1. Flinke coronabonus Ahold Delhaize top
De omzetten van supermarkten verpulverden dankzij de coronapandemie alle records en dat telt aardig op voor het het bestuur van Ahold Delhaize. Zo kreeg topman Frans Muller over het jaar 2020 zes miljoen euro bijgeschreven. Een jaar eerder was dat nog een lousy 1,6 miljoen euro. De hogere beloning komt vooral uit flink hogere bonussen. Muller en zijn collega’s krijgen de maximale kortetermijnbonus van 150 procent van hun vaste salaris. Die is gebaseerd op vier doelen, waaronder omzetgroei, operationele marge en de prestaties van de webwinkels.
2. TU/e past diversiteitsplan aan na discriminatieklachten
Het roer ging radicaal om. Om meer vrouwen op wetenschappelijke posities te krijgen, besloot de Technische Universiteit Eindhoven in 2019 om 150 vacatures voor minimaal zes maanden alleen open te zetten voor vrouwen. Iets te radicaal, oordeelde het College voor de Rechten van de Mens eerder al: nu kregen mannen geen kans. ‘We hebben wat concessies moeten doen, maar zijn vooral blij dat we door kunnen’, zegt hoogleraar Evangelia Demerouti, medebedenker van het plan. De universiteit kijkt vanaf nu per faculteit of het streefgetal van minimaal 30 procent vrouwelijke wetenschappers is gehaald. Zo niet, wordt 30 tot 50 procent van de vacatures alleen opengesteld voor vrouwen.
3. Uitzender Olympia ongevoelig voor corona
Hoewel de uitzendbranche er in coronajaar 2020 flink van langs kreeg met een krimp van 15 procent, wist Olympia zich aan de malaise te ontworstelen. De uitzender noteerde een omzetplus van 11 procent. Oorzaak: strategische keuzes die al jaren terug zijn gemaakt, zegt operationeel directeur Jan-Willem Dijkstra in het FD. ‘We zitten niet voor niets in vitale sectoren met cruciale beroepen. Daar hebben we ons vijf jaar geleden al volledig op toegelegd.’ Olympia focust zich onder meer op logistiek, transport en overheden.
4. Google belooft écht te stoppen met volgen
Google belooft dat het straks surfers echt niet meer individueel zal volgen. De techgigant kondigde vorig jaar aan dat het in 2022 wil stoppen met zogenoemde tracking cookies. Die bestandjes stellen bedrijven in staat om je online gedrag in kaart te brengen. En nee, daar komen geen nieuwe alternatieve methoden voor in de plaats, belooft het bedrijf: We krijgen regelmatig de vraag of Google net als andere advertentiebedrijven van plan is om gebruikers op een alternatieve manier te volgen. Dat gaan we niet doen. Noch verwerken we alternatieve manieren om individuele gebruikers te identificeren in onze producten.’
5. Nederland moet begroting in 2023 weer op orde hebben
De Europese Commissie liet vorig jaar de begrotingsregels los en dat was welkom en meer dan logisch. De lidstaten zijn flink aan het uitgegeven om de schade zoveel mogelijk te beperken en de staatsschulden lopen daardoor wel op. Het dagelijkse EU-bestuur laat de teugels nog even vieren: pas in 2023 gelden de ‘normale’ begrotingsregels weer. Onder één voorwaarde: de economische activiteit in de EU moet dan wel weer gemiddeld op hetzelfde niveau zitten als voor de coronacrisis, met als graadmeter eind 2019.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Cybercriminelen de nieuwe maffia
Nederland moet de komende kabinetsperiode een klein miljard extra investeren in de Nederlandse cyberweerbaarheid. Dat is het dringende advies van de Cyber Security Raad (CSR). Dat geld is hard nodig voor versterking van de vitale infrastructuur, extra menskracht bij handhaving en opsporing, onderwijs en onderzoek. ‘Voor veel organisaties is het nieuwe problematiek’, zegt CSR-lid en president van Philips Nederland Hans de Jong in het FD. ‘Het siert de Maersk-ceo dat hij zei: leer van de fouten die ik heb gemaakt. Want we hebben hier te maken met de nieuwe maffia.’
7. Zoom-topic: Gratis naar de maan
De Japanse miljardair Yusaku Maezawa zoekt medereizigers voor een maanmissie en hij betaalt ook nog eens de reiskosten voor je. Hij wil zijn reisgezelschap meenemen op de eerste bemenste vlucht van SpaceX rond de maan. Interesse? Dan moet je wel aan deze twee criteria voldoen: je moet de ruimtevlucht gebruiken om je eigen werkterrein en de hele maatschappij vooruit te helpen, en je moet de andere bemanningsleden met dezelfde beweegredenen steunen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates