Plus: Belasting op vermogen blijft gehandhaafd; Line gaat naar de beurs en Lunchen met Buffett
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. FC Twente dicht bij faillissement
FC Twente heeft vrijdag het kort geding verloren dat de club had aangespannen tegen de KNVB om opgelegde degradatie ongedaan te maken. Nu blijkt dat wanneer de beroepscommissie van de KNVB de degradatie van FC Twente naar de Jupiler League in stand houdt de club uit Enschede faillissement moet aanvragen. De uitbetaling van de salarissen van het personeel van de club is al tot nader order bevroren. De enige hoop lijkt de beroepscommissie van de KNVB te zijn. Die komt komende week bijeen en zou alsnog kunnen besluiten om FC Twente voor de Eredivisie te behouden. Die kans lijkt echter gering.
2. McGregor Fashion in acute betalingsproblemen
Ook McGregor Fashion, bekend van McGregor, Gaastra en Adam Menswear, lijkt tegen een faillissement aan te kijken. Zij heeft uitstel van betaling aangevraagd en verkregen. Wanneer het bedrijf failliet gaat is dat een flinke strop voor ondernemer Marcel Boekhoorn. Hij kocht in december, samen met drie andere aandeelhouders, de torenhoge schuld in ruil voor aandelen. Toenmalig topman en oprichter Jeroen Schothorst toonde zich daarna erg optimistisch maar heeft blijkbaar te vroeg gejuicht nu blijkt dat de rechtbank in Amsterdam surseance van betaling heeft verleend. Jaarlijks draait het bedrijf, met 150 winkels, een omzet van 235 miljoen euro. Er werken 1200 mensen bij McGregor Fashion, het overgrote deel in Nederland.
3. Belasting op vermogen blijft gehandhaafd
De Hoge Raad ziet geen reden om de belasting op vermogen voor het jaar 2011 ongeldig te verklaren. Het arrest is een tegenvaller voor de 15000 Nederlanders die zich verzetten tegen de hoogte van het forfaitair rendement dat wordt gebruikt in de vermogensrendementsheffing. In het vonnis van afgelopen vrijdag wordt echter erkend dat "met name de rente op spaartegoeden veel lager dan 4 procent – en inmiddels zelfs lager dan de te betalen belasting van 1,2 procent" is gezakt. Voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers Jurgen de Vries is ontevreden. De Vries: "De grondslag voor de heffing was in 2011 wellicht nog acceptabel, maar onze procedure gaat over het spaarvermogen van mensen in 2014, en de spaarrente is sinds 2011 alleen maar verder gedaald. Inmiddels is er geen bank meer die meer dan 1 procent aan rente uitkeert."
Ook een groot deel van de Tweede Kamer wil naar een systeem waarbij werkelijk behaalde rendementen worden belast, een systeem dat volgens staatssecretaris Wiebes voor de Belastingdienst te complex is om uit te voeren.
4. Line dit jaar grootste techdebutant op de beurs
Het Japanse bedrijf Line Corp hoopt in juli 113 miljard yen, ongeveer 936 miljoen euro, op te halen met een beursgang. De maker van de populaire chatapp wordt daarmee de grootste technologiedebutant van dit jaar. De aandelen zullen verhandeld gaan worden aan de beurs in Tokio en New York. Er moet een miljard dollar worden opgehaald, waarmee de waarde van Line op 5 miljard dollar neerkomt. Het bedrijf kondigde in 2014 al aan naar de beurs te gaan tegen een waarde van 1 biljoen yen maar wachtte toen op betere marktomstandigheden, die helaas uitbleven. Line begon in 2011 en bood als een van de eerste chatapps uitbreidingen zoals plaatjes en spelletjes in de app aan. De omzet van het bedrijf groeide vorig jaar met 40 procent naar ruim 120 miljard yen en wordt door zo'n 200 miljoen, voornamelijk Aziatische, consumenten gebruikt.
5. Forensisch accountant doet slecht onderzoek
Bernard Prins, partner bij PwC en plaatsvervangend raadsheer bij de Ondernemingskamer, heeft in hoger beroep een stevige tik op de vingers gekregen. Dit gebeurde voor een persoonsgericht onderzoek dat hij in 2013 heeft uitgevoerd in opdracht van het bestuur van het Amsterdamse Linx Telecom. Het onderzoek vormde de basis voor het ontslag van CEO Mark Gibbs. De rechters van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) stellen vast dat Prins "zonder adequate verificatie is meegegaan in de wens van zijn opdrachtgever om op gezag van bevindingen van een onafhankelijke accountant tegen Gibbs ten strijde te trekken". Eerder werd Prins door de Accountantskamer berispt vanwege het onderzoek. Daar is hij tegen in beroep gegaan bij het CBB, maar die handhaaft de berisping, ook omdat de accountant in 2011 al een keer tuchtrechtelijk is veroordeeld.
6. Miljardenbiedingen op Yahoo
De biedingstrijd op Yahoo is losgebarsten. Zij heeft twee aanbiedingen ontvangen met een waarde van vijf miljard dollar voor onder meer de kernactiviteiten van de onderneming. Eerder deze week werd gemeld dat Yahoo zijn intellectuele eigendommen in de etalage heeft gezet. Zowel Telecombedrijf AT&T als Dan Gilbert, de oprichter van Quicken Loans, zijn volgens bronnen bereid 5 miljard dollar neer te tellen voor de internetactiviteiten van Yahoo en zijn portefeuille van circa 3000 patenten. Sectorgenoot Verizon Communications van AT&T bracht een bod van 3,5 miljard tot 4,0 miljard dollar uit op de kernactiviteiten van Yahoo. Verizon zou met name interesse hebben in de technologie voor advertenties, maar ook bereid zijn om de patenten en het vastgoed over te nemen. Op korte termijn komt het bestuur van Yahoo bijeen om de aanbiedingen te beoordelen.
7. Wederom grote deal in de chemie
Chemiebedrijf Westlake Chemicals neemt branchegenoot Axiall Corp over. Met de deal is een bedrag van 3,8 miljard dollar gemoeid. Westlake, dat onder meer petrochemische producten en bouwproducten maakt, biedt aandeelhouders van Axiall 33 dollar per aandeel in contanten, een toeslag van 28 procent. Eerder vorige week maakte Lotte Chemical uit Zuid Korea bekend een bod te hebben gedaan op Axiall, dat zorgde bij Westlake voor de nodige druk om snel te handelen. In de chemiesector vindt momenteel een consolidatieslag plaats. Dow en Dupont zijn bezig met de afronding van een fusie van 130 miljard dollar, ChemChina wil Sygenta overnemen en onlangs deed het Duitse Bayer een miljardenbod op Monsanto. Westlake en Axiall, die samen een jaaromzet hebben van bijna 8 miljard dollar, zijn met de samenwerking dan ook vooral uit op schaalvoordeel.
8. Manager van de dag: Mario Greco
Zurich Insurance nieuwe CEO Mario Greco, die sinds begin mei de scepter zwaait, gaat de grootste Zwitserse verzekeraar flink door elkaar schudden. Zurich zal haar grootste eenheden samen gaan voegen en reorganiseert verder op geografisch vlak. De vier regionale hoofden – Europa, het Midden-Oosten en Afrika, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië-Pacific – zullen rechtstreeks gaan rapporteren aan Greco. Afgelopen jaar schoten de claims bij Zurich omhoog waarna zij een overname af moest laten ketsen en de vorige CEO het veld moest ruimen. Martin Senn, die in december Zurich verliet, betaalde daar een zware prijs voor. Hij pleegde twee weken geleden zelfmoord.
9. Getal van de dag: 10 miljard
De gezamenlijke marktwaarde van bitcoin heeft de 10 miljard dollar overschreden. De koers van de virtuele munt is gisteren namelijk op enkele platforms gestegen tot boven de 640 dollar. De stijging van bitcoin, die in een maand tijd 40 procent meer waard is geworden, wordt onder meer toegeschreven aan de onzekere macro-economische ontwikkelingen in China, waar wordt gevreesd voor deflatie. Dankzij het koersherstel bereikte bitcoin de hoogste koers in de laatste twee jaar.
10. Koffieautomaat: Lunchen met Buffett
Warren Buffett haalt ieder jaar geld binnen voor een liefdadigheidsinstelling door een lunch met hemzelf aan te bieden op veilingsite eBay. Dit jaar werd er door een anonieme bieder maar liefst 3.456.789 dollar geboden! De vraag is waarom iemand zoveel geld neer zou willen leggen om te dineren met de – op twee na – rijkste man van de wereld. Er mag namelijk over van alles gepraat worden behalve de toekomstige investeringen van de superbelegger. Een voordeeltje: het etentje is van de belasting aftrekbaar.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.