Plus: contactloos betalen komt, Cryo-Save naar de rechter, records voor banken VS en 100+ mrd deal voor Vodafone.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. KPN trekt beschermingswal op tegen overname door Slim
KPN blokkeert een overname door América Móvil. De Stichting Preferente Aandelen B van KPN activeert een call-optie, waardoor het 49,9 procent van het stemrecht in handen krijgt. Daarmee doet de stichting precies waar die voor is opgericht: KPN beschermen tegen invloeden die de continuïteit, zelfstandigheid of identiteit van het bedrijf bedreigen. De plannen van Slim worden nogal 'vaag' gevonden en zouden een bedreiging voor de continuïteit vormen. Slim biedt 2,40 euro per aandeel en heeft al bijna 30 procent in handen. Nu de overname geblokkeerd wordt, lijkt ook de oproep van de centrale ondernemingsraad van KPN aan politiek Den Haag om de overname te voorkomen achterhaald. De OR vraagt in een open brief om beschermende wetgeving, omdat zij vrezen dat América Móvil na de overname de huidige afspraken over het handhaven van de kwaliteit van KPN snel laat vallen. Opvallend is dat vakbondsbestuurder Joost van Herpen zich woensdag veel positiever uitliet: 'Ze zijn er klip en klaar over: ze gaan niets veranderen aan het huidige investeringsprogramma en gaan verder op de uitgezette lijnen van de huidige raad van bestuur. Dat geeft enige zekerheid.'
2. Mobiel betalen eindelijk werkelijkheid
Het hangt al enige tijd in de lucht, maar nu gaat er zondag dan toch een proef van start waarbij klanten van ABN Amro, ING en Rabobank kunnen afrekenen met hun smartphone. De proef met 1.000 consumenten en 100 deelnemende bedrijven in Leiden duurt drie maanden. De deelnemers hebben een telefoon met een NFC-chip (Near Field Communication) en kunnen afrekenen door deze tegen een betaalautomaat bij de kassa te houden. De banken werken bij deze proef in 'contactloos' betalen samen met KPN en en Mastercard. Lees ook:
3. Banken VS draaien – opnieuw – recordkwartaal
De bomen groeien weer tot in de hemel voor de financiële sector. In de VS tenminste. In het tweede kwartaal maakten de Amerikaanse banken gezamenlijk een recordwinst van 42,2 miljard dollar, meldt het federale garantiefonds voor spaartegoeden FDIC. In het eerste kwartaal werd ook al een record gevestigd. Toen kwam de de gezamenlijke winst uit op 40,3 miljard dollar. De banken profiteerden vooral van de hoger handelsvolumes op de aandelenmarkten. Ook is de kwaliteit van de bezittingen toegenomen.
4. Cryo-Save en opdringerige grootaandeelhouder voor de rechter
Stamcelbank Cryo-Save ruziet verder met grootaandeelhouder Salveo. Het gevecht verplaatst zich nu naar de Ondernemingskamer. Salveo stelt dat Cryo-Save op de rand van de afgrond balanceert en wil een een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Belangrijkste agendapunt: de benoeming van Frédéric Amar – voormalig topman van Salveo – als nieuwe ceo voor Cryo-Save. De belaagde stamcelbank stelt niet in acute financiële problemen te verkeren en meent vooral dat Amar zich zonder te storen aan procedures topman wil worden. Salveo, dat zelf een kleinere stamcelbank exploiteert, heeft een belang van 27 procent opgebouwd in Cryo-Save. Amar stuurt volgens Cryo-Save aan op een fusie met Salveo, en dat zou niet in het belang zijn van de Nederlandse onderneming. Lees ook:
5. Verizon wil zich loskopen van Vodafone
Het Amerikaanse telecombedrijf onderhandelt met het Britse Vodafone over een belang van 45 procent dat Vodafone al 10 jaar houdt in Verizon. Het leverde Vodafone miljarden aan dividend op, terwijl Verizon werd beperkt in zijn bewegingsvrijheid. Bloomberg meldt dat er een bedrag van 130 miljard dollar met de transactie gemoeid zou zijn en dat de onderhandelingen in de afrondende fase zijn. Vodafone wilde eerder niet verkopen. Nu is dat anders. Het bedrijf voert een zwaar gevecht op de Europese markten. Voor Vodafone zijn Engeland en Duitsland de sleutelmarkten. De deal zou een belangrijke opsteker kunnen zijn voor Goudhaan Philip Lacor, directeur zakelijke markt Vodafone Deutschland. Hij moet daar onder andere zorgen dat Vodafone weer winstgevend wordt.
6. AEX ondergaat gedaantewisseling
De AEX-beurs wordt anders samengesteld. Het handelsvolume als selectiecriterium om te worden toegelaten tot de 25 grootste fondsen van Nederland, wordt ingeruild voor marktwaarde en de vrij verhandelbare aandelen, de zogeheten free float. De verandering gaat volgend jaar in en zou leiden tot een verschuiving van ongeveer vier fondsen. De kleinste AEX'ers zouden naar de Midkap verdwijnen en de grootste Midkappers zouden daardoor promoveren naar de AEX. Welke bedrijven het precies betreft is nog niet duidelijk, wel gaat (Air France)-KLM uit de AEX-index verdwijnen.
7. Microsoft en American Express vechten om Foursquare
Microsoft en American Express lijken in gevecht te raken over wie een bepalend belang in Foursquare mag opbouwen, schrijft Bloomberg op basis van twee bronnen. Foursquare biedt locatiegebaseerde diensten aan gebruikers die 'inchecken'. Sinds kort wordt er ook op de persoon en zijn lokatie geadverteerd en de opbrengsten van dit verdienmodel blijken drie maal zou hoog als vooraf gedacht. Voor Microsoft zou Foursquare een mogelijkheid zijn om de achterstand in social en mobiel in te lopen. Voor American Express ligt het strategisch belang vooral in de mogelijkheid om loyaliteitsprogramma's voor hun klanten te kunnen aanbieden via Foursquare.
8. Albert Heijn mag Lier (België) niet in
Het Belgische stadje Lier weigert Albert Heijn toestemming om een supermarkt te openen. Het stadsbestuur vindt dat er al te veel supermarkten binnen de gemeentegrenzen zijn. Op zijn best een dubieus argument, meent een woordvoerder van een Belgische Kamer van Koophandel in de Telegraaf. Hij noemt de houding van de gemeente 'een daad van protectionisme'. De weigering van Lier gebeurt met oneigenlijke argumenten vindt hij, want: 'Het is de consument die bepaalt of er voldoende concurrentie is'. Albert Heijn gaat wel gewoon door met de voorbereidingen en het werven van personeel. Er zouden zo'n 60 mensen gaan werken in de beoogde supermarkt. Belgie is belangrijk voor de expansie van de Nederlandse supermarktketen. Momenteel heeft AH zestien winkels in België. Binnen drie jaar moet dat aantal gegroeid zijn tot vijftig.
9. Getal van de dag: 90, 130 en 235 miljoen
Het heropende Rijksmuseum heeft laten onderzoeken hoe groot de eigen economische toegevoegde waarde is. Het museum levert jaarlijks minimaal 90 miljoen euro extra op. Als er een optimistischer scenario, met 1,8 miljoen bezoekers per jaar, dan is de economische impact 130 miljoen euro. Sinds de heropening in april draagt het Rijks 235 miljoen euro bij aan het bruto binnenlands product (bbp). Dat blijkt uit het eigen onderzoek.
10. De koffieautomaat: De januskop van ambitie
Het kan verkeren. In je eigen beleving ben je rijp voor een ceo-schap op het allerhoogste niveau. Je bent ook eerlijk over je ambities. En dus sta je op straat. Het gebeurde Carlos Tavares, de operationeel directeur van Renault. Tavares zei in een interview met persbureau Bloomberg dat Carlos Ghosn voorlopig zal aanblijven als bestuursvoorzitter van Renault. Hij had om die reden wel oren naar dat ambt bij GM of Ford. Het kostte Tavares zijn baan, ondanks een strak track record: hij sloot een akkoord met de Franse vakbonden en zette partner Nissan weer op de kaart in Noord-Amerika. GM noch Ford hebben belangstelling in Tavares. Hij jaagt volgens het persbericht persoonlijke doelstellingen na. De 24-jarige stagiaire Anne Kremers gaat het beter af. Zij mag blijven bij Villa Mondriaan, waar ze als studente kunstgeschiedenis stage liep. Haar nieuwe functie: die van directeur. Kremers hoopt volgend jaar af te studeren.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.