Huisman doet het beter dan multinationals, TMG-ceo blij dat deal SBS afketste en Warren Buffett looft kapitalisme. Dit is de business uit het nieuws van nu.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Huisman nr. 1 in Maakindustrie 100
Huisman is het best presterende bedrijf van de Nederlandse maakindustrie. Dat blijkt uit onderzoek van MBCF (Mazars Berenschot Corporate Finance) en MT. Huisman, dat al jaren met groot succes groot industrieel materiaal ontwerpt en produceert voor de olie- en gasindustrie, doet het het best, gemeten naar omzet, groei, marge en rendement op geïnvesteerd vermogen. Het Schiedamse familiebedrijf, opgericht in 1929, speelde recent een belangrijke rol bij het opruimen van de olieramp in de Golf van Mexico. Ook produceerde Huisman de grijpers waarmee de Russische onderzeeboot Koersk, die begin deze eeuw zonk, naar boven werd getakeld.
Uit het onderzoek van MBCF en MT blijkt dat de Nederlandse maakindustrie met haar sterke exportpositie en innovatiedrift (samen met de chemie) veel belangrijker is dan tot nu toe werd aangenomen. De sector is goed voor 54 procent van de export, en daarmee de voornaamste reden dat de huidige economische recessie niet nog veel dieper is. De kracht van de Nederlandse bedrijven zit in de combinatie van de juiste omvang, kennisintensiteit en een nichebenadering. MT vond het tijd om deze veelal zeer gespecialiseerde, stille helden uit het donker te halen. Wij stelden de Maakindustrie 100 op: een overzicht van de crème de la crème van de Nederlandse maaksector.
- Blader door de lijst: Maakindustrie 100
- Lees ook: Het onderschatte succes van de maakindustrie
- Lees ook: De kracht van de #1: Huisman
Beter dan multinationals
De bedrijven uit deze eerste Maakindustrie-100 kenden een gemiddelde jaarlijkse groei van 4,5 procent, een marge van 7,0 procent en een rendement op geïnvesteerd vermogen van 11,1 procent. Daarmee scoren ze op alle fronten beter dan de tien grootste industriële bedrijven van Nederland, zoals Philips, ASML en AkzoNobel, die gemiddeld 3,2 procent groeiden, 6,3 procent marge hadden en 8,6 procent rendement op geïnvesteerd vermogen.
2. Crisis: we vallen in herhaling
IJsland, Ierland, Cyprus, wie volgt? De crisis in deze drie landen werd mede veroorzaakt door een onverantwoord grote financiële sector. Het grootste verschil met vijf jaar geleden is dat anno 2013 niet alleen de banken blut zijn, maar ook de overheden. Hebben we dan niks geleerd, vraagt dagblad Trouw, nu een oplossing voor de problemen in Cyprus uitblijft. Trouw vraagt zich af wie de volgende is en zet wat kandidaten op een rij.
Intussen is Cyprus nog op zoek naar zijn oplossing. Europa lijkt een hardere lijn in te zetten. De steun van 10 miljard kan richting het zuiden, maar onder voorwaarde dat het land zelf de overige 5,8 miljard ophoest. Daarvoor voerde de Cypriotische president Nikos Anastasiades woensdag de hele dag overleg, met kerkvorsten, partijleiders en Europese politici. Hij lijkt inmiddeld aardig met de rug tegen de muur te staan. Laatste nieuws is vanmorgen vroeg dat Cyprus overweegt toch een variant op de depositotaks in te voeren en de pensioenfondsen te nationaliseren om ook die pot geld in te kunnen zetten voor de redding van het land.
3. Cyprus: geen zorgen
Overigens hoeven we ons volgens Laurence Fink, ceo van 's werelds grootste vermogensbeheerder Blackrock niet al te veel zorgen om Cyprus te maken, Hij noemt het vooral symbolische ellende. "De problemen in Cyprus zijn niet echt een groot economisch issue, we hebben het over 10 miljard, het is meer een symbool van de zwakheid van Europa en een reminder dat het jaren zal duren voor Europa uit de ellende is", aldus de topman.
4. Buffett: Kapitalisme werkt
Ter geruststelling van de natie? Beleggersgoeroe Warren Buffett heeft zich enthousiast uitgelaten over het kapitalisme. In een videointerview met zijn eigen nieuwsagentschap Business Wire, zegt hij: "Ons systeem werkt. Beleggers moeten investeren in de natuurlijke sappen van het Amerikaanse kapitalisme." De op drie na rijkste man ter wereld is optimistisch over de Amerikaanse economie en roept beleggers op om niet te veel te luisteren naar het politieke gekrakeel over de begroting van de VS.
5. TMG-ceo blij dat deal SBS afketste
Met de overname van Hyves had hij niks te maken en dat SBS niet werd overgenomen is uiteindelijk goed nieuws. Dat zegt Telegraaf Media Groep-topman Herman van Campenhout vandaag in het Financieele Dagblad. De koers die TMG nu vaart, 'is de enige juiste en logische strategie voor het bedrijf’, aldus de ceo over het bedrijf dat de afgelopen twee jaar onder zijn leiding verlies leed. Van Campenhout: "Toen ik nog maar net bestuursvoorzitter was, stonden we voor de vraag of we tv-bedrijf SBS moesten kopen. Achteraf ben ik blij dat we dat niet hebben gedaan. Daar is ruim 1 miljard euro voor betaald. Een dergelijke overname had TMG op dit moment in serieuze moeilijkheden gebracht." Lees ook:
6. Imtech pakt financiering aan
Technisch dienstverlener Imtech heeft een overeenstemming bereikt met haar belangrijkste financiers. Het bedrijf, dat na onverwachte tegenvallers in Polen in zwaar weer verkeert, heeft daarmee de financiering voorlopig veiliggesteld. Over de voorwaarden heeft Imtech niks bekend gemaakt, maar het bedrijf hoeft zich dankzij de voortzetting van de uitstaande faciliteiten voorlopig geen zorgen te maken dat ze gedwongen schulden hoeven af te lossen. Lees ook:
7. 'Albert Heijn moet poot stijf houden'
Supermarktdeskundige Paul Moers adviseert Albert Heijn de poot stijf te houden bij de onderhandelingen met de vakbond over de arbeidsvoorwaarden van personeel in de distributiecentra. Moers vraagt zich in het Parool sterk af waar FNV Bondgenoten mee bezig is. Hij noemt de stakingen 'te gek voor woorden en buiten alle proporties.' Moers: "FNV moet wakker worden. We zitten in een crisis die serieuzer is dan ooit tevoren, het raakt alles en iedereen. Kijk eens in de bouwsector en bij banken, daar vliegen duizenden mensen uit". Op de strijd van de distributiemedewerkers tegen de onzekerheid en grote werkdruk bij Albert Heijn, zegt hij: "Ken jij een bedrijf waar de werkdruk niet hoog is? Albert Heijn is nog een van de weinige gezonde bedrijven in Nederland en dat proberen ze nu kapot te maken".
8. Marissa Mayer (Yahoo) wil Dailymotion binnenslurpen
Yahoo overweegt de aanschaf van een belang van 75 procent in de populaire Franse videosite Dailymotion. Het zou daar 300 miljoen euro voor willen betalen, schrijft Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen dichtbij de situatie. Dailymotion is met 116 miljoen unieke bezoekers per maand, na Youtube de tweede videosite ter wereld. Het zou de grootste deal van ceo Marissa Mayer zijn sinds haar overstap van Google naar Yahoo. Met de komst van Mayer is het bedrijf weer meer aan het focussen op het aanbieden van kwalitatieve diensten, een overname van Dailymotion past in die strategie.
9. Getal van de dag: 8.111
8.111 euro. Dat is het bedrag dat Porsche gemiddeld per persoon aan bonussen heeft uitgekeerd over 2012. Volgens Autoweek gaat het om een royaal extraatje waarmee het bedrijf alle 13.500 werknemers wil belonen voor de sterke prestaties van afgelopen jaar. Het bedrijf schreef met een winst van 2,44 miljard euro een recordjaar in de boeken. En dat is volgens bestuursvoorzitter Matthias Müller niet in de laatste plaats te danken aan de inzet van de werknemers.
10. De koffieautomaat: Crisis? Ga dapper op zoek naar nieuwe inkomsten
Richt je je met je bedrijf in magere tijden ook op het terugdringen van de kosten? En in goede tijden op het najagen van nieuwe groeimogelijkheden? Het moet precies andersom, zegt Freek Vermeulen, associate professor Strategy and Entrepreneurship aan de London Business School in zijn eerste column in MT. "In goede tijden kun je beter gefocust blijven en in magere tijden dapper op zoek gaan naar nieuwe inkomsten", aldus Vermeulen. De column lezen en ons vernieuwde magazine checken? Bestel een gratis proefnummer van MT.
- MT is volledig vernieuwd: alles over de restyling
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.