Plus: akkoord EOB en vakbond en Twitter verbrandde al 2 miljard.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Fiat-ceo maakt avances naar Apple
Sergio Marchionne, Fiat-ceo en zelfbenoemd Apple-freak, heeft het Amerikaanse bedrijf voorgesteld de auto's te willen bouwen die Apple ontwerpt. Op de autobeurs in Genève zei de Fiat-opman dat Apple 'een soort ziekte' heeft als ze serieus denken op eigen houtje die auto's te kunnen bouwen.
Andere automakers, zoals Mercedes, hebben eerder al aangegeven niet Apples 'Foxconn voor auto's' te willen worden, maar Marchionne heeft daar dus blijkbaar geen enkel probleem mee, en hij denkt dat een partnership met de Amerikanen beide bedrijven vooruit kan helpen. Volgens geruchten heeft Apple meer dan 1.000 medewerkers die aan een elektrische auto werken, die echter niet voor 2020 verwacht wordt. Als hij al ooit komt…
2. Wind mee voor Eneco
Eneco heeft in 2015 de opbrengsten zien dalen van zo’n 4,59 miljard euro naar 4,28 miljard euro. Toch steeg het nettoresultaat, onder meer dankzij de nieuwe windparken die in gebruik werden genomen en door de harde wind in de laatste 2 maanden van het jaar. Onder de streep hield het energieconcern 208 miljoen euro over, 2 miljoen meer dan een jaar eerder. Het bedrijf wil de komende jaren bij nog eens 2 windparken in Groot-Brittannië de productie starten.
3. Twitter verbrandde al meer dan 2 miljard
Het sociale netwerkbedrijf Twitter heeft in de 10 jaar van zijn bestaan al meer dan 2 miljard dollar 'verbrand', blijkt uit een rapport dat door de onderneming zelf werd gepubliceerd. Er wordt aan toegevoegd dat Twitter ook in de nabije toekomst wellicht geen winst zal maken. Die problemen weerspiegelen zich ook in de beurskoers: in maart 2014 had het Twitter-aandeel nog een waarde van ruim 55 dollar, maar dat is inmiddels gedaald tot minder dan 20 dollar.
Eind vorig jaar was het opgetelde verlies van Twitter opgelopen tot een bedrag van 2,09 miljard dollar. Het bedrijf wijst er wel op dat de inkomsten toenemen van 28,3 miljoen dollar in het begin van dit decennium tot 2,22 miljard dollar vorig jaar, maar desondanks blijft de onderneming verliezen opstapelen. Vorig jaar alleen werd een verlies van meer dan 520 miljoen dollar geboekt, vooral te wijten aan bonussen die contractueel aan de werknemers dienden te worden betaald.
4. 'Baanbrekend' akkoord voor EOB en bonden
Het omstreden Europees Octrooibureau (EOB) heeft de rol van vakbonden als sociale partners formeel erkend. Woensdag werd een Memorandum van Overeenstemming ondertekend met de FFPE-EPO, een Europese ambtenarenvakbond. FFPE is de eerste vakbond die dit MvO ondertekent. Het memorandum staat open voor alle bij de EOB vertegenwoordigde vakbonden. De ondertekening betekent volgens EOB-voorzitter Battistelli een 'doorbraak' en 'een mijlpaal in een vernieuwde sociale dialoog'.
Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) maakte eind januari bekend een onafhankelijk onderzoek te starten naar de werkomstandigheden bij het EOB. Personeel is al langere tijd ontevreden over de bedrijfsvoering. Ook waren er protesten van werknemers tegen de slechte werksfeer en tegen het ontslag van collega's die kritiek hadden op de Fransman Battistelli.
5. Delta en Transavia gaan samen vliegen
Passagiers die met Delta Air Lines naar Schiphol vliegen, krijgen voortaan ook overstapmogelijkheden op vluchten naar een tiental bestemmingen van prijsvechter Transavia. Die vluchten gaan vooral naar vakantiebestemmingen in het gebied rond de Middellandse Zee, maakte de Amerikaanse samenwerkingspartner van Air France-KLM, het moederbedrijf van Transavia, woensdag bekend.
Transavia maakte afgelopen najaar bekend dat het vanaf dit jaar ook in Nederland de capaciteit stevig gaat uitbreiden. De vloot groeit de komende jaren van 30 naar 40 vliegtuigen. De samenwerking met Delta kan helpen de extra beschikbare stoelen te vullen. Transavia Nederland mikt op minstens 10 miljoen passagiers in 2020. In 2014 waren dat er nog 6,5 miljoen.
6. Apple-leverancier in Breda sluit: 500 man op straat
De fabriek van Apple-leverancier Pegatron in Breda gaat 2 jaar na opening alweer dicht. Door de sluiting komen 500 werknemers, bijna allemaal uitzendkrachten, op straat te staan. Het bedrijf, berucht om de slechte arbeidsomstandigheden, houdt zich vooral bezig met de reparatie van iPhones. Het van oorsprong Taiwanese Pegatron verplaatst nu alle productie naar Tsjechië. Voor 200 van de medewerkers houdt het eind maart al op, de rest werkt door tot alle lopende opdrachten zijn afgerond. Dat is in mei.
7. Akkoord over doorstart La Ligna
Er is een overeenkomst bereikt over een doorstart voor La Ligna. Daardoor blijven 42 van de 52 winkels open en is er een baangarantie voor 135 van de 210 medewerkers, onder de arbeidsvoorwaarden die ze al hadden. Het vrouwenmodehuis werd in februari failliet verklaard, maar de curator maakte woensdagavond bekend dat er een doorstart komt. Een groep investeerders, waaronder een deel van het management van La Ligna, kwam met het beste bod. Met de doorstart zijn er ook nieuwe afspraken gemaakt met de verhuurders van de winkelpanden, aldus de curator.
8. Manager van de dag: Eric Schmidt
Terwijl de spanningen tussen Apple en de FBI nog steeds oplopen, gaat voormalig Google-ceo Eric Schmidt doodleuk het Amerikaanse ministerie van Defensie adviseren. De huidig Alphabet-bestuurder gaat daar een innovatiepanel leiden, dat geen militaire operaties of strategie zal bespreken, meldt het Pentagon woensdag.
Wel moet het nieuwe panel het Pentagon bijspijkeren op het gebied van onder meer complexe data-analyse, apps en het snel ontwikkelen van prototypes. Die werkwijze is in Silicon Valley leidend, en door 'innovators uit de private sector' aan te trekken, wil het Pentagon die cultuur ook bij Defensie invoeren. De nieuwe adviesraad zal uiteindelijk 12-koppig zijn. Schmidt mag de overige leden zelf aanwijzen.
9. Getal van de dag: 7,4 miljoen
Het aantal keer dat Nederlandse vrachtwagens vorig jaar richting het buitenland zijn vertrokken, aldus het CBS. Meer dan 80 procent van het internationale vervoer vanuit Nederland ging naar de buurlanden Duitsland en België, en bij 30 procent van de internationale ritten werden landbouwproducten, levende dieren en levensmiddelen vervoerd. Chauffeurs die naar het buitenland vertrokken, reden in ruim 60 procent van de gevallen niet verder dan 300 kilometer.
10. Koffieautomaat: Donald Drumpf, 'Amerika's moedervlek'
Hoe meer kritiek hij krijgt, hoe beter Republikeins presidentskandidaat Donald Trump lijkt te scoren. Maar zijn verschijning is ook voer voor cabaretiers en andere grappenmakers. In het HBO-programma Last Week Tonight duikt John Oliver in de geschiedenisboeken en vindt daar uit dat de Trump-familie eigenlijk 'Drumpf' heet.
Het leidde niet alleen tot de meest bekeken YouTube-video van de week, maar ook tot een veelgebruikte hashtag, een website die speciale 'Make Donald Drumpf again'-hoedjes verkoopt, en zelfs een hilarische plug-in voor webbrowser Chrome, die elke keer als de naam Trump voorbijkomt deze automatisch in 'Drumpf' verandert. Politiek van hoog niveau? Ach, er valt in Amerika in elk geval wat te lachen in de voorverkiezingen….
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.