1. KPN groeit weer!
De omzet van KPN is afgelopen kwartaal met 0,2 procent gegroeid. En dat is bijzonder, want jarenlang kwam er juist elke keer minder geld binnen bij het telecombedrijf. Ceo Joost Farwerck (foto) ziet positieve ontwikkelingen. Zo verkoopt het bedrijf vaker telefoonabonnementen met onbeperkt dataverbruik, waardoor de omzet voor mobiele diensten voor consumenten voor het eerst in vier jaar groeit. Daarnaast zit er vaart in de aanleg van het glasvezelnetwerk. Doel is om vier op de vijf huizen in Nederland van een glasvezelaansluiting te voorzien. Daarvoor heeft KPN dit jaar ook samen met pensioenbeheerder APG het glasvezelbedrijf Glaspoort opgericht. Samen sluiten ze zo’n 200.000 huizen per jaar aan, nog boven op de 480.000 die KPN zelf doet. ‘We zetten alles op alles om iedereen in Nederland te verbinden met een duurzame toekomst.’
2. Run op cabrio’s, bij voorkeur occasions
De heropleving van de economie toont zich onder meer in de markt van cabrio’s. Die floreert. Zeker die van occasions, tweedehands auto’s. In de eerste helft van dit jaar hadden Nederlandse bedrijven bijvoorbeeld al twaalfhonderd cabrio’s meer verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit cijfers van branchevereniging Bovag. Het is hier ‘een extreem gekkenhuis’, zegt Jack Driessen, eigenaar van Cabrioland, met twee showrooms en garages in het Haagse Binckhorst. Nederlandse autobedrijven verkochten afgelopen kwartaal het recordaantal van 366.677 tweedehands auto’s, bijna 20 procent meer dan een jaar eerder.
3. Nog minder toeristen in Nederland dan vorig jaar
Nederland zal dit jaar nog minder buitenlandse toeristen zien dan vorig jaar, toen al sprake was van een forse daling. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) gaat nu uit van zo’n 6,5 miljoen bezoekers uit andere landen. Dat waren er vorig jaar 7,3 miljoen en het jaar daarvoor meer dan 20 miljoen. ‘Dat Nederland rood is gekleurd op de Europese kaart, draagt niet bepaald bij tot het zijn van een aantrekkelijke vakantiebestemming’, zegt Elsje van Vuuren van het NBTC met gevoel voor understatement. De toerismeclub baseert de voorspelling over 2021 op basis van de cijfers van het eerste kwartaal, die zijn aangevuld met actuele getallen van de vakantieparken, campings en hotels in Nederland.
4. Kwartaalwinst Tesla $1,1 mrd
Tesla beleefde een recordkwartaal, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die na het sluiten van de beurzen in New York werden gepresenteerd. Het bedrijf uit Californië leverde meer dan 201.000 auto’s in het tweede kwartaal, boekte bij een omzet van $12 mrd een nettowinst van $1,1 mrd. Dat is een omzetstijging van maar liefst 98 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. Van de nettowinst kwam $354 mln uit zogenaamde certificaten die Tesla ontvangt van andere automakers die hun CO₂-emissies willen afkopen. Critici wezen er de afgelopen winstgevende kwartalen op dat de winst in het niet zou vallen zonder deze certificaten, maar dat is dus maar ongeveer een derde.
5. Bijenkorf in de verkoop
De Britse miljardairsfamilie achter de Selfridges Group wil haar Europese warenhuizen veilen voor een vraagprijs van £4 mrd. Dat melden Britse media, waaronder The Guardian. Ook De Bijenkorf zou onderdeel zijn van de te veilen warenhuizen. Vorige maand kwam al naar buiten dat de Weston-familie de verkoop van warenhuis Selfridges overwoog na een bod van een anonieme potentiële koper. Daarvoor had de familie de Zwitserse zakenbank Credit Suisse in de arm genomen. Nu melden Britse media dat deze bank toezicht gaat houden op een formele veiling. De komende weken zal de familie de verkoopdocumenten opsturen naar een ‘elitegroep van potentiële kopers’.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Persoonlijke MBA niet altijd een vervanger
Kan één boek een gehele MBA-opleiding vervangen? De Amerikaan Josh Kaufman denkt van wel. Hij werkte bij multinational Procter & Gamble en deed in zijn vrije tijd aan zelfstudie. De Amerikaan las alle boeken en blogs over zakendoen die hij kon vinden, om zo zijn kennis en vaardigheden te verbeteren. Hiermee stelde hij zijn ‘eigen MBA’ in boekvorm samen: De Persoonlijke MBA. Als alternatief voor de dure en tijdrovende officiële MBA-businessopleiding die hij besloot niet te volgen. Maar maakt het boek die belofte waar? Ja en nee, analyseert NRC.
7. Zoom-topic: Rutte op het matje om omstreden Russisch gasproject
De oppositiepartijen SP, PvdA en GroenLinks willen opnieuw opheldering van het kabinet over het overleg tussen Nederland, Rusland en bedrijven zoals Gazprom en Shell over energieprojecten. De werkzaamheden binnen de speciaal hiervoor bedoelde werkgroep Energie gingen mogelijk toch verder dan demissionair premier Mark Rutte in maart de Tweede Kamer voorspiegelde, stellen de drie partijen naar aanleiding van een artikel van Follow the Money en The Investigative Desk. De onderzoeksplatforms ontvingen stukken hierover na een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur).
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates