1. KLM dreigt kwart VS-vluchten te verliezen
Amerikaanse sancties dreigen KLM hard te raken. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij zou het volgende zomer met ruim duizend vluchten naar de VS minder moeten doen, ongeveer een kwart van het totaal. De strafmaatregel volgt op de krimp van Schiphol, waardoor Amerikaanse maatschappijen in 2024 plekken op de luchthaven kwijtraken.
Op het hoofdkantoor van KLM is paniek uitgebroken, zeggen ingewijden tegen De Telegraaf. Brancheclub Barin van de vliegmaatschappijen reageert tegenover Luchtvaartnieuws.nl woedend op de dreigende sancties. ‘De minister speelt, met oogkleppen op, willens en wetens met vuur.’
2. Beroepsorganisatie accountants schrapt toets wegens fraude
Een nieuw hoofdstuk in de examenfraude bij grote accountantskantoren. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) schrapt de eigen kennistoets die accountants verplicht elke twee jaar moesten doen. Die toets moest het vertrouwen in de sector herstellen, na boekhoudmissers bij onder meer Imtech, Amarantis en Vestia.
Maar nu zorgt die toets juist voor een nieuwe deuk. Lijsten met antwoorden gaan vermoedelijk rond. Zo is er op grote schaal gefraudeerd, bleek eerder bij onder meer bij KPMG en Deloitte. Bij alle zes grote accountantskantoren in Nederland loopt inmiddels intern onderzoek. De NBA overlegt met de partijen en werkt aan een nieuwe kennistoets.
MT/Sprout maakt Challenger50 van 2023 bekend
De Challenger50, de lijst met meest uitdagende ondernemingen van Nederland, is donderdag gepubliceerd door MT/Sprout. De jaarlijkse lijst bevat startups en scaleups die de gevestigde orde uitdagen door te laten zien hoe je zaken beter, sneller of duurzamer aanpakt. Van duurzaam zeepmerk HappySoaps tot de gigabatterij van Aquabattery en van cyberfraudebestrijder Threatfabric tot platform voor apotheekzorg op afstand Pharmi: dit zijn de challengers die de wereld verbteren.
Welke finalisten volgende week donderdag tijdens het Challenger-event komen pitchen voor de Challenger Award (en lelijke wisselbeker), is begin volgende week bekend.
3. Britten dwingen Chinees-Nederlands bedrijf tot verkoop chipfabriek
Chipfabrikant Nexperia heeft onder druk van de Britse overheid een chipfabriek verkocht. Voor 177 miljoen dollar komt Newport Wafer Fab in Wales in handen van de Amerikaanse concurrent Vishay Intertechnology.
Nexperia maakt chips voor allerlei toepassingen, van koelkasten tot auto’s. Het bedrijf, dat voortkomt uit het Nederlandse NXP, heeft sinds 2019 een Chinese eigenaar. Dat zorgde bij de Britten voor onrust. De nationale veiligheid zou in het geding zijn. Daar is Nexperia het overigens niet mee eens.
4. Bedrijven maken plannen voor kleine kernreactoren in Nederland
Kernenergie is onverwacht een van de thema’s in de komende verkiezingen. Mogelijk besluit een nieuw kabinet over de bouw van nieuwe reactoren om klimaatdoelen te halen. Drie bedrijven treffen alvast voorbereidingen.
BAM Infra Nederland, het Nederlandse nucleaire ontwikkelingsbedrijf ULC Energy en Rolls-Royce SMR hebben woensdag een intentieverklaring getekend. Ze gaan samen kijken naar de ontwikkeling van small modular reactors (SMR’s). Die kleine kernreactoren komen uit de fabriek en kunnen op locatie in elkaar worden gezet.
5. Voormalig ING-ceo Godfried van der Lugt overleden
Godfried van der Lugt, voormalig ceo van ING, is op 3 november overleden. Hij is 83 jaar geworden. Van der Lugt begon in 1986 als bestuursvoorzitter van de Postbank, dat later opging in ING. Hij vervulde ruim een kwart eeuw diverse functies bij de ‘oranje’ bank en was persoonlijk betrokken bij de vormgeving van het beroemde leeuwenlogo.
Van der Lugt stond aan de wieg van het concept thuisbankieren, schrijft De Volkskrant in een necrologie. Ook kreeg hij de Nederlanders massaal aan het pinnen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must listen: Tata’s ijzeren greep (podcast)
Sinds 1918 staan ze bij IJmuiden: de Koninklijke Hoogovens, nu onderdeel van Tata Steel. Lange tijd was het als grote werkgever de trots van de omgeving, nu slepen omwonenden het bedrijf voor de rechter wegens jarenlange uitstoot van schadelijke stoffen.
Hoe heeft het zover kunnen komen? Dat zoeken klimaatverslaggever Jeroen Kraan van NU.nl en Anne-Marie Rozing, nieuwslezer bij Qmusic, uit in de podcastserie Tata’s ijzeren greep. De eerste drie afleveringen staan inmiddels online. Elke woensdag verschijnt een nieuwe.
7. Bij de koffieautomaat: Zou jij 10 euro per maand betalen voor Facebook of Instagram?
Nederlandse gebruikers van Facebook en Instagram krijgen sinds woensdag een keuzescherm. Ze kunnen een reclamevrij abonnement nemen op de sociale diensten voor 10 of 13 euro per maand, of ze gaan voor de gratis versie. In dat laatste geval mag moederbedrijf Meta gepersonaliseerde advertenties tonen.
Met deze stap hoopt Meta het Europese verbod op persoonlijke reclame te omzeilen. De vraag is nu of niet betalen geldige toestemming is om data van gebruikers te mogen gebruiken voor advertenties. Daarover zijn de Europese toezichthouders nog in gesprek. Mogelijk volgen er opnieuw juridische stappen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates