Plus: 'Monsterovername speelt Heineken in de kaart', Dijsselbloem: 'Slank KLM af', Shell voorziet Duitsland van waterstof
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Klanten ASML terughoudend
ASML heeft over het derde kwartaal een lichte omzetdaling moeten rapporteren: 1,55 miljard euro in plaats van 1,65 miljard in het tweede kwartaal. Volgens de chipmaker uit Veldhoven zijn klanten terughoudend geworden. In het afgelopen kwartaal zijn er meer goedkopere machines geleverd dan voorheen. Hierdoor nam de netto winst af van 370 naar 322 miljoen euro. Voor het laatste kwartaal dit jaar verwacht ASML een verdere omzetdaling, maar 2015 zal als een recordjaar in de boeken gaan. Het zijn vooral fabrikanten van rekenchips die minder of goedkopere orders plaatsen. Bij geheugenchipfabrikanten blijft het orderniveau "gezond".
2. Lagere nettowinst Intel
Intel heeft in het derde kwartaal een 6,3% lagere nettowinst geboekt, vanwege een teruglopende vraag naar pc's en laptops. De Amerikaanse chipmaker boekte in de periode juli – september een nettowinst van 3,11 miljard dollar versus 3,32 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet daalde licht naar 14,47 miljard dollar versus 14,55 miljard een jaar eerder. Het concern hoopt het komende kwartaal te kunnen profiteren van de nieuwe Skylake processoren.
3. 'Monsterovername speelt Heineken in de kaart'
De overname van SAB Miller door AB Inbev speelt Heineken, de nummer drie brouwer van de wereld, in de kaart. Dit verklaren een aantal beursanalisten tegenover Nu.nl. Zo zegt Gerard Rijk van SNS Securities: "De overname zal vooral positief uitwerken voor Heineken. Het aantal concurrenten op de wereldbiermarkt neemt hierdoor af van vijf naar vier. Bovendien is AB Inbev gedisciplineerder in het prijzen van bier dan SAB Miller. Zij doen minder aan discounting, wat gunstig is voor andere spelers."
Er zou al een principe-akkoord gesloten zijn tussen het Britse en het Zuid-Afrikaanse bierconcern. SAB Miller zou hierdoor gewaardeerd worden op 95,3 miljard euro.
4. Dijsselbloem: 'Slank KLM af'
De Nederlandse Staat gaat voorlopig geen aandelen KLM-Air France kopen. Dit zei minister Dijsselbloem van Financiën tegenover nieuwszender RTLZ. Hij reageert hiermee op de oproep van Hans de Boer van VNO-NCW om als Staat een belang te nemen in de vliegtuigmaatschappij. Volgens Dijsselbloem heeft het Frans-Nederlandse concern geen geldprobleem, maar moet de organisatie wel flink afgeslankt worden. Alleen dan kan de operator de concurrentie aan met operators uit het Midden-Oosten en prijsvechters in Europa. Overigens sluit de minister een toekomstig belang niet uit. Een aandeel KLM wad dinsdagmiddag 6,47 euro waard.
5. Shell voorziet Duitsland van waterstof
Shell gaat in 2016 een aantal waterstofstations in Duitsland bouwen. Hiervoor heeft de oliereus een intentieverklaring getekend met partner H2 Mobility en de Duitse minister van vervoer, Alexander Dobrindt. H2 Mobility is een samenwerkingsverband tussen o.a. Shell, Total, Air Liquide en Daimler. Gezamenlijk wordt er 350 miljoen euro geinvesteerd in het uitbreiden van het netwerk. In 2023 moeten er 400 waterstoftankpunten zijn gerealiseerd. In 2011 opende Shell zijn eerste waterstoftankstation in Duitsland, een van de 15 huidige tankpunten. De bedrijven willen hiermee anticiperen op de groei van de brandcelauto's, die op elektriciteit rijden opgewekt uit een brandstofcel. (Foto: Waterstofstation in Helmond)
6. Twitter: meer slagkracht met minder personeel
Twitter moet 336 banen schrappen, wat neerkomt op 8 procent van het totaal. Dit meldt Twitter op zijn site richting haar aandeelhouders. Minder personeel is onderdeel van een grotere herstructureringsoperatie, weaarmee het bedrijf meer focus in haar strategie wil aanbrengen. Volgens de net aangestelde CEO Jack Dorsey krijgt Twitter met minder personeel meer slagkracht. Tot nu toe maakt Twitter geen winst. De verwachte omzet voor het derde kwartaal ligt tussen de 540 en 560 miljoen dollar. De bruto winst voor belastingen zou uitkomen tussen 110 en 115 miljoen dollar. In het tweede kwartaal dit jaar werd een netto verlies van 136 miljoen dollar geleden. 27 oktober komt het bedrijf met haar derde kwartaal resultaten naar buiten.
7. Goldschmeding nieuwe financiële man bij Acomo
Allard Goldschmeding (50) wordt de nieuwe financiële topman van thee-, specerijen- en notenhandelaar Amsterdam Commodities (Acomo). Hij zal 1 december starten in zijn nieuwe functie. Hij volgt Jan ten Kate op die in augustus afscheid bij het beursgenoteerde bedrijf. Goldschmeding was eerder CFO 'Pork' bij vleesverwerker VION en werkte eerder bij Sara Lee, Heinz en Archstone Consulting.
8. Nieuwe topmannen Procter & Gamble en Barclays
Binnenkort start David Taylor als topman bij Procter & Gamble, die met merken als Oral B, Head & Shoulders, Gilette, Ariel en Pampers in de schappen ligt. Taylor moet een grootscheepse herstructurering gaan leiden. Zo wordt er afscheid genomen van 43 merken bij de divisie 'Beauty'. De Amerikaan Jes Staley (oud-JPMorgan) gaat de Britse bank Barclays leiden. Volgens het FD is dit nieuws door beleggers lauw onthaald met een dalende koers van het aandeel Barclays in Londen tot gevolg.
9. Getal van de dag: 307 miljoen
Nederlandse zelfstandigen missen 307 miljoen euro aan omzet mis doordat er minder wordt uitbetaald. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 946 zzp’ers in opdracht van online bank Knab. De rekensom is als volgt: met een gemiddelde omzet van 61.000 euro loopt een zzp'er gemiddeld 305 euro mis bij opdrachtgevers. Met zo'n 1 miljoen zzp'ers leidt dit tot een cumulatie van 307 miljoen euro per jaar. Ook wordt er vaak te laat uitbetaald. Negen op de tien krijgt niet binnen de maximale termijn van 30 dagen uitbetaald. Een dikke 3 procent wordt 'altijd' te laat uitbetaald.
10. Koffieautomaat: Facebook test video newsfeed
Facebook test een nieuwsfeed waarin alleen video's zijn opgenomen. De nieuwe functionaliteit is nog niet voor alle gebruikers beschikbaar, maar voor een kleine groep van iPhone gebruikers. Onderaan de interface van de app is een knop te vinden die de gebruiker naar de videofeed brengt. In deze video wordt de nieuwe feature uitgelegd.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.