1. Brancheorganisaties halen uit naar kabinet
In de Telegraaf krijgen brancheorganisaties vrij baan om uit te halen naar de overheid: ‘Het kabinet heeft duidelijk alle hoop opgegeven. Ik spreek ondernemers die het echt totaal niet meer zien zitten nu’, stelt Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland. Het testplan van minister Hugo de Jonge en de brief waarin premier Rutte oproept om nog even vol te houden zijn in verkeerde aarde gevallen. Inretail-voorzitter Jan Meerman vraagt zich openlijk af of De Jonge en Rutte ooit met ondernemers praten. ‘Er zijn bloedbaden, en dat lijken ze totaal niet erg te vinden. Het is niet alleen de boodschap, die geen enkele hoop biedt, maar ook de manier waarop ze het brengen.’
2. Lek bij betaalservice Klarna
Accounts van betaalservice Klarna kunnen worden overgenomen en misbruikt. Dat stelt de Consumentenbond op basis van onderzoek naar bestelfraude bij het bedrijf. Met Klarna kunnen consumenten achteraf betalen bij duizenden webshops in Nederland. Bij Klarna hoeft geen wachtwoord te worden ingevoerd, maar slechts enkele persoonsgegevens. De Consumentenbond ontdekte dat het makkelijk is om te bestellen op rekeningen van anderen. De bond adviseert Klarna-gebruikers om hun mail, spamfolder en Klarna-app goed in de gaten te houden. Het Zweedse bedrijf zegt extra maatregelen te zullen treffen.
3. ASML-top krijgt hogere bonus
De top van chipmachinefabrikant ASML krijgt over 2020 een hogere bonus nadat de criteria voor de variabele beloning zijn aangepast. Volgens beleggersvereniging VEB scoorde ASML op drie van de vier variabelen bovengemiddeld. Alleen het criterium ‘rendement op geïnvesteerd kapitaal’, dat het zwaarste gewicht heeft, werd niet gehaald. Daarom heeft de beloningscommissie een ‘opwaartse aanpassing’ doorgevoerd. Het levert topman Wennink 2307 extra aandelen op en die zijn tegen de huidige koers zo’n €1,1 miljoen waard. Alle zes de topbestuurders krijgen er gezamenlijk €4,4 miljoen bij. De VEB is kritisch. Hoewel ASML goed presteert, meent de beleggersclub dat de ‘matige onderbouwing’ niet past ‘in de eisen van deze tijd’.
4. Google zet onderzoeker op straat na diversiteitsrel
Google heeft Margaret Mitchell, hoofd van het ethische onderzoeksteam voor kunstmatige intelligentie, ontslagen. Mitchell had stevige kritiek op haar eigen broodheer. Ze laakte het gebrek aan diversiteit en de censuur bij het techbedrijf. Volgens Google heeft de vrouw de gedragscodes van het bedrijf overtreden en heeft ze vertrouwelijke bestanden gedeeld met de buitenwereld.
5. McDonald’s: helft topfuncties in 2030 naar vrouwen
Vrouwen, ze bestaan al eeuwen. Toch wil het niet overal vlotten met vrouwen aan de top van het bedrijfsleven. McDonald’s wil daar binnen een paar jaar verandering in brengen. In 2030 moet de top van de hamburgergigant net zoveel vrouwen als mannen bevatten. De bonus van de toplaag wordt mede afhankelijk van het behalen van dit doel. Afgelopen jaar werd 29 procent van de topfuncties vervuld door een lid van een minderheid en 37 procent door vrouwen. Van de restaurants die niet van franchisers waren was 56 procent van de medewerkers en 68 procent van de managers vrouw.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Zo probeert Rembrandt Sutorius Artis door de crisis te slepen
De dagelijkse kosten bij Artis bedragen 60.000 euro. Daar tegenover staan momenteel nul inkomsten uit kaartverkoop. Directeur Rembrandt Sutorius vertelt in Het Parool over de overlevingsstrijd van de dierentuin en hoe hij leiding geeft aan de organisatie. Artis poogt de kosten zo laag mogelijk te houden en moest 35 mensen ontslaan. ‘Daar heb ik wakker van gelegen. […] Het voelde ook afstandelijk, doordat we geen goed afscheid konden organiseren vanwege de coronamaatregelen.’ Er dreigt de komende jaren een tekort van 20 miljoen euro, maar Sutorius blijft optimistisch. ‘Je ziet dat de aankondiging van het vertrek van de leeuwen veel heeft losgemaakt, en dat er pas bij zo’n bericht urgentie lijkt te ontstaan.’
7. Zoom-topic: Vrouwelijke CEO’s gebruiken positievere woorden
Business Financing onderzocht speeches van Amerikaanse leiders en CEO’s. Zo werd gekeken naar het aantal unieke woorden per 10.000 woorden. De creatiefste met taal? Media-ondernemer Rupert Murdoch (2.256 unieke woorden per 10.000). Op plek twee staat Apple-baas Tim Cook. De derde plaats is – best verrassend – voor Donald Trump. Opvallend: de lijst met positiefst woordgebruik wordt aangevoerd door vier vrouwen, terwijl het rijtje met negatieve taalgebruikers uit louter mannen bestaat.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates