1. Hoger beroep in klimaatzaak tegen Shell van start
Het hoger beroep in de klimaatzaak tegen Shell gaat vandaag van start in het gerechtshof in Den Haag. De olie- en gasreus tekende beroep aan tegen een uitspraak uit 2021. De rechter oordeelde destijds dat Shell zijn uitstoot tegen 2030 met 45 procent moet terugdringen tegenover 2019.
Milieudefensie en de zes organisaties die zich bij de rechtszaak aansloten hopen ook dit keer hun slag thuis te halen. ‘Shell is een van de grootste vervuilers ter wereld. Was Shell een land, dan was het de op vier na grootste uitstoter ter wereld’, klinkt het. Net als bij de eerste rechtszaak werpt Shell op dat het niet in zijn eentje het klimaatprobleem kan oplossen en dat de wereld nog niet zonder fossiele brandstoffen kan. Als Shell die niet meer levert, zal een ander bedrijf dat wel doen.
2. Microsoft en OpenAI steken 100 miljard in nieuwe supercomputer
Microsoft en OpenAI willen 100 miljard dollar investeren in een supercomputer. Het nieuwe datacenterproject moet de grote aandrijver worden van de kunstmatige intelligentie van OpenAI. Microsoft zou de geldschieter zijn, aldus techsite The Information. De mega-investering is een voorbode van meer miljardengekletter dat nodig is om de computercapaciteit voor AI in de komende jaren te bouwen.
3. Shein wint razendsnel marktaandeel met spotgoedkope kleding
De ultrafastfashion van het Chinese Shein wint razendsnel marktaandeel. Met kleding voor dumpprijzen streek het kledingbedrijf in 2023 een winst op van dik 2 miljard dollar, meldt zakenkrant Financial Times op basis van een financieringsdocument. Een jaar eerder kwam de winst nog uit op 700 miljoen dollar. Klanten kochten in 2023 in totaal voor 45 miljard dollar aan kleding en andere mode-items via Shein.
4. Geen doorstart voor The Body Shop in België
De Belgische tak van de Britse cosmeticaketen The Body Shop, die in februari door een Nederlandse rechtbank failliet werd verklaard, krijgt geen doorstart. Dat blijkt uit een verslag van curator Alice van der Schee. The Body Shop legde wegens financiële problemen eerder al de boeken neer in het Verenigd Koninkrijk, het thuisland van het bedrijf, en ook in Duitsland loopt een faillissementsaanvraag. De Nederlandse winkels van The Body Shop blijven gewoon open.
Lees ook: Hoe duurzame pionier The Body Shop zijn ziel verloor
5. Pastoe overgenomen door Nederlandse designbedrijven
Een doorstart voor de 110-jarige meubelmaker Pastoe: designbedrijven Moooi en RSGA Design nemen het vorige maand failliet verklaarde bedrijf over. Pastoe maakte na de Tweede Wereldoorlog naam met licht en strak design in een tijd dat Nederlandse huiskamers nog gekenmerkt werden door zware meubels en bloemetjesgordijnen.
6. Must read: Bedrijven ontvangen steeds vaker dreigende brief van netbeheerder
De schrik slaat bedrijven om het hart bij het lezen van de waarschuwing: de volgende keer dat er te veel stroom wordt gebruikt dreigt afsluiting. Steeds vaker ontvangen bedrijven een dergelijke waarschuwing van hun netbeheerder, schrijft het FD. Mogelijke oplossing: gezamenlijke energiehubs. Maar laat de bureaucratie die oplossing nou net in de weg zitten. ‘Het maakt het heel ingewikkeld.’
7. Bij de koffieautomaat: TNO: Nederland mist de AI-boot
Nederland pas op, we dreigen achterop te raken met kunstmatige intelligentie. Daarvoor waarschuwt TNO-topman Tjark Tjin-A-Tsoi. Een land als Saudi-Arabië investeerde recent 40 miljard dollar in AI. Ter vergelijking: Nederland investeerde de afgelopen jaren enkele honderden miljoenen euro’s in AI. ‘Het is een race. En het gat met de rest wordt steeds groter.’
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates