Nieuws: Apple bestelt minder iPhone-onderdelen, Philip stapt in phablets, UPS staakt overname TNT en luxe auto's doen het goed.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Apple schroeft orders iPhone 5 terug
Apple heeft de bestellingen voor verschillende componenten van de iPhone 5 teruggeschroefd omdat de vraag naar het apparaat tegenvalt, zo meldt de Wall Street Journal vandaag. Twee anonieme bronnen hebben de krant verteld dat de bestellingen voor touchscreens in het eerste kwartaal van 2013 zijn gehalveerd ten opzichte van de oorspronkelijke bestellingen. Een andere persoon laat weten dat ook de orders van andere componenten zijn teruggedraaid. Apple zou de leveranciers vorige maand hebben ingelicht over de wijzigingen. Ondertussen gaan er nog steeds geruchten dat Apple aan een goedkope versie van de iPhone werkt. Lees ook:
2. UPS staakt overname TNT Express
UPS heeft laten weten dat het de overname van TNT Express staakt, zo meldt TNT vanochtend in een persbericht. Het koeriersbedrijf ziet af van de overname, omdat de Europese Commissie heeft laten weten dat er onder de huidige voorwaarden geen toestemming zal worden gegeven voor de deal. Het Amerikaanse UPS, dat TNT Express voor een bedrag van 5,2 miljard dollar wilde overnemen, heeft er daardoor geen vertrouwen meer in, en zal daarom niet doorgaan met de overnameplannen. UPS zal TNT Express een bedrag van 200 miljoen dollar geven om onder de deal uit te komen.
3. Rinnooy Kan wil meer innovatiegeld, Bolkestein minder bezuinigingen
De economische crisis kan te lijf worden gegaan door het landbouwbudget van de Europese Unie een heel klein beetje in te perken, en het geld wat daardoor overblijft te investeren in innovatie. Dat zei Alexander Rinnooy Kan gisteren tijdens het televisieprogramma Buitenhof. "Het zou mij een lief ding waard zijn: minder geld in landbouw, meer in innovatie. Bestaand geld kan beter worden besteed", aldus Rinnooy Kan. Rinnooy Kan kreeg bijval van de Belgische minister van staat Frank Vandenbroucke. Die zei het met hem eens te zijn dat er minder geld naar het landbouwbudget kan. Eén klein probleempje nog: de Fransen zullen nooit akkoord gaan. Ook Frits Bolkestein mengde zich afgelopen weekend in het politieke debat, hij zei – ook al tijdens Buitenhof – dat het kabinet moet oppassen met het doorvoeren van bezuinigingen in tijden van crisis. Het kabinet lijkt op de goede weg, zo voegde hij toe.
4. Philips stapt in phablets
Philips, dat nog steeds gelooft in 3D-televisies, gaat een Android-smartphone met een beeldscherm van 5,3 inch introduceren die waarschijnlijk alleen voor de Aziatische markt bedoeld is. Het apparaat, dat door zijn grootte ook wel een phablet (smartphone of tablet?) wordt genoemd, moet een zeer betaalbare tablet/smartphone worden, gericht op het allerlaagste marktsegment. Er is nog niet officieel gemeld dat dit toestel alleen in Azië verkocht zal worden, maar de dualsim en de verdere specificaties wijzen daar wel op. Door de dualsim kunnen er twee simkaarten in het apparaat gestopt worden, wat handig is voor ontwikkelingslanden waar één telefoon vaak door meerdere mensen gebruikt wordt. Sony vaart een totaal andere koers dan Philips: het bedrijf overweegt helemaal te stoppen met goedkope smartphones en zich alleen nog maar op het duurdere segment te richten. Lees ook:
5. Nieuwe Opel-ceo begint wat eerder
Karl-Thomas Neumann mag eerder weg van zijn huidige werkgever Volkswagen (dat in Brazilie mogelijk 400.000 auto's moet terugroepen, maar dat terzijde). Daardoor kan de topman al op 1 maart de nieuwe ceo van automerk Opel worden, zo meldt Reuters. Eigenlijk loopt zijn contract nog tot eind juni, maar Neumann mag dus eerder aan de slag om het noodlijdende Opel er weer bovenop te helpen. Eerder was hij baas bij Volkswagen in China en was hij topman bij bandenfabrikant Continental. Neumann moet bij Opel onder andere gaan samenwerken met de Nederlandse wereldmanager Alfred Rieck, die we eerder dit jaar nog spraken over de uitdagingen van de autofabrikant.
6. Luxe automerken doen het goed
Lamborghini heeft een prima jaar achter de rug en ook met Jaguar gaat het niet onaardig. De Italiaanse sportautofabrikant Lamborghini, dat onderdeel is van Volkswagen, maakte bekend dat de verkopen in 2012 met 30 procent zijn toegenomen. Vooral in de Verenigde Staten ging het uitstekend, daar gingen 53 procent meer auto's over de spreekwoordelijke toonbank. Ook met het Britse automerk Jaguar gaat het voor de wind: het merk, dat onderdeel is van Tata Motors, wil in Engeland 800 nieuwe banen gaan creëren. Jaguar profiteert vooral van een sterke vraag in China, Noord- en Zuid-Amerika en Rusland. Maar ook op de Britse thuismarkt doet het bedrijf goede zaken. De verkoop van Jaguar in Groot-Brittannië steeg vorig jaar met bijna 20 procent.
7. KLM vliegt niet meer naar Iran, Ethiopië en Soedan
Vliegtuigmaatschappij KLM stopt per 1 april met vluchten naar Iran, Ethiopië en Soedan. Op dit moment vliegt KLM nog vier keer in de week naar Iran, er wordt gestopt met deze bestemming omdat de vluchten te weinig opleveren. "Het besluit heeft louter commerciële redenen", zo meldt het bedrijf, en dat is ook de reden dat Addis Abeba (Ethiopië) en Khartoum (Soedan) uit het vliegschema worden gehaald. Nieuw in dat schema zijn Fukuoka, de derde bestemming in Japan, Kent (Verenigd Koninkrijk) en Alesund (Noorwegen).
8. Maxime Verhagen: 'Adviseurschap is geen belangenverstrengeling'
Voormalig minister Maxime Verhagen wordt adviseur bij VDL, zo werd vrijdagmiddag bekend gemaakt. Opvallend, want Verhagen heeft zich vorig jaar als minister van Economische Zaken intensief bemoeid met de overname van autofabrikant NedCar door VDL, het bedrijf Wim van der Leegte. De suggestie van belangenverstrengeling deed Verhagen dit weekend in NRC Handelsblad echter af als 'volkomen belachelijk'. Dat hij nu een baant krijgt bij VDL is volgens Verhagen goed te verdedigen. "Ik heb toen gehandeld op basis van wat op dat moment nodig was. Als een bedrijf dan naderhand zegt: we zouden graag willen dat je iets voor ons doet, dan heeft dat niks met belangenverstrengeling te maken." Verhagen heeft nog twee andere adviseursfuncties gekregen: hij gaat ook chemiecampus Chemelot en de provincie Limburg helpen.
9. 'Reorganisatie bij Christie's'
Er komt een reorganisatie aan bij veilinghuis Christie's, zo meldt BNR op basis van anonieme bronnen. Volgens de radiozender zou er personeel uit moeten bij het bedrijf. De directie komt vanmiddag naar Amsterdam om tekst en uitleg te geven, maar Jop Ubbens, directeur van de Amsterdamse vestiging, wil daarover nog geen commentaar geven. Wel zegt hij dat Christie's Amsterdam gewoon blijft veilen.
10. Getal van de dag: 23 procent groei
De waarde die de Nederlandse muzieksector toevoegt aan de economie is in 2011 met 23 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Het bedrag wordt door onderzoekers geschat op ruim 100 miljoen euro, zo werd afgelopen weekend door Buma Cultuur bekend gemaakt tijdens muziekfestival Eurosonic Noorderslag. Tweederde van de inkomsten wordt verdiend door dance-artiesten zoals Armin van Buuren, Tiësto en Afrojack, terwijl oudgediende André Rieu al jaren een van de populairste Nederlandse artiesten in het buitenland is. Buma maakte tijdens het festival ook bekend dat het een licentiemodel wil ontwikkelen voor het embedden van muziekstreams op internet.
11. De koffieautomaat: en de Golden Globes gaan naarrrr…
De film Argo, die is gerregisseerd door Ben Affleck, heeft afgelopen nacht de Golden Globe voor beste film gewonnen. Affleck mocht ook het beeldje voor beste regie mee naar huis nemen. Andere winnaars zijn Hugh Jackman voor zijn rol in Les Miserables en Daniel-Day Lewis voor zijn rol in Lincoln. De Golden Globes worden beschouwd als een belangrijke graadmeter voor de Oscars, die eind februari worden uitgereikt en waarvan vorige week de nominaties bekend werden gemaakt.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van vorige week
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.