Plus: 'Hogeropgeleiden verdringen lageropgeleiden van markt', Gesubsidieerde elektrische auto's massaal de grens over
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. FedEx aast op overname TNT
De Amerikaanse pakketbezorger FedEx wil zijn Nederlandse concurrent TNT overnemen. Dat bevestigen beide bedrijven in een persverklaring. De deal wordt gesteund door de raad van bestuur en de raad van commissarissen van TNT. Ook grootaandeelhouder PostNL, dat bijna 15 procent van de aandelen in handen heeft, is voorstander van het plan. De twee partijen laten specifiek weten dat er 'een grote kans' is dat de transactie slaagt. Een mogelijke overname van TNT komt meer dan twee jaar nadat concurrent UPS zijn poging het Nederlandse bedrijf in te lijven introk, toen de Europese Commissie een deal blokkeerde. Als FedEx TNT in handen krijgt, versterkt het onder meer zijn lucht- en grondnetwerk in Europa. Het Europese regionale hoofdkantoor komt in Amsterdam/Hoofddorp.
2. Anne de Jong nieuwe cio NSI
Vastgoedinvesteerder NSI heeft Anne de Jong benoemd tot beleggingsdirecteur, ofwel chief investment officer. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. De Jong treedt per 1 mei in dienst bij NSI. Hij neemt de taken over van de vertrokken operationeel directeur. Volgens NSI wordt de titel van chief investment officer, of cio, voortaan gehanteerd omdat deze beter aansluit bij het takenpakket dat bestaat uit het verder uitwerken van de strategie en het dagelijks leiding geven aan het managen van de portefeuille van NSI. Het bestuur van NSI zal na de benoeming bestaan uit bestuursvoorzitter Johan Buijs, financieel directeur Daniël van Dongen en De Jong.
3. 'Hogeropgeleiden verdringen lageropgeleiden van markt'
Een toename van hogeropgeleiden zorgt dat lageropgeleiden minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt in de Randstad. Dat schrijft De Volkskrant op basis van onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en de Atlas voor Gemeenten. Elke hogeropgeleide zou tien banen creëren, vooral in de vrijetijdssector. Deze banen zijn bij uitstek geschikt voor lageropgeleiden, maar worden in de praktijk vaak door hogeropgeleiden ingevuld doordat ze er als studenten beginnen en er blijven werken na hun studie. Het onderzoek werd uitgevoerd omdat te kijken waarom er in steden met veel hogeropgeleiden extra werkgelegenheid ontstaat in de vrijetijdssector, maar dat de werkloosheid onder lageropgeleiden hoog blijft.
4. Gesubsidieerde elektrische auto's massaal de grens over
Nederlandse elektrische auto's waar subsidie op gegeven wordt, verdwijnen in groten getale als exportproduct naar het buitenland. Hierdoor ziet de Nederlandse staat weinig terug van de verstrekte subsidie. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van recente exportcijfers van het VWE. Vooral Noorwegen ziet de auto's graag komen, de Noorse elektrische rijder krijgt onder meer vrijstelling van tol en mag over de busbaan files voorbij rijden. Ook Duitsland en Rusland zijn grote afnemers. Nederland wil over 5 jaar 200.000 elektrische auto's op de weg hebben, in 2025 moeten dat er een miljoen zijn. Volgens de krant wordt dat een lastige opgave als zoveel voertuigen het land kort na aanschaf verlaten. De ANWB pleit in de zakenkrant voor de terugvordering van subsidie, als de auto binnen enkele jaren na aanschaf wordt geëxporteerd.
5. UniQure gaat grote samenwerking in VS aan
Het Nederlandse biotechnologiebedrijf UniQure gaat samenwerken met de Amerikaanse farmaceut Bristol-Myers Squibb. Dat maakte UniQure, dat sinds februari vorig jaar een notering heeft aan de Amerikaanse beurs Nasdaq, gisteren bekend. Door de samenwerking krijgt Bristol-Myers exclusief toegang tot het technologieplatform met betrekking tot gentherapie van UniQure, onder meer op het gebied van hartfalen en andere hart- en vaatziekten. De koers steeg met maar liefst 47 procent toen de samenwerking wereldkundig werd gemaakt. UniQure moest van ver komen, in 2012 werd het toenmalige aandeel Amsterdam Molecular Therapeutics van de Amsterdamse beurs gehaald nadat het dure medicijn Glybera flopte.
6. 'Bonuswet zo lek als een mandje'
De bonuswetgeving die ervoor moet zorgen dat topbestuurders geen megabedragen opstrijken bij de verkoop van hun onderneming is zo lek als een mandje. Dat concludeert Eumedion, de belangenbehartiger van grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars in de Volkskrant. De wetgeving zou nog steeds relatief gemakkelijk omzeild kunnen worden door bestuurders in contanten uit te betalen bij een overname. Dit is volgens de wet nog steeds toegestaan en Nederlandse bedrijven als BE Semiconductor, Pharming en OCI (Egyptisch, in Amsterdam genoteerd) lieten hun topbestuurders op deze manier alsnog meeprofiteren van de overname. Volgens de krant gaan Vastned Retail, TMG en dienstverlener Batenburg hun regels per volgend jaar veranderen, waardoor zij hun bestuurders ook op lange termijn kunnen belonen met bonussen.
7. Delta-topman wil 'Schiphol' in Shanghai
Bestuursvoorzitter Richard Anderson van Delta Air Lines wil op termijn een 'hub' in Shanghai naar voorbeeld van Schiphol, het Europese knooppunt van de luchtvaartmaatschappij. Dat zei Anderson maandag. Delta, een belangrijke partner van Air France-KLM en eveneens lid van de alliantie Sky Team, werkt steeds intensiever samen met China Eastern Airlines. De Amerikaanse maatschappij gebruikt Schiphol momenteel als verzamelpunt voor Europese passagiers op zijn vluchten naar onder meer Atlanta, Detroit, Minneapolis en New York.
8. Cyprus heft laatste kapitaalbelemmeringen op
Zonder veel reuring heeft De Centrale Bank op Cyprus maandag de laatste kapitaalbelemmeringen opgeheven die het land de afgelopen twee jaar had ingesteld. Bankiers meldden aan persbureau Reuters dat er geen ongewone activiteit was nu elke bank in Cyprus weer zonder speciale toestemming grote sommen geld mag overschrijven. Reizigers mogen op hun reis ook meer dan 10 duizend euro meenemen. De kapitaalbelemmeringen werden 2 jaar geleden ingesteld omdat er gegronde angst heerste over een kapitaalvlucht. Cyprus balanceerde toen op het randje van de financiële afgrond en spaarders zochten hun heil in stabielere landen
9. Getal van de dag: 600.000 kaarten
Met 600.000 kaarten hebben de Nederlandse bioscopen de beste Paasdagen uit de geschiedenis gehad. Dat blijkt volgens NU.nl uit cijfers van de Nederlandse bioscopen. De film Fast and Furious 7 had met 300.000 bezoekers de op een-na-beste start in Nederland, alleen de James Bond-film Skyfall deed het in de eerste paar dagen beter. Bioscoopketen Pathé had met 217.000 kaarten het grootste aantal bezoekers en slechtte daarbij gelijk het paasrecord uit 2012. In dat jaar gingen 168.000 bezoekers tijdens Pasen naar de film bij Pathé.
10. Koffieautomaat: Krachtig leiderschap tijdens het voorlezen
Het is al niet makkelijk om een grote groep kinderen bij de les te houden tijdens het voorlezen, maar wat de Amerikaanse president Obama met Pasen overkwam moet toch wel de nachtmerrie zijn van elke gepassioneerde voorleesmoeder. Tijdens het voorlezen aan een groep kinderen, een traditie op de jaarlijkse Egg Roll in de tuin van het Witte Huis, joeg een stel bijen de kinderen de stuipen op het lijf. Al snel verspreidt de paniek zich onder de jonge toeschouwers, maar Obama toont zich een krachtig leider en weet met een knap staaltje improviseren zijn toehoorders stil te krijgen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.