1. Howard Schultz voor derde keer aan het roer bij Starbucks
Starbucks-oprichter Howard Schultz heeft voor de derde keer de teugels in handen bij de internationale koffieketen. Hij volgt de huidige ceo Kevin Johnson op die woensdag zijn vetrek bekendmaakte, meldt Bloomberg. Schultz’ tijdelijke terugkeer vindt plaats in een onrustige periode voor het bedrijf. Sluitingen van vestigingen vanwege lockdowns, formule aanpassingen die niet goed uit de verf kwamen en overwerkt personeel zorgen voor onrust. Schultz was eerder bestuursvoorzitter tussen 1986 en 2000 en van 2008 tot 2017. Starbucks hoopt komend najaar een permanente opvolger te hebben voor Johnson.
2. Werkgevers vrezen focus op hogere lonen
Werkgevers vrezen stroeve cao-onderhandelingen. Volgens werkgeversclub AWVN focussen vakbonden nadrukkelijk op hogere lonen en dat verhoudt zich volgens de adviseur slecht met de voor veel bedrijven en bedrijfstakken snel oplopende energiekosten en de toenemende onzekere vooruitzichten, meldt NU.nl. In de cao’s waar vorige maand afspraken voor zijn gemaakt, gingen die met gemiddeld met 2,6 procent omhoog. AWVN ziet liever dat het aan de onderhandelingstafels gaat over zaken die bijdragen aan een beter functionerende arbeidsmarkt.
3. Snel faillissement dreigt voor Rusland
De harde internationale sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne zorgen ervoor dat het land zijn financiële verplichtingen snel niet meer kan nakomen. Rusland zou woensdag zo’n 120 miljoen dollar (109 miljoen euro) aan rente moeten betalen over twee staatsobligaties die het land in 2013 heeft uitgegeven, meldt RTL Nieuws. Probleem: het ministerie van financiën kan niet meer bij zijn buitenlandse dollarreserves.
Binnen nu en een maand zou het land failliet kunnen gaan. Rusland zou daardoor onder meer de toegang tot internationale kapitaalmarkten verliezen. Geld ophalen zou dan alleen nog in roebels kunnen, bijvoorbeeld bij banken of zelfs huishoudens. Al is het de vraag of die zelf straks nog zoveel te besteden hebben.
4. Uber aast op Just Eat Takeaway
Uber zou wel eens eigenaar kunnen worden van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Fusie- en overnameblog Betaville rept over sluimerende interesse in het bedrijf van Jitse Groen. Die zou op zijn beurt ‘strategische opties’ evalueren en daarvoor zakenbankiers hebben ingehuurd. Beleggersvereniging VEB vermoedt dat Groen een overname niet toejuicht. Hij heeft zich een aantal keer negatief uitgelaten over de Amerikaanse concurrent. Een eventuele plek in de board voor de Enschedeër na een overname lijkt dan ook geen vanzelfsprekendheid.
5. Intel-chipfabriek in Duitse in plaats van Nederlandse stad
Intel gaat twee chipfabrieken bouwen in het Duitse Maagdenburg. De chipmaker investeert 17 miljard euro in het project, meldt RTL. Daar komen waarschijnlijk nog miljarden aan subsidies bij van Duitsland en de EU. Er is Europa veel aan gelegen om de Europese chipproductie fors te vergroten. Nederland was ook ‘onderdeel van het keuzeproces’, maar viel af. ‘We hebben in veel Europese landen gesprekken gevoerd. Ook in Nederland’, vertelt Maurits Tichelman, EMEA Territory Manager bij Intel tegen RTL Nieuws.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Wat hebben de Shell-bestuurder te vrezen van de Britse klimaatzaak?
De Britse organisatie ClientEarth houdt alle 13 bestuursleden van gas- en olieconcern Shell persoonlijk verantwoordelijk voor het ‘ondoorzichtige’ klimaatbeleid. Het is voor het eerst dat de directeuren en commissarissen zelf gedaagd worden. NRC zocht uit wat het bestuur te wachten staat. Hoogleraar ondernemingsrecht Manuel Lokin (Universiteit Utrecht): ‘Het Britse recht leent zich goed voor een zaak als deze. In de Britse Companies Act staat expliciet genoemd dat bestuurders zich in moeten spannen om het ‘bestendige succes ten behoeve van aandeelhouders’ te bevorderen.’
7. Zoom-topic: Recessie en ongekende koopkrachtdaling dreigen
In een nieuwe berekening van de mogelijke gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de Nederlandse economie sluit het Centraal Planbureau een recessie niet meer uit. Als de energie- en grondstofprijzen langere tijd hoog blijven en de wereldhandel door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland wordt geraakt, krimpt de Nederlandse economie dit jaar nog twee kwartalen op rij. Dat betekent een recessie, schrijft NOS. Het CPB schetst een scenario van 8 procent inflatie en een koopkrachtdaling van 5,1 procent. Het scenario kan zwarter: ‘Andere scenario’s zijn ook denkbaar, in het bijzonder een scenario waarin de toevoer van olie en gas uit Rusland wordt beperkt.‘
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates