1. Google manipuleerde advertentieprijzen
Een bekentenis van een advertentietopman van Google vorige maand heeft voor veel onrust gezorgd onder marketeers, ook in Nederland. Jerry Dischler moest in september getuigen in de zaak tegen de internetgigant wegens vermeend machtsmisbruik. Hij gaf in het verhoor toe dat Google regelmatig stiekem de veilingprijzen voor advertenties verhoogde.
NRC belde met Nederlandse marketingbureaus over de onthulling. Die zeggen stuk voor stuk dat het vertrouwen in het veilingmechanisme is geschonden. ‘De hele keten rondom digitale marketing is op veel vlakken ondoorzichtig; het landschap is steeds technischer en complexer geworden’, zegt Youri Harmsen van digitalemarketingbureau Springbok. ‘Google wil winstmaximalisatie en kan aan knoppen draaien. Het was netjes geweest als ze dat aan adverteerders hadden laten weten.’
2. Kopstuk vertrekt bij advocatenorde NOvA na machtsstrijd
Algemeen secretaris Raffi van den Berg verlaat na twaalf jaar de Nederlandse orde van advocaten (NOvA). Haar opvolger is nog niet bekend.
Van den Berg zat sinds eind 2022 ziek thuis na een machtsstrijd over de komst van een nieuwe nationale toezichthouder op de advocatuur. Ze wilde die binnen de NOvA plaatsen, maar dat leverde haar veel kritiek op. Critici vreesden dat de onafhankelijkheid van de nieuwe waakhond in het geding zou komen. Minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind plaatste de toezichthouder uiteindelijk grotendeels buiten de NOvA.
3. Ruim 8 op de 10 bedrijven werkt duurzamer dan vorig jaar
82 procent van de Nederlandse bedrijven heeft dit jaar maatregelen genomen duurzamer te worden. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS, dat bedrijven in de industrie, auto- en detailhandel en de dienstverlening een vragenlijst voorlegde. Populaire maatregelen zijn het verlagen van het energieverbruik, het terugdringen van afval en het verminderen van schadelijke uitstoot.
Van de ondervraagde bedrijven heeft bijna 18 procent het afgelopen jaar niets gedaan aan verdere verduurzaming. De reden is meestal geldgebrek, met name bij kleinere ondernemingen.
4. Canon gaat de strijd aan met ASML met nieuwe chipmachine
Het Japanse Canon is vorige week gestart met de verkoop van een nieuwe chipmachine. Die moet kunnen concurreren met de EUV-machines van ASML, dat momenteel praktisch de gehele markt voor de productie van geavanceerde chips in handen heeft.
Waar ASML ultraviolet licht gebruikt om lijntjes om te chips te schrijven, kiest Canon voor een mechanische methode. De nano-imprintmachines drukken de patronen op direct op de wafer, als een soort stempel. Canon zegt dat het op deze manier 5 nanometer-chips kan produceren, en mogelijk zelfs 2 nanometer in de toekomst. Dan zou ASML er een stevige concurrent bij hebben.
Lees ook: Waarom ze bij ASML innoveren met mensen met autisme en ADHD
5. Internationale trein legt het voorlopig af tegen het vliegtuig
Minder vliegen en vaker met de trein? Dat is nog vooral wensdenken. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid onderzocht dertien bestemmingen binnen 800 kilometer van Schiphol. Slechts 6 procent van die vliegreizen zal in 2030 vervangen zijn door treinreizen, in totaal ongeveer 5.600 vluchten. In 2040 zal dat ruwweg zijn verdubbeld.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: AI kan de perfecte sollicitatiefoto maken
Een gladde huid, perfecte belichting en een stralende lach. Jongvolwassenen zetten AI in om de perfecte foto voor bij hun cv te maken, schrijft de BBC. Het resultaat verdeelt de meningen. Sommigen vinden het realistisch, anderen zien meteen dat het nep is. Maar voor mensen zonder diepe zakken kan het een prima alternatief zijn voor een professionele fotograaf.
7. Bij de koffieautomaat: Goldman Sachs-baas stopt als dj
Dj D-Sol bergt zijn draaitafel op. Goldman Sachs-topman David Solomon probeerde met zijn dj-activiteiten het imago van de bank wat te verzachten. Hij was in 2019 onder meer te zien op Tomorrowland in België. Maar nu stopt Solomon toch met plaatjes draaien. Naar eigen zeggen niet omdat hij daardoor werd afgeleid van het leiden van de bank. Toch heeft dat waarschijnlijk wel een rol gespeeld. Door de slechte resultaten van Goldman Sachs de afgelopen tijd kwam er steeds meer kritiek op zijn muzikale hobby.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates