1. Jan-Willem Roest is de nieuwe CEO van Paazl
Jan-Willem Roest, die aan het begin van de zomer afscheid nam als CEO Benelux bij Paypal, gaat aan de slag als CEO van Paazl. Roest stapt ook als aandeelhouder in het bedrijf. Na bijna 10 succesvolle jaren bij PayPal, zal Roest zich richten op de internationale uitbreiding van Paazl, een Amsterdams techbedrijf dat internationale merken en web winkeliers carrier management software en een optimale bezorgervaring biedt. Zijn missie als CEO: Paazl laten uitgroeien tot Europees marktleider.
2. Oud-ABN Amro-bankier gaat Griekse bank helpen
Sinds vorige week zit oud-ABN Amro-bestuurder Wietze Reehoorn in het bestuur van Griekenlands oudste bank, de National Bank of Greece. Hij vertrok in 2017, na een interne machtsstrijd, als chief risk officer en chief strategy bij ABN Amro, waar hij toen al dertig jaar werkte. Reehoorn is enthousiast over zijn nieuwe baan. ‘Deze bank kampt met problemen die wel lijken op die van ABN Amro destijds. De bank heeft in Griekenland ook een status die enigszins met die van ABN Amro is te vergelijken’, zegt hij tegen het Financieel Dagblad. Reehoorn wordt non-executive lid van het bestuur, maar de bank heeft geen strikte scheiding tussen de raad van bestuur en commissaris. ‘Dat heeft voor mij het voordeel dat ik als non-executive toch een behoorlijk actieve uitvoerende rol kan spelen’, aldus Reehoorn.
3. Omslag op de arbeidsmarkt waarneembaar
Het aantal openstaande vacatures in Nederland bevindt zich op een recordniveau, maar toch zijn de eerste tekenen van een omslag op de arbeidsmarkt waarneembaar. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau Intelligence Group. De sourcingsdruk – het percentage mensen dat het laatste kwartaal voor een nieuwe baan benaderd is – is een belangrijke indicator voor krapte op de arbeidsmarkt. De sourcingsdruk stagneerde het afgelopen kwartaal. Ook waren er in het tweede kwartaal 61.000 meer werkzoekers. In plaats van afwachten en benaderd worden, moeten sollicitanten vaker zelf op zoek gaan naar een nieuwe baan. Alleen consultants, ingenieurs en ict’ers kunnen nog achterover leunen en wachten tot een headhunter belt.
4. Takeaway en Just Eat bereiken definitief akkoord
Takeaway en Just Eat gaan definitief fuseren en creëeren zo Europa’s grootste thuisbezorger van maaltijden. De fusie is 5 miljoen pond, of 5,5 miljoen, waard. Het fusiebedrijf gaat Just Eat Takeaway.com heten en wordt marktleider in alle West-Europese landen. Met de fusie hopen de bedrijven concurrentie van onder andere Uber Eats en Deliveroo af te houden. De twee bedrijven hebben samen een beurswaarde van 10 miljard euro en waren het afgelopen jaar samen goed voor 360 miljoen orders (voor 7,3 miljard euro totaal). Jitse Groen, die Takeaway (toen nog Thuisbezorgd) ooit in zijn studentenkamer in Enschede begon, gaat het nieuwe fusiebedrijf leiden. De huidige CFO van Just Eat, Paul Harisson, neemt de leiding over de financiën. Het hoofdkantoor komt in Amsterdam, maar de beursnotering wordt naar Londen verplaatst.
5. Topman HSBC verlaat na 18 maanden onverwacht zijn post
John Flint vertrekt al na 1,5 jaar als CEO van Europa’s grootste bank HSBC. Dat liet het bedrijf maandag bij de presentatie van de halfjaarcijfers weten. Volgens insiders die persbureau Reuters sprak zou de reden van het vertrek een verschil van inzicht tussen Flint en voorzitter Mark Tucker zijn. Flint’s aanpak zou te voorzichtig zijn geweest in een uitdagende markt. Noel Quinn, het hoofd van de wereldwijde commerciële afdeling, neemt de functie ad-interim over. Volgens Tucker zou de zoektocht naar een nieuwe CEO meer dan een jaar kunnen duren. Flint werkte sinds 1989 bij de bank.
6. Must read: De kunst van ‘nee’ zeggen
Het is de mens eigen om het woord ‘nee’ te associëren met afwijzing. Maar wie niet af en toe nee zegt op het werk, kan daaraan onderdoor gaan. De kunst is je afwijzing tegen een vraag of onderwerp los te breken van je gevoel over degene van wie de vraag of het aanbod komt. Essentieel is daarbij om je redering voor je afwijzing te geven. En vanuit welke waarden die redenering komt. Zo voorkom je dat anderen jouw ‘nee’ invullen met hun eigen angsten en onzekerheden. Wees voorzichtig zelfverzekerd: combineer vastberadenheid met nederigheid. Daarmee voorkom je onnodig conflict over je beslissing. En als jouw ‘nee’ tegen een leidinggevende gericht is, is het een goed om te vragen of je nee kunt zeggen. Zo waarborg je hun autoriteit, zonder jouw eigen integriteit op te geven.
7. Koffieautomaat: Bouwer van Titanic sluit deuren
Scheepswerf Harland and Wolff uit Belfast wordt geliquideerd. Op die werf werd tussen 1909 en 1911 de Titanic gebouwd. Het Noorse moederbedrijf Dolphin Drilling zette de werf vorig jaar te koop. Er waren wel geïnteresseerden, maar de gesprekken liepen op niets uit. De 125 laatste medewerkers voeren al een week actie om het bedrijf nog te redden, bijvoorbeeld door nationalisatie. Maar de Britse regering wil daar niet van weten. Die zegt dat de sluiting ‘een commercieel probleem’ is.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.