Plus: ING en Rabobank helpen bij beursgang ABN Amro, Imtech verkoop weer onderdelen en Angry Birds-maker schrapt banen.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Fusie- en overnamemarkt valt stil door turbulente beurzen
De turbulentie op de beurzen leidt ertoe dat er na de vakantieperiode geen of nauwelijks nieuwe deals aan het fusie- en overnamefront op gang komen. Er wordt wel gewerkt aan bestaande deals, zegt een zakenbankier tegen het FD, maar er komen wegens de grote volatiliteit geen nieuwe overnameplannen of beursgangen naar buiten. En dat terwijl het eerste halfjaar zeer succesvol was. De markt was op weg naar een recordjaar in fusies en overnames.
2. ING en Rabobank helpen bij beursgang ABN Amro
ING en Rabobank behoren tot de groep van zes banken die de beursgang van ABN Amro gaan begeleiden. De andere vier zogeheten bookrunners naast ING en Rabobank zijn het Britse Barclays en de Amerikaanse banken Citigroup, JP Morgan en Merrill Lynch zo meldt NLFI, de entiteit die namens de Nederklandse Staat eigenaar is van de bank. De drie leiders van het bankensyndicaat zijn Morgan Stanley, Deutsche Bank en ABN Amro zelf. ABN Amro gaat naar verwachting later dit jaar naar de beurs. Na eerdere bezwaren heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zijn goedkeuring gegeven.
3. Imtech verkoopt weer onderdelen
Imtech blijft onderdelen verkopen. De curatoren hebben de werkmaatschappijen Industry International en Ventilex overgedaan aan Techim en daarmee zijn 248 banen gered. De activiteiten van Imtech Building Services worden in delen verkocht: Unica neemt enkele contracten over met een waarde van 150 miljoen euro. Wanneer opdrachtgevers met Unica in zee willen gaan, kunnen tot tweehonderd Imtech-medewerkers aan de slag blijven.
4. Ziggo-cfo Groenewegen stapt op
Bert Groenewegen stapt op als cfo van Ziggo. Zijn opvolger wordt Ritchy Drost, die nu cfo van European Broadband Operations bij moederbedrijf Liberty Global is. Drost was eerder werkzaam als cfo van UPC Nederland, een van de twee fusiepartners waar het huidige Ziggo uit is ontstaan. Groenewegen had eerder al aangegeven te willen vertrekken als de fusie voltooid zou zijn. Het vertrek en de opvolging geldt vanaf medio september. Onduidelijk is wat Groenewegen hierna gaat doen.
5. Brunel gaat weg uit Nigeria wegens corruptie
Detacheerder Brunel trekt zich terug uit Nigeria wegens de ernstige corruptie in dat land, zegt ceo Jan-Arie van Barneveld tegen het FD. Volgens Van Barneveld is het in Nigeria onmogelijk geworden om conform de regels te werken. Alleen door regels te overtreden en onder soms zelfs fysieke bedreiging kan er gewerkt worden en moet Brunel, vooral actief in de oliesector, maar afwachten of het zijn geld krijgt: 'Door veiligheidsrisico’s en bureaucratie is het vrijwel onmogelijk geworden onze kwaliteit van dienstverlening en veiligheid van medewerkers in Nigeria in de toekomst te waarborgen'. Experts hopen dat Brunels besluit om weg te gaan uit corrupte regio's een trend wordt: ook bijvoorbeeld Shell trekt zich terug uit Nigeria.
6. Winst verzekeraar ASR verdubbelt
Verzekeraar ASR heeft in het eerste halfjaar een stijging van de winst en de solvabiliteit geboekt. De onderliggende winst steeg met 27 procent naar 280 miljoen euro en de nettowinst, inclusief eenmalige posten, verdubbelde naar 397 miljoen euro. ASR is sinds 2008 in handen van de Nederlandse Staat is en wil een 'eigen toekomst vormgeven', aldus ceo Jos Baeten, ofwel, hij wil onder de vleugels van de Staat uit. Onlangs kwam collega Reaal in handen van het Chinese Anbang na toestemming van minister Dijsselbloem van Financiën. Baeten ziet nu zijn kans schoon.
7. Ferrari wil (alweer) naar India
Zo'n grote opkomende economie, daar moet je bij zijn, denken ze in Maranello, dus vier jaar nadat een eerdere poging strandde, probeert Ferrari weer voet aan de grond te krijgen in India. Ferrari wil nog dit jaar dealervestigingen openen in Bombay (in oktober) en New Delhi. Daar zal in eerste instantie de Ferrari California te koop zijn. Sterker nog, bij de persconferentie over de Indiase plannen stelde een woordvoerder dat er al twee verkocht zijn. Ferrari haalde eerder zijn vertegenwoordiging weg bij de verkooppunten die het in India had omdat de Italianen ontevreden waren over het serviceniveau.
8. Arrestaties in verband met explosie Tianjin
Twaalf medewerkers van het bedrijf dat eigenaar is van de eerder deze maand ontplofte opslagloods in de Chinese stad Tianjin zijn opgepakt, meldt NRC. Daarnaast zijn elf ambtenaren, werkzaam voor onder meer de transportautoriteit, het havenbedrijf en veiligheidsinstanties, door de aanklagers in staat van beschuldiging gesteld. Zij worden verdacht van plichtsverzuim en machtsmisbruik. Bij de ontploffing kwamen 139 mensen om te leven en werd het havengebied van Tianjin verwoest.
9. Getal van de dag: 260
De Finse mobiele-spelletjesontwikkelaar Rovio knikkert er 260 mensen uit. En het is niet de eerste ontslagronde van het bedrijf achter de hit Angry Birds; eind 2014 schrapte Rovio al 110 banen. Angry Birds, dat stamt uit 2009 en al ruim 2 miljard keer is gedownload, is allang niet meer voldoende voor de resultaten. De omzet daalt en Rovio wil terug naar zijn kern, mobiele spelletjes, om weer uit het dal te klimmen.
10. Koffieautomaat: Amerikaans leger ruilt Humvee in voor Oshkosh
De kogel is door de kerk, en gelukkig niet door de bepantsering: het Amerikaanse leger heeft een opvolger voor de aloude Humvee (links op de foto) gekozen. Het is het pantservoertuig (aka Joint Light Tactical Vehicle, ofwel JLTV) van de Amerikaanse firma Oshkosh (rechts) geworden. Die krijgt de voorkeur boven een voertuig van fabrikant Lockheed Martin. Oshkosh, bekend van zwaar materieel zoals bouwkranen en blusvoertuigen, gaat 17.000 van deze geweldenaars bouwen en het leger betaalt daarvoor 6,7 miljard dollar.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.