1. Grootste vervuilers willen minst verduurzamen
Het aantal bedrijven in Nederland met serieuze klimaatambities dat uiterlijk in 2030 klimaatneutraal wil zijn, stijgt voor het derde jaar op rij, blijkt uit de Nederlandse Innovatie Monitor 2022. Daartegenover staat dat bedrijven die het meest vervuilend zijn, meer tijd nodig hebben om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren. Een aantal heeft zelfs geen ambities daartoe, ‘terwijl deze bedrijven juist belangrijk zijn voor het behalen van de klimaatdoelstellingen’, concludeert onderzoeker prof. dr. Henk Volberda (UvA).
Opvallend in het onderzoek is verder dat het bedrijfsleven het Nederlandse ondernemingsklimaat beoordeelt met een ruime voldoende, terwijl tegelijkertijd bijna een kwart van de Nederlandse bedrijven (23 procent) overweegt om activiteiten te verplaatsen naar het buitenland.
2. Topman Schiphol: ’Binnen jaar weer aan de top’
Luchthaven Schiphol moet binnen een jaar weer terug zijn aan de top. Dat zegt de nieuwe interim-topman Ruud Sondag (foto boven) dinsdag op zijn eerste werkdag in een interne bedrijfsvideo. De luchthaven is al ruim een half jaar het toonbeeld van ellenlange wachtrijen als gevolg van een tekort aan beveiligingspersoneel. Die heeft de internationale reputatie van Schiphol diep aangetast.
Sondag geeft duidelijk aan zich bezig te gaan houden met het oplossen van de operationele problemen in plaats van de politiek-strategische. ‘We gaan het oplossen en samen een product maken waar we beretrots op zijn. Zodat we weer een tien met een griffel krijgen van onze reizigers en luchtvaartmaatschappijen.’
3. De rijken worden opnieuw rijker
De vijfhonderd rijkste Nederlanders zijn het afgelopen jaar opnieuw rijker geworden. Ook is het aantal miljardairs gestegen, van 45 tot 47, zo tekent zakenblad Quote dinsdag op in de jaarlijkse Quote 500. De rijkste Nederlanders zijn dit jaar 4,7 procent meer vermogend dan vorig jaar, tot een recordbedrag van bijna 230 miljard euro. De ondergrens van de Quote 500 is dit jaar gestegen. De positie van ‘armste’ rijke is voor Formule 1-coureur en nieuwkomer in de lijst Max Verstappen, wiens vermogen geschat wordt op 120 miljoen euro.
De top vijf bestaat dit jaar uit dezelfde mensen als vorig jaar. Op één staat grootaandeelhouder van Heineken Charlene de Carvalho-Heineken met een geschat vermogen van 12,8 miljard euro. Zij wordt gevolgd door Ralph Sonnenberg (Hunter Douglas, 6,2 miljard euro), Frits Goldschmeding (Randstad, 5,2 miljard euro), de zussen Gérita en Inge Wessels (VolkerWessels, 4,9 miljard euro) en Remon Vos (vastgoedondernemer, 4,4 miljard euro).
4. Inkoopmanagers somberder over economie
De Nederlandse inkoopmanagers zijn in oktober opnieuw somberder geworden over de Nederlandse economie. Voor de tweede maand op rij dook de bedrijvigheidsindex PMI onder de vijftig, wat wijst op slechtere bedrijfsomstandigheden. De index wordt opgesteld door de Nevi, de Nederlandse vereniging van inkoopmanagers.
De bedrijvigheidsindex daalde in oktober van 49,0 naar 47,9. In september was de index voor het eerst in twee jaar onder de vijftig gekomen. Toen was de afname wel veel sterker: de score ging achteruit van 52,6 naar 49,0. Met een score van 47,9 is de index terug op het niveau van ruim twee jaar geleden, in juli 2020.
5. OM onderzoekt fraude bij megaovername ING
ING is mogelijk opgelicht toen het begin 2018 het Amsterdamse fintechbedrijf Payvision voor 350 miljoen euro overnam van de oprichters. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de verkopers de prijs hebben opgepompt door witwascontroles te negeren en moedwillig foute klanten aan boord te hijsen. Dat blijkt uit onderzoek van het FD.
Afgelopen maand bleek al dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar het opzettelijk overtreden van de witwasregels door Payvision. Naast de ING-dochter zelf zijn ook oprichters Rudolf Booker en Cheng Liem Li als verdachte aangemerkt.
Booker is ‘ontdaan’ over wat hij ‘onheuse aantijgingen en niet met feiten onderbouwde beschuldigingen’ noemt. ING heeft het volgens hem aan zichzelf te wijten dat het na de overname de handen van Payvision aftrok en de volledige overnamesom afboekte.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Op Rian na heeft Gerard Sanderink niemand meer
Gerard Sanderinks terugkeer in de top van Centric brengt zijn IT-bedrijf in gevaar, vindt het Openbaar Ministerie. De Ondernemingskamer dreigt hem donderdag aanstaande te schorsen, maar dat brengt hem niet op andere gedachten. ‘Rian van Rijbroek beheerst zijn leven’, zegt advocaat Paul Tjiam.
De zaak is aangebracht door aanklager Miranda de Meijer. Als advocaat-generaal bij het OM heeft zij ‘om redenen van openbaar belang’ de bijzondere bevoegdheid om conflicten binnen bedrijven voor te leggen aan de Ondernemingskamer. Centric verkeert in zwaar weer. Klanten en medewerkers lopen weg. En het steevast winstgevende bedrijf is in de rode cijfers gedoken. Naar de visie van het OM hangt de neergang van het IT-bedrijf onlosmakelijk samen met de grillen van eigenaar Sanderink.
7. Bij de koffieautomaat: 45 procent minder hypotheken in oktober
Huizenbezitters vroegen afgelopen maand veel minder hypotheken aan dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN).
In oktober zijn in totaal 31.470 hypotheken aangevraagd. Dat waren er 45 procent minder dan in oktober vorig jaar en een derde minder dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Volgens HDN komt dit door de hogere hypotheekrente. In oktober zijn veel tarieven, bijvoorbeeld voor wie zijn rente tien jaar wil vastzetten, ongeveer 0,5 procentpunt hoger geworden.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates