wierp een schaduw over onze levens. Maar we zitten nu in een andere fase. Daarom durft het kabinet nu grote stappen te zetten’, zei zorgminister Kuipers gisteren tijdens de corona-persconferentie. Het thuiswerk-advies is versoepeld tot de helft van de werktijd en verdwijnt later deze maand. Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen. Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden. Vanaf die dag komen er verdere versoepelingen. Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.
3. Recordomzet voor Randstad
De arbeidskrapte is voor uitzendconcern Randstad een zegen. De mondiale marktleider boekte vorig jaar een recordomzet van 24,6 miljard euro, blijkt uit dinsdag gepubliceerde jaarcijfers. Dat is 19 procent meer dan vorig jaar en 4 procent boven het niveau van 2019, voor het uitbreken van de coronapandemie. Daarmee presteerde het concern nog beter dan analisten hadden verwacht. De nettowinst steeg zelfs met 153 procent naar 768 miljoen euro. Randstad wil zijn aandeelhouders daarom extra belonen. Zij ontvangen 2,81 euro per aandeel, bovenop het reguliere dividend van 2,19 euro.
4. Economie maakt coronaschade van 2021 goed
De Nederlandse economie is in 2021 met 4,8 procent gegroeid, en heeft daarmee beter gepresteerd dan verwacht. Ook is de krimp in het recessiejaar 2020 meer dan goedgemaakt. In september verwachtte het Centraal Planbureau (CPB) nog een groei van het bbp met bijna 4 procent. In vergelijking met het pre coronajaar 2019 lag het bbp eind vorig jaar 0,8 procent hoger. Nederland presteert daarmee slechter dan veel Europese landen. Weliswaar worden de de prestaties van Duitsland (+2,8 procent) overtroffen, maar het Verenigd Koninkrijk (+7,5), Frankrijk (+7) en België (+6,1) deden het beter. Ook bleef Nederland achter bij het EU-gemiddelde (+5,2 procent).
5. AWVN: ‘Twee dagen thuiswerken wordt de norm’
Na twee jaar lijkt er een einde te komen aan ‘zoveel mogelijk thuiswerken’, ‘thuiswerken tenzij’ en ‘thuiswerken als het kan’, zoals de opeenvolgende adviezen luidden. Nu de ziekenhuizen leegstromen, kunnen keukentafels worden ingewisseld voor cubicles, en pixels in het Teams-scherm voor collega’s van vlees en bloed. Het kabinet staat op uit de directeursstoel en de werkgever is weer geheel vrij om zijn eigen thuiswerkbeleid vorm te geven. Volgens Jannes van der Velde van werkgeversorganisatie AWVN zal dat nog niet meteen leiden tot een stormloop op de koffieautomaat. Hij verwacht dat waar thuisgewerkt kan worden, dat ook in de toekomst gemiddeld twee dagen per week zal worden gedaan.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Russen trekken zich terug, gasprijs daalt en beurzen veren op
De Europese beurzen veerden dinsdag weer wat op na berichten dat Russische troepen bij de grens met Oekraïne na oefeningen zijn teruggekeerd naar de legerbases. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 752,84 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 1046,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,4 procent bij. Ook de gasprijs daalde. De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, ging rond het middaguur met wel bijna 10 procent omlaag tot 73 euro.
7. Zoom-topic: Loket ruimtereis weer geopend, prijs 450.000 dollar
Virgin Galactic gaat weer beginnen met de verkoop van tickets voor ruimtereizen. In oktober stelde het bedrijf van zakenman Richard Branson commerciële ruimtereizen nog uit tot het vierde kwartaal van dit jaar omdat er bepaalde werkzaamheden aan de ruimtevaartuigen uitgevoerd moesten worden. De ticketverkoop aan burgers gaat woensdag van start. Klanten moeten dan 450.000 dollar (397.000 euro) betalen voor een reservering, inclusief een aanbetaling van 150.000 dollar. De ruimtereis duurt 90 minuten, met een paar minuten gewichtloosheid. Oprichter en miljardair Branson ging in juli vorig jaar al zelf de ruimte in met Virgin Galactic.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates