Plus: Nieuw bestuurslid voor NS, Klokkenluiders gezocht bij Volkswagen, Topman Lufthansa reist met concurrent.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Hema 'meest onmisbare merk van Nederland'
Hema is door consumenten voor de achtste keer op rij uitgeroepen tot het 'meest onmisbare merk van Nederland'. Dit blijkt uit de ranglijst van honderd merken die elk jaar door kennisinstituut Eurib worden vastgesteld. De top drie wordt gecomplementeerd door Bol.com en Ikea. Het instituut vroeg 1.211 Nederlandse consumenten naar de "onmisbaarheidsscore" van 1.490 merken. De top 10 bestond verder uit Kruidvat, iDeal, Albert Heijn, Lidl, NOS Journaal, Action en Blokker.
Lees op MT.nl: Hema ruimt op: Van Zetten vertrekt, Tjeerd Jegen volgt op
2. Verkoop Stork gaat moeizaam
De verkoop van Stork Technical Services, dienstverlener aan de olie- en gassector, gaat zeer moeizaam, schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag op gezag van ´verschillende bronnen´. Op dit moment zijn er slechts twee potentiële kopers in de race, de buitenlandse private equity firma's Triton en Platinum. Koopjesjager Triton kocht ook onlangs de divisie Nordic uit het failliete boedel van Imtech. Stork is eigendom van Arles Capital Partners en staat sinds deze zomer in de etalage. Stork heeft in het Verenigd Koninkrijk te maken met een tegenvallende markt voor Noordzeeolie. Door de lage olieprijs stellen opdrachtgevers investeringen in olie uit. Ook heeft Stork last van de productiebeperking die de NAM zijn opgelegd in het Groningenveld. Er werken 16.500 mensen bij het bedrijf.
3. Nieuw bestuurslid voor NS
De NS heeft met Susi Zijderveld een nieuw bestuurslid aangesteld. Ze wordt vanaf februari 2016 verantwoordelijkheid voor het risicobeheer en toezicht op de regels voor goed bestuur. Ze vormt samen met Roger van Boxtel (CEO) en Engelhardt Robbe (CFO) de Raad van Bestuur van het vervoersbedrijf. Dit meldt de NS op haar website. Zijderveld is nu nog algemeen directeur bij rijexameninstantie CBR. Ze is benoemd door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Ze werkte eerder ook bij De Nederlandsche Bank.
4. Klokkenluiders gezocht bij Volkswagen
Volkswagen komt met een speciale klokkenluidersregeling voor werknemers die informatie hebben over het dieselschandaal, meldt de NRC. Wie meehelpt, hoeft niet te vrezen voor zijn baan, verzekert topman Herbert Diess. Wel kunnen mensen die weet hadden van de praktijken overgeplaatst worden. Diess laat in een interne nota weten 'snel en helder' boven tafel te krijgen wat de omvang van 'Dieselgate' is. De klokkenluidersregeling loopt tot 30 november.
Ander nieuws: in Brazilië krijgt het concern een boete opgelegd van 50 miljoen real, ruim 12 miljoen euro van de Braziliaanse milieu-autoriteit Ibama. In het BRIC-land rijden er 17.000 diesels rond met sjoemelsoftware. Het gaat om het merk Amorak, een VW-pickup truck die in 2011 is geïntroduceerd.
5. Topman Lufthansa reist met concurrent
Door de staking van zijn eigen cabinepersoneel was topman Carsten Spohr van Lufthansa genoodzaakt een vliegtuig van concurrent Air Berlin te nemen van Berlijn naar München. Spohr bedankte de piloten en nam plaats op rij 20, volgens hem in een "zeer goede zetel". Lufthansa wordt getroffen door de grootste staking uit haar historie. Woensdag en donderdag zijn er respectievelijk 931 en 993 vluchten geschrapt. Al sinds zaterdag 7 november wordt er gestaakt vanwege bezuinigingen. Lufthansa geeft het cabinepersoneel een bonus van 3.000 euro als ze direct stoppen met het staken.
6. Europese beurzen lager, dikke min voor Aegon
Europese beurzen sloten donderdag met forse verliezen door zorgen onder beleggers over de ontwikkeling van de economie. Dit meldt IEX.nl. Op de AEX kreeg Aegon een dikke min van elf procent voor de kiezen. Ook Fagron (-10,71%), Macintosh (-6,72%), ArcelorMittal (-6,24%) en SBM Offshore (-5,47%) behoorden tot de verliezers. Overall sloot de AEX-index 2% lager op 459,85 punten. Ook de graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen de 1,2 en 1,9 procent. Beleggers raakten ongerust door onder meer een uitspraak van Mario Draghi van de Europese Centrale Bank die stelde nog duidelijke risico's te zien voor eurozone. Hij sloot nieuwe steunmaatregelen niet uit.
7. Goudse geeft obligaties uit
De Goudse heeft voor 50 miljoen euro aan obligaties uitgegeven, meldt het FD. Het komt niet vaak voor dat deze verzekeraar, in handen van oprichtersfamilie Bouwmeester, buffergeld bij externe bronnen haalt. Met de obligaties met een achtergestelde lening van 20 miljoen euro bij Van Lanschot afgelost worden. Goudse heeft de hulp ingeroepen van ABN Amro voor een onderhandse plaatsing bij een groep beleggers. De couponrente is 7,25%, de looptijd tien jaar.
Lees dit verhaal op Sprout.nl: Geert Bouwmeester, derde generatie bij verzekeraar De Goudse
8. Winstdaling voor techconcern Nedap
De winst voor belasting en buitengewone posten valt in 2015 voor Nedap tien procent lager uit dan vorig jaar. De brutomarge is voor de onderneming uit Groenlo is afgenomen. Eerder dit jaar werd bekend dat Nedap genoodzaakt is zijn eigen productiecapaciteit te verlagen. Wat tot gevolg heeft dat 67 werknemers hun baan verloren. De afwikkeling hiervan kost de onderneming circa zes miljoen euro. Ook moet er drie miljoen euro afgeboekt worden door het besluit om in de komende twee jaar producten uit te markt te nemen in plaats van de productie ervan uit te besteden.
9. Getal van de dag: 0,3%
De Franse economie is in het derde kwartaal aangetrokken met 0,3 procent groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit meldt het Franse statistiekbureau vrijdag op basis van een eerste raming. In een eerder kwartaal stagneerde de groei van de na Duitsland grootste economie van de eurozone. Consumenten zijn in Frankrijk meer gaan uitgeven in kwartaal drie. De Franse economie was afgelopen kwartaal 1,2 procent groter dan een jaar eerder.
10. Koffieautomaat: The Office over bezuinigen en werven
Moet je als onderneming gaan bezuinigen of juist getalenteerder personeel gaan aantrekken als het tegenzit? David Brent kiest voor het laatste en doet hard zijn best het meest ongemakkelijke sollicitatiegesprek ooit te voeren.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.