1. KPN-topman naar ING
ING hengelt Bouke Hoving binnen als hoofd IT-strategie, meldt vakblad Computable. Hoving, die vanaf vandaag aan de slag gaat voor ING, werkte hiervoor als chief information officer (CIO) voor KPN. Hoving neemt bij ING de functie over van Dorothee Appel, die naar Zürich Insurance is overgestapt. KPN werkt met een nieuwe managementstructuur, waardoor een duidelijke opvolger van Hoving ontbreekt. Een deel van zijn taken worden bij het bedrijf overgenomen door hoofd technologie en digitaal Babak Fouladi. Hoving werd in 2017 benoemd tot beste CIO van Nederland. In 2018 stond hij in de Goudhaantjes-lijst.
Lees ook: de persoonlijke aanpak van Bouke Hoving
2. ‘Copycat’ Kordaat wint rechtszaak van Kornuit
Gevalletje beter goed gejat dan slecht bedacht? Supermarkt Lidl mag zijn vorig jaar gelanceerde biermerk met de naam Kordaat van de rechter blijven verkopen. Dat bleek donderdag tijdens de rechtszaak, die was aangespannen door Grolsch. Deze bierproducent oogst al jaren succes met het eigen hipstermerk Kornuit, wat wel érg veel lijkt op ‘Kordaat’. Volgens Grolsch zou Lidl daarmee inbreuk maken op zijn merkrechten. De rechter vindt de namen voldoende veschillend en wijst erop dat Kornuit een groen uiterlijk heeft en Kordaat een goudkleurig label heeft en in een geel krat zit. Wel maket Lidl zijn bier net als Kornuit met een bebaarde hipster en lijkt de slogan “licht en fris” wel érg veel op Kornuit’s “verrassend, fris, pils”.
3. Aston Martin-CEO waarschuwt voor uitstel Brexit
Andy Palmer, CEO van automaker Aston Martin, waarschuwt dat het uitstellen van de Brexit tot meer onzekerheid in de zakenwereld kan leiden. Theresa wil een stemming mogelijk maken waardoor de Brexit-datum uitgesteld kan worden. Volgens Palmer moet zijn bedrijf een noodvoorraad die voor de Brexit is aangelegd nu nog langer vasthouden. Hierdoor zou het werkkapitaal van de automaker ook langer vast blijven zitten. Ook het Ierse bouwbedrijf Grafton Group stelt dat bedrijven behoefte hebben aan duidelijkheid over de Brexit-ingangsdatum. Op 14 maart wordt er in het Britse Lagerhuis gestemd over een mogelijke uitstel van de Brexit-deadline.
4. Einde verscherpt toezicht op MC Ijsselmeerziekenhuizen
Aan het verscherpt toezicht op de MC Ijsselmeerziekenhuizen door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is een einde gekomen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport donderdag. Het ziekenhuis, dat in oktober een faillissement te verwerken kreeg, kwam afgelopen zomer al onder financieel toezicht te staan. Dit had alles van doen met de bestuurlijke onrust in het ziekenhuis en zorgen over de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Het ministerie schrijft dat van deze zorgen momenteel geen sprake meer is. De bestuurlijke verantwoordelijkheid kwam na het faillissement in handen van de curatoren.
5. Minister onder vuur vanwege KLM-deal
Ministers van Financiën hebben het geluk dat ze vrijwel altijd positief worden beoordeeld door kiezers. Zelden een schandaal rondom de Minister van Financiën, tot – je voelt hem komen – nu: minister Wopke Hoekstra van Financiën moet zich aan de Tweede Kamer verantwoorden over de uitbreiding van het belang dat hij voor Nederland heeft genomen in Air France-KLM. Nederland heeft nu 14 procent van de aandelen; net zoveel als Frankrijk, dat woest op ons land is. De regering informeerde Kamerleden in het geheim over de transactie, hetgeen de verantwoordelijke Hoekstra nu kwalijk wordt genomen. Hoekstra had een voorstel moeten maken en had dit eerst in de Tweede Kamer moeten bespreken alvorens het belang uit te breiden, luidt de kritiek.
6. Must-read: Immigranten zijn innovatieve leiders
Immigrant-directeuren blijken innovatiever te zijn dan directeuren die in het land van herkomst gaan werken. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research (NBER). Onderzoekers keken hiervoor naar 11.000 eigenaren van high-tech-bedrijven in de Verenigde Staten. Ondernemingen die door een immigrant werden geleid, scoorden op bijna alle punten beter als het om innovatie ging. Zo ontwikkelden zij innovatievere producten en zat hun R&D vernieuwender in elkaar. De onderzoekers hebben geen verklaringen voor hun bevindingen.
7. Koffieautomaat: pas op voor cryptojacking
Bestaat je vermogen deels uit cryptovaluta? Pas dan goed op voor cryptojackers. Dit zijn internetcriminelen die via iemands computer stiekem bitcoins en andere cryptomunten delven. BNR Nieuwsradio meldt op basis van cijfers van IBM dat cryptojacking in het laatste kwartaal van 2018 met 450 procent was gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal van dat jaar. Dit terwijl er een halvering was het het aantal keren dat men digitaal computers gijzelde voor losgeld
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Leiders zijn op de hoogte
Schrijf je net als 50.000+ mede-managers in voor de dagelijks MT nieuwsbrief. MT selecteert de beste verhalen over management en leiderschap uit binnen- en buitenland en vertelt de lessen van zittend en aanstormend toptalent uit de praktijk.