1. Minister Hoekstra: nieuwe steun voor KLM blijft mogelijk
Luchtvaartmaatschappij KLM hoeft niet bang te zijn dat de toegekende bonus aan Benjamin Smith, de CEO van moederconcern Air France-KLM, ertoe zal leiden dat het bedrijf geen nieuwe overheidssteun krijgt. Dat blijkt volgens het FD uit antwoorden van minister Wopke Hoekstra van Financiën aan de Tweede Kamer. Het kabinet overweegt een extra kapitaalinjectie voor KLM om het aangetaste vermogen van het bedrijf aan te vullen. De Kamer wil dat Nederland alleen over de brug komt als Smith zijn bonus opgeeft.
2. Nieuwe bestuursstijl van Rutte nog niet radicaal anders
VVD-leider en demissionair premier Rutte erkent dat hij fouten heeft gemaakt, maar hij gaat niet ‘opeens allerlei dingen anders doen’. Dat zei hij in Nieuwsuur, waar hij inzicht gaf in zijn plannen over een nieuwe bestuursstijl. Rutte had gezegd met ‘radicale ideeën’ te komen, maar de meeste blijken niet nieuw, concludeert de NOS. Rutte pleit onder meer voor een dunner regeerakkoord, hij wil dat ambtelijke stukken sneller worden vrijgegeven en in de ministerraad moet meer ruimte komen voor discussie. Daarnaast pleit hij voor ‘een club tussen kabinet en Kamer’ die burgers helpt als ze een probleem hebben met overheidsinstanties en er niet uitkomen.
3. Noodtoestand uitgeroepen in deel VS na cyberaanval
De cyberaanval op de bijna 9.000 kilometer lange Colonial Pipeline in de VS bedreigt de brandstoftoevoer voor 50 miljoen Amerikanen, schrijft zakenkrant de Tijd. De cruciale pijpleiding ligt sinds vorige week donderdag nagenoeg stil. De systemen zijn gehackt, volgens de FBI door een Russische criminele bende met de naam DarkSide. De Amerikaanse overheid heeft in een deel van het land de noodtoestand uitgeroepen. Daardoor kunnen benzine, diesel en kerosine tijdelijk over de weg en het spoor vervoerd worden. Deskundigen waarschuwen voor een oliecrisis als de pijplijn langer dan vijf dagen stilligt.
4. Ook BioNTech casht dankzij coronavaccin
BioNTech, het Duitse farmaciebedrijf, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van twee miljard euro geboekt, een veelvoud van de 28 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt onder andere NU.nl. BioNTech boekte tegelijkertijd een winst van 1,1 miljard. In de eerste drie maanden van 2019 leed het bedrijf nog 53 miljoen verlies. Het Duitse bedrijf ontwikkelde samen met het Amerikaanse Pfizer (dat eerder al een miljardenwinst bekendmaakte) een coronavaccin, waarvan inmiddels 450 miljoen doses zijn geleverd. BioNTech levert niet alleen aan Europa, het gaat in Singapore een fabriek bouwen om ook in Zuidoost-Azië aan de vraag te kunnen voldoen.
5. Picnic verkent Franse markt vanuit Valenciennes
Picnic heeft de eerste stappen gezet op de Franse markt. De online supermarkt is een proef gestart in Valenciennes. De stad, in het noorden van Frankrijk, is goed te vergelijken met Amersfoort, legt mede-oprichter Michiel Muller uit in het FD. Picnic ging zes jaar geleden in Amersfoort van start. Inmiddels bezorgt het bedrijf boodschappen in meer dan 100 Nederlandse en 45 Duitse plaatsen. Voor de Fransen is een online supermarkt nog een onbekend fenomeen. Picnic wil er, bij voldoende animo, binnen een paar maanden definitief van start gaan.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Bankiers verdeeld over de terugkeer naar kantoor
Werknemers van de banken JPMorgan Chase en Goldman Sachs worden volgende maand allemaal weer op kantoor verwacht. JPMorgan-baas Jamie Dimon heeft, zo schrijft de Financial Times, vast alle zoomvergaderingen gecanceld, ‘want hij is er wel klaar mee’. De Amerikaanse aanpak staat haaks op die van de grote Europese banken. Die gaan ervan uit dat veel van hun medewerkers ook na de pandemie gedeeltelijk thuis blijven werken. HSBC, de grootste bank van Europa, heeft de complete executive floor in het Londense hoofdkantoor om die reden al ontruimd.
7. Zoom-topic: Barbie wordt voortaan gerecycled
Ook nog kisten met oude barbies en ander speelgoed op zolder staan? De Amerikaanse fabrikant Mattel wil het plastic speelgoed graag terug, meldt CNN. Het concern heeft aangekondigd oud speelgoed voortaan te willen te herstellen (zodat het opnieuw kan worden verkocht) of het anders te gaan recyclen. Klanten die hun oude Barbie of Ken kwijt willen, kunnen zich aanmelden op de website van Mattel. Vervolgens kunnen ze hun speelgoed gratis versturen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates